Editura Evenimentul si Capital

RECHIZITORIU DNA: Florian Walter a avut ideea ca Iulian Bădescu că primească 10% comision. Primarul ceruse 20%!

Iulian Badescu
Autor: | | 2 Comentarii | 1539 Vizualizari

Omul de afaceri Florian Walter, care a fost o perioadă finanţator al echipei FC Petrolul Ploieşti, a avut ideea ca fostul primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu, să primească un comision de 10% din sumele pe care primăria ar fi urmat să le plătească Asociaţiei "Lupii Galbeni" pentru performanţa sportivă a echipei de fotbal, edilul solicitând iniţial un comision de 20%, se arată în rechizitoriul procurorilor anticorupţie.

În rechizitoriul prin care Iulian Bădescu a fost trimis în judecată de DNA Ploieşti se arată că acţionarul majoritar al FC Petrolul Ploieşti, Daniel Capră, şi omul de afaceri Florian Walter, care era preşedinte al Consiliului de Administraţie al clubului, au purtat, în vara anului 2012, discuţii cu noul primar al municipiului, Iulian Bădescu, privind continuarea colaborării cu Primăria Ploieşti (începută în anul 2009), în sensul acordării unor prime echipei de fotbal, pe baza unor criterii de performanţă, potrivit Agerpres.

  • În cadrul acestor discuţii, Bădescu i-a asigurat pe cei doi că va promova un astfel de proiect pe ordinea de zi a Consiliului Local Ploieşti, recomandând totodată înfiinţarea unei asociaţii non profit, prin intermediul căreia primăria să poată vira sumele de bani către clubul sportiv.

Walter, care controlează firma de salubritate Romprest, este cercetat într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani instrumentat de DIICOT Ploieşti, pe numele său fiind emis mandat de arestare în lipsă, în contextul în care el se sustrage urmăririi penale.

De asemenea, Daniel Capră este trimis în judecată în stare de arest preventiv într-un dosar al DIICOT Ploieşti pentru evaziune fiscală cu un prejudiciu de 15,4 milioane de euro.

 

Discuțiile în trei

 

Ulterior discuţiilor dintre Capră, Bădescu şi Walter, au fost demarate procedurile privind constituirea asociaţiei non profit, aprobarea unei hotărâri privind cooperarea dintre municipalitate şi această asociaţie şi semnarea unui contract de asociere între cele două părţi, anchetatorii apreciind că aceste acţiuni s-au derulat cu încălcarea legii, "celeritatea" cu care ele s-au desfăşurat fiind justificată de "interesul pecuniar direct manifestat de inculpatul Bădescu Iulian care, în schimbul acestor demersuri, a solicitat iniţial lui Capră Daniel (...) plata unui 'comision' de 20% din sumele pe care primăria urma să le vireze Asociaţiei, comision care, în urma negocierilor purtate între cei doi şi Walter Florian (preşedintele CA al clubului) a fost redus la procentul de 10%, ceea ce, raportat la valoarea contractului, totaliza 300.000 euro", se arată în rechizitoriu.

În rechizitoriu s-a reţinut şi declaraţia denunţătorului din acest dosar, Daniel Capră, care a afirmat că ideea comisionului de 10% pentru Iulian Bădescu i-a aparţinut lui Florian Walter.

"Am avut câteva discuţii cu domnul Walter legate de faptul că dacă se va semna acel contract să-i dau lui Bădescu Iulian 10% din contravaloarea sumelor care vor fi plătite de către Primărie către asociaţie. (...) Domnul Walter a avut ideea să îi dăm lui Bădescu respectivul comision pentru ca acel contract să se deruleze fără probleme pe perioada celor 5 ani. (...) Întâlnirea dintre mine, Walter şi Bădescu, la care s-a discutat despre acest comision, a fost cea din Turcia din perioada ianuarie-februarie 2013 cu ocazia cantonamentului echipei Petrolul. (...) La un moment dat, Walter Florian a vorbit despre comisionul de 10%, la care domnul Bădescu mi s-a adresat mie spunând că el de obicei ia 20% din valoarea contractelor pe care le semnează, moment în care eu am avut o izbucnire nervoasă când am auzit de acest comision de 20%. Apoi, lucrurile s-au calmat, Walter m-a calmat şi i-am confirmat primarului Bădescu că-i voi plăti 10% comision", se arată în denunţul lui Daniel Capră, menţionat în rechizitoriu.

În cursul anului 2013, municipalitatea a virat către Asociaţia Comunitară "Lupii Galbeni 2012" suma de opt milioane de lei în trei tranşe, plăţile fiind stopate atunci când primarul, care primise 100.000 de euro, nu şi-a mai primit restul de comision de la Daniel Capră.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate