Cine este procurorul audiat de Comisia SRI. Povestea cazului care poate DINAMITA DNA

Cine este procurorul audiat de Comisia SRI. Povestea cazului care poate DINAMITA DNA

Președintele Comisiei pentru controlul activității SRI, Claudiu Manda, a declarat, marți, că săptămâna trecută, la Comisie, a fost audiat un fost procuror DNA care a confirmat, în declarația dată, că ofițeri SRI i-au sugerat să facă percheziții într-un dosar în care era vizat un președinte de Consiliu Județean chiar dacă situația nu impunea asta.

“Speţa pe care o aveam de documentat viza interacţiunea dintre ofiţeri ai SRI și procuror, pe un caz de corupţie. Sesizarea, la vremea respectivă, era că ofiţerii SRI i-ar fi solicitat procurorului să facă percheziţie într-o speţă în care era vizat un preşedinte de Consiliu Judeţean de la PSD. Ne-a confirmat domnul procuror că a existat această discuţie, în care ofiţerii SRI i-ar fi spus, sugerat, că, dacă nu cumva s-ar impune măsura percheziţiei. Domnul procuror a spus că nu a simţit-o ca pe o presiune, dar a existat această discuţie şi a explicat la momentul respectiv că nu era oportună măsura percheziţiei, pentru că, pe baza sesizărilor primite de la SRI şi a incerceptărilor pe care le aveau, nu existau suficient de multe fapte şi dovezi ca să meară mai departe. Spunea că pe vechiul Cod Penal, măsura percheziţiei ar fi trebuit să fie ulterioară momentului în care persoana respectivă ar fi trebuit să fie urmărită penal, nu in rem, ci asupra persoanei”, a mai explicat Manda.

 

Potrivit sursazilei.ro, procurorul anchetat este George Nica, care a activat în cadrul Secției a II-a din cadrul DNA. Nica avea în instrumentare, printre altele, și dosarul președintelui Consiliului Județean Dolj de la acel moment, Ion Prioteasa. Evenimentele descrise de Manda s-au întâmplate în 2013.

Procurorul a mai spus în faţa Comisi ei că a mai avut aceeaşi discuţie, referitoare la percheziţie, de două ori, cu persoane din conducerea DNA, afirmând, de asemenea, că nu se impunea măsura percheziţiei, iar dosarul i-a fost transferat altui coleg şi percheziţia a avut loc.

Dosarul a fost transferat  de la Nica, care lucra în cadrul Secției a II-a a DNA, unui procuror din cadrul Secția I a DNA, venit în instituție odată cu noul procuror – șef, Laura Codruța Kovesi, afirmă sursazilei.ro.

Pe 17 decembrie 2013, DNA anunța oficial că a început urmărirea penală față de Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de luare de mită și abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un interes patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată.

 

Asta după ce, pe 11 decembrie 2013, tot DNA arăta că, beneficiind de sprijinul Serviciului Român de Informații, a efectuat 10 percheziții într-o speță care viza conducerea Consiliului Județean Dolj de la acel moment.