Editura Evenimentul si Capital

În România, există aproximativ 500.000 de pacienți cu Alzheimer, boala uitării

Autor: | | 3 Comentarii | 733 Vizualizari

Preşedintele Societăţii de Neurologie din România, prof.dr. Dafin Mureșanu, explică ce noutăți au apărut în terapia demențelor, care este iimportanța prevenției atacului vascular cerebral, afecțiuni care afectează și vor afecta din ce în ce mai mulți oameni în viitor.

EVZ: Care sunt noutățile în terapia demențelor? Există vreun tratament pentru încetinirea bolii Alzheimer, de exemplu?

Prof.dr. Dafin Mureșanu: Bolile neurodegenerative reprezintă o paletă largă de afecţiuni, cele mai cunoscute şi mai răspândite din această această categorie fiind boala Parkinson şi boala Alzheimer. Acestea sunt afecţiuni care apar de obicei după vârsta de 50 de ani. Creşterea speranţei de viaţă este unul din obiectivele oricărei societăţi moderne, dar dezechilibrul dintre diverse categorii de vârstă şi în special scăderea numărului de persoane active ar putea avea un impact socio-economic foarte mare. De obicei, aceşti pacienţi au nevoie de terapie medicamentoasă costisitoare pe toată durata vieţii, de reabilitare senzitivo-motorie şi cognitivă, de îngrijire şi supraveghere permanentă din partea altei persoane. Toate acestea presupun un efort financiar considerabil, greu de suportat de un sistem economic deficitar.

Cauzele bolilor neurodegenerative sunt în principiu fie necunoscute, fie genetice. Nu se ştie cu exactitate  ce anume declanşează procesele de degenerare neuronală care se soldează cu apariţia bolii Parkinson, bolii Alzheimer sau a sclerozei laterale amiotrofice. Coreea Huntington este o boală autosomal-dominantă ceea ce înseamnă ca  un descendent direct al unui bolnav cu această afecţiune are o şansă de 50% de a moşteni boala. În cazul bolii Parkinson, doar 5% din totalul cazurilor sunt din cauza mutaţiilor genetice. Procentul este şi mai redus în cazul bolii Alzheimer. Boala Alzheimer este cea frecventă formă de demenţă reprezentând între 50 şi 70% din toate cazurile de demenţă. Există şi un tip de demenţă asociată cu boala Parkinson.

În România, există aproximativ 500.000 de bolnavi diagnosticaţi cu Alzheimer -"boala uitării”, în acest sens făcându-se eforturi mari de aliniere la tendinţele actuale moderne de tratament şi diagnostic ale bolilor neurologice. În ultimii 20 de ani s-a produs practic o revoluţie determinată, pe de o parte de dezvoltarea tehnicii, iar pe de altă parte de dezvoltarea ştiinţelor fundamentale, a neuroştiinţelor în particular. Dinamica este remarcabilă, iar obiectivul nostru este să ţinem  pasul cu ultimele descoperiri. În ţara noastră sunt disponibile gratuit majoritatea medicamentelor necesare tratamentului bolilor neurodegenerative.  

Ce presupune neuroabilitarea în boala Parkinson?

Sistemul de neuroreabilitare din România se afla încă la început de drum, sunt foarte multe de făcut pentru a pune lucrurile la punct şi primul pas este legislaţia. Efortul pentru neuroreabilitarea pacienţilor cu patologii neurologice trebuie făcut de toţi actorii din sistem, deoarece vorbim de nevoi speciale şi de tratamente care pot dura ani de zile. Anual, în întreaga lume, zece oameni din 100.000 sunt diagnosticaţi cu boala Parkinson. Boala Parkinson este a doua afecţiune neurodegenerativă după boala Alzheimer şi afectează, în special, persoane cu vârste de peste 65 de ani. În ultimii ani, vârsta la care este depistată maladia a scăzut la 40-50 de ani.

Majoritatea cazurilor se înregistrează la pacienți a căror vârstă depășeşte 55 de ani, dar unul din 20 de cazuri are debutul înainte de vârsta de 40 de ani.  Neuroabilitarea este un proces terapeutic complex prin care o persoană cu un anumit grad de dizabilitate, indiferent de etiologia ei, își poate redobândi capacitățile fizice, cognitive, emoționale și psiho-sociale în limitele determinate de tipul și complexitatea leziunii, precum și de rezerva biologică individuală. Dorim să dezvoltăm neuroabilitarea în România într-un context modern, interdisciplinar, în care neurologul, specialistul în medicină fizică și recuperatorie, psihologul, logopedul, kinetoterapeutul, ergoterapeutul și asistentul medical lucrează în echipă și generează rezultatul optim pentru bolnav.  

Ce înseamnă strategii metacognitive în neuroabilitare?

Metacogniția a fost pentru prima data definită de către John Flavell în 1979 ca fiind  “gândirea despre gândire” şi se referă la procesele mentale care controlează și reglementează modul în care gândim. Strategiile metacognitive reprezintă o serie de tehnici prin care se urmărește creșterea conștientizării propriilor procese de gandire și a acțiunilor necesare îndeplinirii anumitor sarcini. Terapia metacognitivă este folosită în psihiatrie, în completarea terapiei cognitiv-comportamentale, în tratamentul depresiei, anxietății, tulburării bipolare și al schizofreniei. Prin terapia metacognitivă se încearcă contracararea concepțiilor metacognitive negative de tipul “teama mea este incontrolabilă”, care se presupune ca ar juca un rol important declanșarea și menținearea diferitelor afecțiuni emoționale, inclusiv al manifestărilor de tip psihotic. În neuroreabilitare, strategiile metacognitive sunt folosite în special în disfuncțiile cognitive precum şi în afectarea funcțiilor executive și în tulburarea de atenție, prin implementarea unui antrenament care constă în stabilirea unei succesiuni de pași cu scopul de a rezolva  probleme comune din viaţa de zi cu zi.

De asemenea prin metacogniție se poate face training în managementul erorilor, în care pacienții să fie încurajați să facă erori, cu scopul de a învăța din ele. Prin acest tip de training, pacienții cu afectiuni neurologice învață să devină independenți în cât mai multe din activitățile zilnice.

Deteriorarea cognitivă după accidentul vascular cerebral este o mare problemă de sănătate. Cum poate fi rezolvată?

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate