Proteste în capitala Tibetului din cauza restricțiilor COVID-19. Oamenii s-au săturat să fie închiși în case

Proteste în capitala Tibetului din cauza restricțiilor COVID-19. Oamenii s-au săturat să fie închiși în case Sursa foto. Twitter

Au apărut imagini care arată că oamenii au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva măsurilor stricte de COVID-19. Manifestațiile au loc în capitala regională tibetană, Lhasa.

Mai multe videoclipuri au apărut pe rețelele sociale și arată sute de oameni care protestează. De asemenea, ei s-au ciocnit cu forțele de ordine. Totuși, se crede că mulți dintre ei sunt lucrători migranți de etnie chineză din Han. Orașul a fost închis de aproape trei luni pentru că se luptă cu un val de infecții de COVID-19.

Tibetul este una dintre cele mai bine păzite regiuni din China. Cu toate acestea, protestele ar fi avut loc începând de miercuri după-amiază și s-au întins până noaptea. Un videoclip arată sute de oameni adunați pe străzi. De asemenea, poliția a cerut oamenilor, pe un ton calm, să fie înțelegători și să se întoarcă la casele lor.

Un alt videoclip arată zeci de oameni pe străzi noaptea. În plus, un bărbat poate fi auzit comentând scena. „Ei au fost închiși de prea mult timp. Și mulți oameni din această comunitate sunt oameni care tocmai au venit la muncă și câștigă bani. Dacă ar fi putut obține asta în China continentală, nu ar fi venit aici.” spunea el în mandarină. Un alt videoclip a arătat oameni care mărșăluiau pe străzi spuneau doar că „Vrem doar să mergem acasă”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oamenii nu mai vor să rămână blocați în case

Un rezident din Lhasa a mărturisit că nu a văzut protestele pentru că era încă închisă. Totuși, acea persoană a văzut numeroase videoclipuri. „Oamenii sunt blocați acasă în fiecare zi și viața este atât de grea. Acum prețurile în Lhasa sunt atât de mari și proprietarii caută oameni pentru chirie. Nici muncitorii nu au voie să se întoarcă în orașul lor natal. Nu au altă cale de ieșire”, a spus rezidenta.

Persoana în cauză a spus că este închisă de aproape 80 de zile. În plus, ea a adăugat că oamenilor li s-a permis să se plimbe în interiorul complexului timp de câteva ore pe zi. În același timp, oamenii susțin că nu știu numărul exact de cazuri de COVID-19 din regiune. Totuși, ei aud zilnic că sunt tot mai multe persoane care au nevoie de oxigen.

Nu a existat niciun comentariu oficial sau rapoarte din mass-media de stat cu privire la proteste. Totuși, oficialii locali au declarat, joi, 27 octombrie, că opt noi cazuri au fost raportate în Lhasa. Capitala Tibetului a fost închisă de la sfârșitul lunii august. Grupurile pentru drepturile omului au susținut că mai mulți tibetani s-au sinucis de când au început restricțiile.

Consecințele deciziilor Chinei în privința COVID-19

Politica Chinei zero-Covid a salvat vieți. Totuși, poporul chinez s-a simțit pedepsit din cauza blocajelor și a restricțiilor de călătorie. Se spune că protestul de miercuri este cel mai mare pe care l-a văzut orașul de la o revoltă din 2008. În urma acelui eveniment au murit cel puțin 19 persoane.

Pe atunci, forțele de securitate chineze au fost acuzate că au folosit atât bătăi brutale, cât și forță letală împotriva protestatarilor. În urma acelui incident, Tibetul a fost închis străinilor și zeci de mii de soldați chinezi au fost trimiși în regiune. Tibetul este guvernat ca regiune autonomă a Chinei, iar Beijingul spune că s-a dezvoltat considerabil sub conducerea sa. În ciuda acestor lucruri, grupurile pentru drepturile omului spun că autoritățile chineze continuă să încalce drepturile omului, notează BBC.