RĂSCOALĂ în PSD: 9 miniștri riscă remanierea. Exclusiv EVZ
- Ionel Dancu
- 28 martie 2018, 00:00
PSD ia în calcul să recurgă la schimbarea din funcție a doi viceprim-miniștri și șapte miniștri dacă aceștia nu acceptă să renunțe, în favoarea aleșilor locali, la anumite competențe și la o parte din fondurile pe care le administrează din birourile de la București.
Visul de 28 de ani al primarilor și al președinților de Consilii Județene, de a elimina miniștrii din lanțul de decizie politică, va fi discutat, mâine, într-o ședință informală între membrii Guvernului și liderii coaliției de guvernare. Principalul aliat al aleșilor locali este Liviu Dragnea, descentralizarea fi ind proiectul „de suflet” al președintelui PSD. Dacă proiectul va fi implementat, o parte din ministere vor fi golite de putere și vor păstra, în principal, funcția de inspecție și control.
Sătui să facă potecă la București și să aștepte la ușile ministerelor pentru avize, aprobări, certificate, autorizații și alte documente și semnături necesare lucrărilor din teritoriu, primarii și președinții de Consilii Județene au făcut în permanență, indiferent de culoarea politică, presiuni pentru descentralizare, prezentată ca fiind soluția pentru o viață mai bună a locuitorilor din fiecare județ. Aleșii locali își doresc să primească de la ministere, prin lege, cât mai multe fonduri și competențe.
Blocaj
Fostul Guvern Sorin Grindeanu a adoptat pe 12 aprilie 2017 o „Strategie generală de descentralizare”, scopul declarat fiind acela de „a crea premisele creşterii calităţii şi eficienţei serviciilor publice prestate cetăţenilor, precum şi dezvoltării locale”. Potrivit documentului, dacă miniștrii vor fi eliminați din lanțul decizional, atunci se va simplifica relația dintre cetățeni și instituțiile locale, aleșii locali vor simți mai multă răspundere în utilizarea fondurilor publice pentru că vor fi trași la răspundere la alegeri, se va încuraja apariția de noi locuri de muncă și atragerea de fonduri europene.
Documentul prevedea un calendar în care miniștrii PSD și ALDE să își tranfere o parte din competențe în teritoriu. Însă procesul nu a decurs conform planului, astfel că aleșii locali ai PSD au prins glas în partid după Congresul extraordinar din 10 martie. Elementul declanșator al revoltei este că în noua conducere centrală a PSD au intrat 7 foști și actuali primari și președinți de Consilii Județene.
Tăriceanu: Miniștrii au o problemă de orgoliu
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a relatat luni, la finalul unei ședințe a conducerii centrale a partidului, că vicepreședinții social-democrați au avut „mai multe intervenții” critice la adresa miniștrilor. „S-au referit la o reticenţă mare din partea membrilor Cabinetului în ceea ce priveşte descentralizarea. Şi anume - toţi spun că este foarte bună, dar nu acum”, a relatat acesta.
Dragnea a spus că mâine după-amiază se va întâlni, în prezența premierului PSD Viorica Dăncilă, cu echipa guvernamentală a partidului, „pentru a lămuri o dată pentru totdeauna atitudinea miniştrilor faţă de descentralizare”. El a adăugat că descentralizarea este o decizie „asumată şi în programul de guvernare, şi în coaliţie” și „trebuie să înceapă foarte repede”.
La întâlnirea miniștrilor PSD cu Liviu Dragnea va participa și președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, partenerul de guvernare al social-democraților. ALDE are în Guvern patru miniștri.
Tăriceanu a criticat și el faptul că miniștrii vor să „țină în mână toate deciziile”, confirmând astfel tensiunile din arcul guvernamental. „Nimic nu este mai important decât a face o descentralizare profundă (…) Miniştrii au nu numai o problemă de administrare, dar şi o problemă de orgoliu. Fiecare vrea să fie mai important, să aibă o influenţă mai mare în Cabinet. Am văzut-o şi în alte Guverne, există întotdeauna o concurenţă între membrii Cabinetului, dar acest lucru nu trebuie să fie o frână pentru descentralizare”, a declarat Tăriceanu.
