Puterea dragostei. Cu românul la psiholog

Puterea dragostei. Cu românul la psiholog

Când vorbim despre dragoste avem multe alte cuvinte care ne ajută să o definim sau care o descriu, însă ne întrebăm tot mai rar ... „De ce avem atâta nevoie de dragoste?”, „De ce, oricât am fi de puternici sau de independenți, avem momente de slăbiciune?”, „De ce nu este suficient să avem un partener cu care să întreținem relații sexuale?” sau „Ce ne face să devenim „dependenți” de acest sentiment?”

Ei bine, fără să fim conștienți de acest aspect, simțim niște schimbări pe care acest sentiment le aduce în viața noastră, iar aceste schimbări au adus cercetătorii la concluzia că dragostea are puterea de a ne ține sănătoși din punct de vedere fizic și psihic, că la nivel chimic în organism se petrec niște schimbări esențiale. Iată 6 din cele mai importante schimbări pe care le resimțim atunci când ne îndrăgostim:

> Dragostea reduce nivelul stresului din organism și îmbunătățește starea de bine. Dragostea și sexul, ca și alte comportamente care sunt necesare pentru supraviețuirea speciilor, implică natural activități plăcute și satisfacție. Eliberarea de oxitocine (hormonul dragostei) și endorfine (hormonul fericirii), din timpul dar și de după orgasm, au un efect de calmare și de relaxare. Efectul orgasmului fiind asemănă- tor cu un sedativ care își arată rezultatul după câteva ore de somn. Experiențele plăcute au ca efect inhibarea anxietății asupra creierului.

> Dragostea reduce semnificativ emoțiile negative. Atunci când suntem îndrăgostiți, micile lucruri care ne deranjază devin brusc mai ușor de tolerat. Explicația pe care ne-o oferă cercetătorii este că fiind îndrăgostiți nu răspundem automat la ceea ce este în exteriorul nostru, pentru că suntem mai focusați pe ceea ce simțim în interior, adică la sentimentele pe care le nutrim față de persoana iubită.

Ne puteți urmări și pe Google News

> Dragostea „anulează” efectul alcoolului. Dragostea ne ajută să ne trezim la realitate atunci când consumăm prea mult alcool. Într-un studiu recent se arată că oxitocina diminuează efectele alcoolului. Pe de altă parte sunt studii care susțin că dependența de alcool este strâns legată de „neiubire”, indiferent de forma ei. Putem experimenta „neiubire” față de propria persoană sau în relația cu persoana iubită.

> Dragostea chiar este oarbă. Persoanele care iubesc cu adevărat sunt în stare să treacă peste imperfecțiunile fizice ale partenerilor. Un studiu suedez pe un eșantion de 55 de cupluri a arătat că cei îndrăgostiți își percepeau partenerii ca fiind mult mai atrăgători decât se simțeau aceștia.

> Dragostea atenuează durerea fizică. Datorită hormonilor și a emoțiilor pozitive pe care le avem atunci când suntem îndrăgostiți avem un grad mai mare de suportabilitate a durerii fizice. O altă explicație este că atunci când suntem îndrăgostiți ne focusăm pe relația cu partenerul și atunci durerea fizică nu este resimțită la cote înalte.

> Dragostea are efecte similare cu cocaina. Iubirea eliberează, în creier, același tip de substanțe ca drogurile, mai exact oxitocina și dopamina. Se pare că atunci când ne întâlnim persoana iubită sau atunci când o sărutăm simțim aceeași plăcere cu cea resimțită în timpul consumării cocainei. Indiferent de efectele pe care le poate avea dragostea asupra noastră ar trebui să trăim clipa, să evităm să consumăm relația și, poate ce este cel mai important, să nu renunțăm la persoana iubită atâta timp cât sentimentele sunt autentice și reale.