PROTEST pe Transfăgărășan. Anctiviștii Agent Green blochează camioanele cu lemne care coboară din munți

PROTEST pe Transfăgărășan. Anctiviștii Agent Green blochează camioanele cu lemne care coboară din munțisursa foto: EVZ

Un număr de 30 de activiști Agent Green, oameni de știiință și alpiniști profesioniști a blocat, vineri dimineață, pe Transfăgărășan, camioanele încărcate cu arbori tăiați din munții Făgăraș. Este vorba de o acțiune pașnică, menită să tragă un semnal de alarmă cu privire la distrugerea ultimelor păduri virgine din zona Vidraru, distrugeri care pun în pericol inclusiv lacul de acumulare, un obiectiv strategic pentru sistemul energetic national.

Protestatarii au ocupat arborii cu corturi speciale și au afișat bannere cu mesajul ”Salvați Ultimele Păduri Virgine” în limbile română și engleză.

Agent Green, EuroNatur, oamenii de știință și alpiniștii cer Guvernului României să impună un moratoriu asupra exploatărilor în toate zonele unde mai există păduri potențial virgine și cvasivirgine. “Ne dorim ca Ministerul Pădurilor și Apelor să facă din protejarea pădurilor virgine prioritatea anului 2017. Nu ne mai permitem să pierdem niciun hectar. În mod particular, ce se întâmplă la Vidraru este o chestiune de siguranță națională. Nu plecăm de aici până nu primim asigurări de la minister că se vor lua măsuri serioase”, a declarat Gabriel Paun, președintele Agent Green.

"Inițiatorul programului de includere a ultimelor păduri virgine din Europa în Patromoniul Mondial Natural UNESCO, profesorul Hannes Knapp din Germania susține și el, alături de Agent Green, protejarea acestor păduri. ”Aceste păduri au o importanță naturală globală extraordinară și nu trebuie pierdute”, a spus Knapp, prezent și el la protestul de pe Transfăgărășan.

Conform Agent Green, două treimi din ultimele păduri virgine din Uniunea Europeană au supraviețuit în România. Unicul inventar oficial al ultimelor păduri virgine a fost publicat în anul 2004 și a cuprins peste 218.000 hectare de păduri intacte. De atunci cele mai multe au fost distruse, însă nu există date oficiale la nivel național privind suprafața pierdută.