Oprișan nu mai vrea să facă naveta
Într-o ședință a președinților Consiliilor Județene, vicepreședintele PSD Marian Oprișan i-a spus premierului Viorica Dăncilă, pe 22 februarie 2018: „Doamnă prim-ministru, vă spunem cu toată responsabilitatea, diferenţa dintre administraţia României şi administraţia ţărilor occidentale cu democraţii consolidate este imensă.
Ţările cu democraţii consolidate au făcut descentralizarea în urmă cu 40-50 de ani, fapt care le-a dus la un nivel de dezvoltare aşa cum vedem astăzi. (...) decizia trebuie să fie lângă cetăţean, pentru că, dacă stăm să umblăm în permanenţă pe la uşile miniştrilor şi pe la uşile Guvernului României, problemele cetăţenilor pe care îi guvernăm nu vor fi rezolvate niciodată întocmai şi la timp”.
Președinte de Consiliu Județean în Vrancea, Oprișan a adăugat că totul ține de „voința miniștrilor” care trebuie să fie „cooperanți”. „Doar în România mai avem o structură centralizată aşa cum o vedem astăzi. România are în plus DNA, ANI şi Parlament pluralist, în rest avem aceeaşi administraţie ca în 1989, iar în democraţiile consolidate, demult descentralizarea s-a făcut”, a adăugat el.
Grindeanu: „Încerc să nu trec în tabăra cealaltă”
Fostul premier Sorin Grindeanu (foto) a povestit că nici miniștrii din cabinetul său nu doreau să-și cedeze puterile către primari și președinți de Consilii Județene. „Am miniştri în echipa mea care au o reticenţă pentru că este foarte greu să renunţe la anumite lucruri pe care le consideră că sunt de apanajul administraţiei centrale.
Provin din administraţie publică locală, ştiu preocupările, ştiu problemele pe care le au şi primarii şi cei care conduc consilii judeţene, provin din rândul lor şi încerc să nu trec foarte repede de partea cealaltă şi să uit de ceea ce m-am lovit şi eu. Mă îndoiesc că toţi membrii echipei pe care o conduc înţeleg acest lucru. Dacă nu înţeleg, o să-i fac să înţeleagă”, spunea fostul premier Sorin Grindeanu pe 12 aprilie 2017.
„Ori demisionează, ori propunem înlocuirea lor”
Unul din cei 16 vicepreședinți naționali ai PSD, Gabriel Zetea (foto), președinte al Consiliului Județean Maramureș, a declarat ieri, pentru EVZ, că partidul îi va schimba din funcție pe miniștrii care mai pun bețe în roate descentralizării.
„Din păcate, nu vedem o schimbare a atitudinii miniștrilor, și nu de acum, de 25 de ani. Trebuie pus piciorul în prag. Trebuie să înțeleagă foarte clar că atunci când au fost aleși în funcțiile de ministru s-au angajat să susțină descentralizarea. Iar la două luni după ce au ajuns miniștri, funcționarii încearcă să-i convingă să nu cumva să cedeze din competențe. Funcționarii refuză să renunțe la ghemul de putere acumulat în ultimii 25 de ani.
Miniștrii nu pot acum să își schimbe optica. Înseamnă că nu-și înțeleg rolul de ministru. Cine nu poate să facă acest lucru, ori să-și dea demisia, ori propunem înlocuirea lor. Avem nevoie de miniștri curajoși, care să nu se lase încălecați de funcționari”, a declarat acesta pentru „Evenimentul zilei”.
Insistență
Un alt vicepreședinte național al PSD, Adrian Țuțuianu, fost președinte al Consiliului Județean Dâmbovița, a confirmat și el nemulțumirile din partid la adresa miniștrilor. „Există o anumită reticență a unor miniștri care poate nu au fost suficient de insistenți, dar și a unei mari mase de funcționari publici care se gândesc că le dispare o parte din putere”, a spus Țuțuianu, ieri, pentru EVZ.
Lista neagră a PSD
Miniștrii social-democrați în pericol să-și piardă funcțiile sunt: Petre Daea (Agricultură), Sorina Pintea (Sănătate), Valentin Popa (Educație), George Ivașcu (Cultură), Bogdan Trif (Turism), Ioana Bran (Tineret) și Ioan Deneș (Ape și Păduri). În vizorul partidului se află și viceprim-ministrul Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale, acesta fiind coordonatorul procesului de descentralizare și responsabil de acțiunile celorlalți miniștri pe această temă. În ceea ce privește miniștrii din partea ALDE, Grațiela Gavrilescu (viceprim-ministru și ministru al Mediului) se află și ea în „lotul remanierii”, dar decizia în cazul ei îi aparține lui Tăriceanu.
