Proiectul „Radio Fiction Desk”, realizat de Radio România prin Centrul Cultural Media şi Teatrul Naţional Radiofonic în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a fost lansat pe 29 ianuarie, la Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, de la ora 14.00, unde a avut loc primul work-shop din cadrul acestuia. Astfel, elevi din patru licee bucureştene vor deveni în acest an actori la microfon.
La această primă întâlnire a participat, pe lângă echipa de realizatori, şi cunoscutul actor Eugen Cristea. Acesta a fost fericit să descopere tinere talente în liceele bucureştene şi speră că acest proiect să schimbe mentalităţi, vise şi mai ales vieţi. Meseria sa implica întâlnirea cu spectatorii, fie ei copii sau adolescenţi. Eugen Cristea îafirma că a fost oarecum marcat de transformarea petrecută în învăţământ. „Nu mai există modele. Ma învârt mult printre elevi şi văd. Mă simt dezamăgit. Nu atât de copii, cât de părinţi. Nu cred în conflictul între generaţii, dar acum există numai conflict. Un conflict general, toţi cu toţi. Toţi ne urâm cu toţi. Nu mai există criterii, nu mai există valori. Simt că la ora asta nu am cum să spun lucruri deştepte. Mă mai doare că de câte ori merg pe la televiziune văd ca intervievaţii încearcă să dea sentinţe, să spună adevăruri universal valabile. Eu îmi doresc să rămân un om normal. Observ pe zi ce trece că nu mai există prietenie, nu mai există îndatorire faţă de cel de lângă tine, nu mai există înţelegere, nu mai există altruism, dragoste, respect… Degeaba încerc să fiu un romantic întârziat pentru că până la urma am senzaţia că nu am ce căuta în acest secol în care totul se reduce la bani. Sper doar ca acest nou proiect, realizat de Radio România prin Centrul Cultural Media şi Teatrul Naţional Radiofonic în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, să schimbe ceva în viaţa acestor copii, să modifice ceva înlăuntrul lor, să dezlege ceva şi să vindece".
„Radio Fiction Desk” este un proiect special care îşi propune colaborarea cu trupe de actori formate din elevi ai liceelor bucureştene, pentru a realiza spectacole de teatru radiofonic. Proiectul se va derula pe parcursul acestui an, în ediţii succesive, la patru unităţi de învăţământ bucureştene: Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”, Colegiul Naţional „Iulia Hasdeu” şi Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”. Elevii actori, din cadrul fiecărei trupe, vor fi îndrumaţi de specialiștii Redacţiei Teatru, de mari personalităţi ai scenei teatrale din România – colaboratori constanţi ai Teatrului Naţional Radiofonic, care îi vor iniţia în tainele producţiei de teatru la microfon.
La finalul celor patru stagii de pregătire, elevii vor înregistra, în studiourile Teatrului Naţional Radiofonic, piesele de teatru care vor fi postate pe site-ul www.tnr.srr.ro, pagina radiofictiondesk.srr.ro şi pe site-ul www.eteatru.ro, în succesiunea realizării lor. Aici vor putea fi ascultate şi notate de către elevi şi oricare alţi iubitori ai teatrului radiofonic.
Publicului i se va alătura un juriu de specialitate pentru a stabili câştigătorii, care vor fi premiaţi într-o gală specială ce va avea loc în luna decembrie a acestui an.