Proiect în Parlament: Închisoare sau amendă pentru sfidarea comisiilor de anchetă

Proiect în Parlament: Închisoare sau amendă pentru sfidarea comisiilor de anchetă

Preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă pentru alegerile prezidenţiale din 2009, Oana Florea (PSD), depune azi un proiect de lege privind activitatea comisiilor speciale de anchetă, conform căruia neprezentarea la audieri constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea

Florea a anunțat că va prezenta proiectul colegilor ei, care „în funcţie de viziune, şi-l vor asuma sau nu”, după care îl va depune azi în Parlament pentru a intra în circuitul legislativ.

„Refuzul persoanelor citate la comisia de anchetă de a se prezenta la audieri, de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţia acesteia celelalte documente sau mijloace de probă deţinute, utile activităţii comisiei, este considerat împiedicare a aflării adevărului, constituie infracţiune, se pedepseşte cu închisoarea de la 8 zile la 3 luni sau cu amendă penală în valoare de 10.000 lei şi cu pedeapsa complementară de interzicere de a ocupa o funcţie publică timp de trei ani”, prevede proiectul.

Comparație

Ne puteți urmări și pe Google News

Sancționarea celor care refuză să se prezinte la audieri parlamentare este o prevedere legală răspândită în statele europene: în Franța pedeapsa este „de inchisoare de doi ani și o amendă de 7500 E”, în Belgia „de la 8 zile la 6 luni sau cu amenda între 500 si 10.000 de euro”, în Luxemburg „de la 2 luni la 3 ani și privarea dreptului de a alege și a fi alese pe o perioadă cuprinsă între 5 si 10 ani” și în Portugalia „închisoare până la 1 an sau cu amendă”.

Dezvăluiri

Comisia de anchetă pentru alegerile prezidențiale din 2009 a fost înființată ca urmare a dezvăluirilor făcute de jurnalistul EVZ Dan Andronic. Acesta a relatat că în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, 6 spre 7 decembrie 2009, a mers la locuinţa lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alţii, George Maior, Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi, care erau preocupaţi de victoria lui Traian Băsescu.

Sfidare

Procurorul general al DNA Laura Kodruța Kovesi, fostul șef operativ al SRI Florian Coldea și fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea nu s-au prezentat la audieri, deși aceștia au fost invitați în mai multe rânduri. Kovesi a susținut că procurorii nu pot fi citați și obligați să se prezinte în calitate de martori. Fostul prim-adjunct al directorului SRI a trimis și el o scrisoare Comisiei în care a precizat că în cursul zilei de 6 decembrie 2009, cât şi anterior şi ulterior acesteia, a avut, „ocazional” şi „activităţi cu caracter privat”. Nici Oprea nu a onorat invitația Parlamentului, argumentând că este audiat la PÎCCJ, în calitate de martor, cu privire la același subiect.