Radu Ciobotea readuce Revoluția din 89 în atenția publicului francez

Radu Ciobotea readuce Revoluția din 89 în atenția publicului francez

Timișoreanul Radu Ciobotea, directorul adjunct al ICR Paris, a adus Revoluția din decembrie 1989 în atenția publicului francez, printr-o carte de excepție și două evenimente de mare impact mediatic. Cartea a apărut zilele trecute la editura pariziana Orizons și a intrat deja în librăriile franceze.

”Journalistes français dans la Roumanie communiste” (Jurnaliști francezi în România comunistă) conține cele mai importante reportaje, analize politice și știri apărute în presa franceză în perioada 1974 – 1989. Conceput pe capitole tematice, volumul prezintă o nouă istorie politică a României comuniste și post-comuniste, restituind cititorilor imaginea țării noastre văzută de jurnaliștii francezi, într-o epocă în care articolele acestora erau inaccesibile în România. Cartea va fi tradusă în curând și în limba română.

”Este, inevitabil, o carte incompletă. Nicio carte nu este simplă, orice carte ascunde mistere, pasiuni care au născut-o, cele pe care le va provoca. Aceasta, dincolo de tăcerile sale, de zgomotele sale, uneori asurzitoare, mai ales spre finalul în care auzim clar tancurile, mitralierele, strigătele care s-au opus dictaturii, rămâne în continuare o carte care trebuie retrăită, care trebuie completată cu propriile întrebări şi necunoscute”, mărturiseşte chiar autorul, la începutul volumului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Volumul realizat de Radu Ciobotea, cu o copertă ilustrata de fotograful timișorean Constatin Duma, a stârnit interesul comentatorilor și al publicului, generând o dezbatere extrem de animată în Salonul de Aur al Palatului de Behague, Reședința Ambasadorului României în Franța.  

La începutul acestei săptămâni, dezbaterea a continuat la sediul săptămânalului L’Express, fiind moderată de directorul publicației, Christian Makarian, unul din cei mai cunoscuți editorialiști francezi. Și de data aceasta, cartea realizată de Radu Ciobotea, el însuși fost corespondent de război în Balcani, a fost apreciată ca un eveniment editorial pe piața cărții franceze și ca un remember al luptei duse la început de Timișoara, apoi de întreaga Românie, împotriva regimului comunist. Într-un interviu acordat RFI, bunăoară, Daniel Cohen, scriitor şi director al Editurii Orizons, explică ce l-a făcut să publice această culegere de articole reunite de Radu Ciobotea: ”Pentru că e România şi România contează pentru un adolescent care i-a citit pe marii autori români şi care era totodată fascinat de profilul absolut monstruos şi în acelaşi timp foarte romanesc al lui Ceauşescu”.

    Și Emil Hurezeanu, comentator politic şi fost redactor la postul de radio Europa liberă, participant la dezbaterile de la ambasada României dar și de la sediul L’Express, subliniază importanţa acestei cărţi. ”Trebuie să apară astfel de cărţi pentru că generaţile tinere nu au memoria ascultării posturilor străine. Cărţile intră în istorie chiar dacă nu sunt e-books. Pot fi folosite în teze de doctorat, ai referinţe, samd. Cine mai ştie că Bernard Poulet a fost la Ploieşti ca să-l vadă pe Vasile Paraschiv şi a fost bătut crunt din cauza asta de Securitate ? E importantă o astfel de carte pentru că ea împrospàtează memoria şi societăţile libere aşa funcţionează, trebuie să ştie în cunoştinţă de cauză de ce e importantă libertatea.şi trecutul care a fost plătit scump şi de ziarişti, şi de oamenii care au suferit atunci ca să nu mai vorbim de morţii de la Revoluţie. Numai aş ştii care este preţul statului la vot ore în şir în faţa ambasadei române din Paris fără să ştii că omul pe care-l vei vota este câştigător”, a declarat Hurezeanu, pentru RFI.

Cartea reface, prin selecții din presa franceză a vremii (Le Monde la Le Figaro sau L'Expansion, L'Express sau Libération etc.) istoria României între anii 1974 si 1989, aşa cum au trăit-o jurnaliştii francezi care au ajuns în spațiul țării noastre. În carte ”semnează” nume celebre din publicistica franceză, unii considerați adevarați titani ai presei de la Paris - Marc Semo, Christian Makarian, Robert Ackerman, Arielle Thédrel, Bernard Guetta, Robert Solé, Bernard Poulet, Pierre Haski, José Manuel Lamarque, mulţi devenind in timp, prietenii lui Radu Ciobotea.   ”Cartea arată cum era privită România, ultimii 20 de ani de comunism, de presa franceză. Lucrarea se adresează şi publicului larg dar mai ales unui public specializat – istorici, jurnalişti, studenţi – oameni care vor să afle cum era în România anilor ’80 şi cum s-a ajuns la Revoluţie”, mai spune Radu Ciobotea.