Fiecare din cele 8 ministere ar fi trebuit, până acum, potrivit strategiei guvernamentale din 2017, să înceapă să realizeze analize de impact privind descentralizarea în domeniul lor de activitate, după care să vină într-o ședință de Guvern cu un proiect de lege de transferare a unor competențe proprii către primării și consilii județene.
Ce mai rămâne la Guvern
Potrivit proiectului Guvernului, cele 8 ministere (Agricultură, Sănătate, Educație, Cultură, Turism, Tineret, Ape și Păduri, Mediu), ar urma să păstreze patru competențe principale. Pentru aplicarea unitară a politicilor naționale și ale Uniunii Europene, miniștrii vor rămâne cu funcţia de elaborare şi monitorizare a politicilor publice naţionale, cu funcţia de reglementare și cu funcţia de coordonare şi îndrumare metodologică a activităţii desfăşurate de autoritățile locale. Ministerele vor mai păstra funcţia de inspecţie şi control de stat cu privire la activitatea autorităţilor administraţiei publice locale în ceea ce priveşte competenţa acestora de a emite autorizaţii/ avize/acorduri.
Ce puteri primesc aleșii locali
EVZ vă prezintă lista competențelor care urmează să fi e transmise de ministere către primării și Consilii Județene.
TURISM
● emiterea brevetului de turism şi atestarea ghizilor de turism
● clasificarea structurilor de primire turistice
● omologarea pârtiilor de schi
● autorizarea plajelor turistice şi activităţilor din industria de agrement
● avizarea documentaţiilor tehnice privind construcţii din domeniul turismului
● emiterea avizului de specialitate pentru documentaţii tehnice privind amplasamentul, conformarea şi funcţionalitatea construcţiilor noi cu destinaţie turistică de tipul: structuri de primire turistice (hotel, hotelapartament, motel, hostel, vilă, bungalou, cabană, sat de vacanţă, camping, pensiune cu o capacitate mai mare de 3 camere), structuri de servire a mesei (restaurant, braserie, berărie, gradină de vară, baruri de orice tip, unităţi de tip fast food-restaurant cu autoservire, bufet tip „expres“, pizzerie, snack-bar-cofetă- rie, patiserie), structuri de agrement turistic (cluburi, cazinouri, săli polivalente, instalaţii şi dotări specifice agrementului turistic - transport turistic pe cablu, pârtii amenajate pentru practicarea schiului şi altele asemenea), complexe de turism balnear
MEDIU
● agenţiile judeţene pentru protecţia mediului, aflate în subordinea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului
● realizarea lucrărilor de întreţinere şi ecologizare a plajelor turistice de către autorităţile administraţiei publice locale pe a căror rază administrativ-teritorială se află
SĂNĂTATE
● implementarea politicilor naţionale şi reglementărilor în domeniul sănătăţii exercitate în prezent de direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti
EDUCAŢIE
● implementarea politicilor naţionale şi reglementărilor în domeniul educaţiei extraşcolare, exercitate în prezent de palatele copiilor, cluburile copiilor şi cluburile sportive şcolare
TINERET
● direcţiile pentru sport şi tineret
● centrele de agrement
● casele de cultură ale studenţilor
● cluburile sportive și bazele sportive la nivelul unităţii administrativ-teritoriale pe raza căreia se află
AGRICULTURĂ
● direcţiile pentru agricultură judeţene
● oficiile de studii pedologice şi agrochimice judeţene
● filialele regionale aflate în subordinea Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură
CULTURĂ
● direcţiile judeţene pentru cultură şi patrimoniul naţional
● avizarea concesionării, dării în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică sau închirierii clădirilor monument istoric proprietate publică a unităţii administrativ-teritoriale
● avizarea intervenţiilor asupra monumentelor istorice de clasă B
● avizarea clasării şi declasării monumentelor istorice de clasă B
● avizarea documentaţiilor de urbanism şi amenajarea teritoriului pentru instituirea, delimitarea şi reglementarea construirii zonelor de protecţie a monumentelor istorice de clasă B sau a zonelor construite protejate cu monumente istorice de clasă B.