SUA fac apel la Skopje să nu provoace Bulgaria şi Grecia
- Maria Dima
- 15 mai 2024, 23:20
Statele Unite ale Americii fac apel pentru continuarea eforturilor și reformelor necesare pentru a se realiza progrese privind aderarea cu drepturi depline a Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană (UE), a informat Serviciul de presă al Departamentului de Stat pentru Secția macedoneană a postului de radio Vocea Americii.
Interesele SUA, amenințate?
Întrebat dacă Bulgaria, care blochează Macedonia de Nord din cauza pretențiilor sale istorice, amenință interesele SUA și occidentale în regiune, Departamentul de Stat a arătat: "Noi încurajăm continuarea dialogului între Macedonia de Nord și Bulgaria, care are rădăcinile în angajamentul comun față de viitorul Macedoniei de Nord ca membru cu drepturi depline al UE. Bulgaria insistă pentru includerea bulgarilor în Constituție ca o condiție prealabilă pentru începerea negocierilor Macedoniei de Nord pentru aderarea la UE.
Și Grecia a legat ieri progresul țării privitor la UE de implementarea integrală a Acordului de la Prespa și în principal de „folosirea numelui constituțional al țării”, după ce Gordana Siljanovska-Davkova a spus „Macedonia” și nu „Macedonia de Nord” la ceremonia sa de învestire în funcţia de preşedinte al ţării.
Siljanovska-Davkova a explicat că va respecta utilizarea oficială a numelui constituțional, dar că în aparițiile sale publice "ea are dreptul de a folosi numele Macedonia, ca act de drept personal la autodeterminare și identificare".
Ministerul Afacerilor Externe a făcut apel la toți factorii politici interesaţi și în special la funcționarii publici aleși să fie atenți și să respecte prevederile constituționale și toate obligațiile acceptate la nivel internațional, precum respectarea deplină a Acordului de la Prespa. "Menţinerea cursului euro-atlantic al țării reprezintă un interes strategic major și un garant al securității și stabilității pe termen lung a țării”, a declarat Ministerul Afacerilor Externe, citat de segabg.com.
Un mesaj a venit și de la UE
"Pentru ca Macedonia de Nord să-și continue drumul de succes către aderarea la UE, cel mai important este ca țara să continue reformele și să respecte pe deplin acordurile sale obligatorii, inclusiv Acordul de la Prespa", a scris președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe o rețea de socializare.
Un sondaj recent al Institutului Republican Internațional a arătat că sprijinul pentru UE este în scădere în țările din Balcanii de Vest, unde anterior era foarte puternic. Potrivit rezultatelor sondajului, 31% dintre macedoneni susțin fără echivoc cursul pro-occidental al ţării.
"Oamenii își pierd răbdarea în așteptarea intrării în Uniunea Europeană. Acest lucru se explică parțial prin faptul că Ucraina a fost invitată împreună cu alte țări, în timp ce țările din Balcanii de Vest așteaptă de peste două decenii la coadă să adere la Uniunea Europeană", a declarat directorul Institutului Republican Internațional, Paul McCarthy, pentru Voice of America. (Traducerea-Rador)