Războiul subteran din Fâșia Gaza

Războiul subteran din Fâșia Gaza

Cel mai mare risc la securitatea Israelului este acum rețeaua amplă de tuneluri săpate de Hamas prin care gruparea islamistă își infl itrează militanți pe teritoriul statului evreu.

Aproape nouă din zece israelieni susțin fără rezerve continuarea ofensivei militare din Fâșia Gaza, începută pe 7 iulie, și care a dus la moartea a peste 1.600 de palestinieni și a 63 de soldați din armata statului evreu. Nivelul foarte ridicat de susținere publică a acestei campanii este explicat de analiști și oficiali prin faptul că populația israeliană a fost îngrozită de informațiile potrivit cărora gruparea Hamas a săpat zeci de tuneluri dinspre Fâșia Gaza spre teritoriul israelian prin care intenționa să inflitreze grupuri de militanți pentru a lansa atacuri teroriste în Israel. I

Infrastructură ofensivă

Joi, premierul israelian Benjamin Netanyahu a dat asigurări că ofensiva din enclava palestiniană va continua până la distrugerea tuturor acestor tuneluri. În ultimele săptămâni, armata israeliană a publicat mai multe înregistrări video cu astfel de tuneluri fiind distruse sau cu militanți islamiști surprinși în timp ce ieșeau la suprafață pe teritoriul statului evreu, fiind ulterior anihilați. Multe din aceste tuneluri au fost folosite de Hamas pentru a ieși în spatele liniilor israeliene, ucigând astfel cel puțin trei soldați. „Aceste tuneluri permit Hamas să răpească și să ucidă civili și soldați israelieni și să lanseze în paralel atacuri asupra teritoriului nostru”, a explicat șeful guvernului israelian. Până acum, armata israeliană a descoperit 32 de astfel de „tuneluri ofensive”, doar o treime dintre acestea având ieșire în Israel, restul fiind încă în construcție. Mushir al-Masri, un purtător de cuvânt al Hamas, a declarat însă că doar o mică parte din aceste galerii subterane au fost în realitate distruse de israelieni. „Și cu voia lui Dumnezeu vom săpa mai multe”, a declarat acesta, citat de cotidianul american Washington Post.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Sute sau mii”

Atai Shelach, un fost comandant al unei unități de geniști din armata israeliană, susține că în Fâșia Gaza sunt sute, dacă nu chiar mii, de astfel de structuri subterane - buncăre, depozite, refugii și centre de comandă. Tunelurile descoperite până acum sunt toate consolidate cu dale din beton, au cabluri electrice, șine pentru transport, camere pentru depozitarea de armament. Într- unul au fost descoperite substanțe tranchilizante ce pot fi folosite în cursul unei operațiuni de răpire. Un astfel de tunel a fost folosit de Hamas în 2006 când l-a răpit pe soldatul israelian Gilad Shalit, ținut captiv timp de cinci ani și eliberat la schimb cu numeroși deținuți palestinieni.

Tunelurile sunt săpate în grădini, sere și sub moschei iar pământul excavat este cărat cu sacii cu care ONU distribuie hrană în Fâșia Gaza. Pe lângă galeriile spre Israel, o altă rețea de tuneluri leagă Fâșia Gaza de Egipt, pe unde Hamas se aprovizionează, printre altele, și cu armament.