PSD mută în stradă războiul cu Statul Paralel

PSD mută în stradă războiul cu Statul Paralel

PSD a decis, ieri, să organizeze în Piața Victoriei din București, sâmbătă, de la ora 20.00, un miting „împotriva abuzurilor”, manifestație la care sunt așteptate „sute de mii de persoane” care „doresc să trăiască într-o ţară liberă”.

Liderul PSD Liviu Dragnea a explicat ieri că social-democrații vor să arate că sunt deciși să „meargă până la capăt” pentru a apăra democrația, statul de drept, justiția și drepturile fundamentale ale cetățenilor. Potrivit PSD, acestea „sunt puse serios sub semnul întrebării” de „o structură nelegitimă, obscură, subterană” care vrea „să paraziteze instituţiile statului, să paraziteze deciziile şi să influenţeze într-un mod ocult decizii importante, să permită abuzuri, să permită intruziuni ilegale şi neconstituţionale în viaţa privată a oricărei persoane, să permită ca cetăţeni români, firme româneşti să fie închise, să permită ca zeci, mii de destine să fie distruse, având nişte interese care nu tot timpul sunt numai din interior”.

 

SRI și DNA

Dragnea nu a dorit, ieri, să nominalizeze instituţiile care fac abuzuri, arătând că o va face la miting. Totuşi, el a menţionat că este vorba despre „instituţiile de forţă”.

Întrebat dacă SRI şi DNA sunt printre instituţiile statului care fac abuzuri, Dragnea a răspuns: „Nu numai”. La mitingul PSD va participa și al doilea partid de guvernământ, ALDE. „Protestăm faţă de toate abuzurile care s-au petrecut în justiţie în ultimii ani, faţă de gravele greşeli care s-au făcut, ilegalităţi, protocoale de colaborare servicii- justiţie”, a spus liderul formațiunii, Călin Popescu Tăriceanu.

 

Elefantul” lui Grindeanu și Rezoluția de la Herculane

Manifestația formațiunilor din coaliția de guvernare vine după un an de tergiversări. În ianuarie 2017, după ce fostul Guvern Sorin Grindeanu a modificat legislația penală prin Ordonanța de Urgență nr.13, în Piața Victoriei au avut loc, timp de peste două săptămâni, sub sloganul #Rezist, cele mai mari proteste de după Revoluție. În acea perioadă, în PSD s-a discutat despre posibilitatea unei contra-manifestații a partidului, de susținere a Guvernului, dar Liviu Dragnea nu a fost de acord ca organizațiile județene PSD să-și scoată activul de partid în stradă într-un „miting pentru apărarea României”.

Protest înghețat

În noiembrie 2017, conducerea PSD a adoptat în unanimitate, în stațiunea Băile Herculane, o Rezoluție în care afirmă că persoane care „activează, au condus sau încă mai conduc instituții publice de forță” formează un „Stat paralel și ilegitim” care încearcă să preia ilegal puterea politică obținută de partide prin alegeri libere.

 În rezoluția PSD a mai scris că „statul paralel” încearcă să-i „intimideze”, să îi „înlăture” sau să-i „șantajeze” pe liderii politici. Documentul adoptat de PSD mai arată că acțiunile „statului paralel” sunt „disimulate sub forma luptei anticorupție” și că președintele Klaus Iohanis este „complice” la aceste fapte prin lipsa sa de reacție.

PSD a discutat atunci despre organizarea unui miting amplu în București și în principalele orașe din țară, împotriva Statului paralel, dar manifestația nu a mai avut loc din cauza vremii nefavorabile.

 

Dosarul lui Dragnea, pe ultima sută de metri

Cu o zi înainte de mitingul PSD de sâmbătă, pe 8 iunie, Înalta Curte de Casație și Justiție este așteptată să se pronunțe în dosarul președintelui PSD Liviu Dragnea. Întrebat dacă are emoţii în legătură cu această decizie, Dragnea a spus ieri: „Oricine are emoţii”.

DNA a cerut pedeapsă cu închisoarea, iar Dragnea a pledat nevinovat.

Liderul PSD este acuzat de procurori că a intervenit în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman pentru menţinerea în funcţie şi plata drepturilor salariale pentru două angajate de la DGASPC Teleorman, deşi ştia că acestea lucrau de fapt în cadrul organizației județene PSD Teleorman.

 

Scenariul suspendării lui Iohannis ia amploare

Mitingul PSD este organizat și în contextul în care Curtea Constituțională a României a decis săptămâna trecută, cu titlu „definitiv și general obligatoriu” că „Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kovesi”. În Monitorul Oficial nu se publicase încă decizia CCR și motivarea ei, astfel că șeful statului nu era obligat încă să semneze decretul de revocare a lui Kovesi.

Pro și contra

Preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a spus ieri că în cazul în care şeful statului nu respectă decizia CCR cu privire la revocarea şefei DNA, atunci partidul „nu are altă cale” și trebuie să declanșeze procedura pentru suspendarea din funcţie a lui Klaus Iohannis.

Liderul PSD Alba, Ioan Dîrzu, a spus și el că va fi primul care va strânge semnături pentru suspendarea lui Iohannis. Vicepreședintele PSD Robert Negoiță i-a contrazis ieri: „Consider că e o idee gre- şită să îl suspendăm pe preşedinte pentru chestiunea asta (...) Eu militez foarte mult pentru a normaliza România”.

Liderul PSD Liviu Dragnea nu a exclus, ieri, varianta suspendării lui Iohannis: „O să aşteptăm să vedem ce face preşedintele şi vom decide şi vom acţiona în consecinţă. Ce vă pot spune cu toată seriozitatea - nu vom fi de acord ca cineva, indiferent cine ar fi acela, să se plaseze deasupra Constituţiei”.

 

Scânteia a fost Viorica Dăncilă

Inițial, mitingul PSD era programat să aibă ca temă susținerea Guvernului după ce șeful statului i-a cerut demisia din funcție, în repetate rânduri, premierului Viorica Dăncilă (foto), și după ce liderul PNL, Ludovic Orban, i-a făcut premierului o plângere penală.

Vicepremierul Paul Stănescu afirma recent că mitingul de susținere a Executivului este util pentru ca PSD să vadă „dacă tot ceea ce am făcut noi până acum (la guvernare, n.red.) e susţinut”.