Un procuror DNA, picat la două testări psihologice, a cerut recuzarea unui judecător pentru că nu i-a dat întâietate

Un procuror DNA, picat la două testări psihologice, a cerut recuzarea unui judecător pentru că nu i-a dat întâietate

Subalternul lui Kovesi s-a supărat pentru că apărarea a pus întrebări martorilor înaintea lui, în procesul avocatei Laura Vicol. Reacţia magistratului căruia i s-a cerut revocarea la adresa DNA a fost de o duritate nemaiîntâlnită.

În procesul avocatei Laura Vicol, DNA a recuzat, marţi, judecătoarea de la Înalta Curte. Judecătorul de serviciu care soluţiona cererea de recuzare a decis s-o audieze pe colega sa recuzată, Risantea Găgescu, cea care a judecat şi cazul Rarinca versus Livia Stanciu, fosta preşedinte al Înaltei Curţi. 

„Nu voi face ce vrea DNA!” 

Procurorul DNA, Elena Ramona Jardieanu, s-a supărat pe Găgescu pentru că, la termenul anterior, permisese avocaţilor apărării să pună întrebări martorilor, înaintea procurorului. Aşa că a formulat cerere de recuzare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Judecătoarea revocată a reacţionat dur, chiar în sala de judecată: „Sunt un judecător liber, este inadmisibil să mi se ceară cum să îmi conduc şedinţa! Au ajuns judecătorii să le fie frică de DNA, să îmi cer scuze că deranjez DNA. Nu voi condamnă oameni doar pentru că vrea DNA sau orice alt parchet şi, acum, îmi dau seama că nici nu trebuie să îi dau prioritate procurorului la punerea întrebărilor către martori şi eventual pe inculpat să îl condamn instant! Nu voi face ce vrea DNA!”, a spus Risantea Găgescu, potrivit unei surse a Evenimentului zilei.

Laura Vicol ne-a comunicat telefonic că nu poate comenta deoarece dosarul se judecă la secret, însă sursa noastră ne-a precizat că cererea de recuzare a fost respinsă. 

Până când, CSM?

„Rarinca vs Livia Stanciu. Vicol vs Kovesi. Acelaşi judecător investit cu soluţionarea cauzelor. Astăzi (marţi –n.r.), judecătorul investit cu soluţionarea dosarului în care am fost încătuşată, a fost recuzat de către DNA pentru că, la termenul trecut, şi-a permis să respecte legea şi să dea dreptul avocaţilor apărării să adreseze primii întrebări singurului martor propus în apărare.

În continuare justiţia înseamnă o răfuială personală între Kovesi şi Bica. Până când, domnule ministru al justiţiei veţi permite existenţa câmpului tactic? Până când, stimaţi membri CSM veţi permite transformarea vieţii mele în loc de joacă pentru DNA?”, a scris avocata Laura Vicol, marţi, pe pagina ei de Facebook.

Iar ieri a revenit: „9 ore. Atât a durat şedinţa de judecată de ieri. 9 ore în care magistratul a stat fără robă, în faţa unui coleg, care a judecat demn şi onest o cerere dispreţuitoare şi halucinantă a unei procuroare DNA (ieri am aflat şi eu că a picat de două ori testarea psihologică înainte de a deveni procuror la PJ2, un criteriu important pentru şefa DNA dacă a acceptat un asemenea specimen sub umbrela domniei sale)”.

Ridicată de pe stradă

Avocata Laura Vicol a fost trimisă în judecată de DNA pentru favorizare a făptuitorului, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la exercitarea fără drept a unei profesii sau activități. Concret, procurorii anticorupție susțin că Laura Vicol l-ar fi trimis în mod intenționat pe avocatul Niculae Learciu să participe la audierile unei cliente de-a sa la DNA, deși acesta nu avea acest drept.

Sub aceste pretext, Laura Vicol a fost ridicată de pe stradă şi reţinută pentru 24 de ore în martie 2015, când o apăra pe fosta şefă a DIICOT Alina Bica în dosarele ANRP.