Editura Evenimentul si Capital

VIȘINESCU, TUPEU ÎN FAȚA INSTANȚEI: "Coposu nu a facut nicio zi de izolare. Nici Mihalache. Numai Diaconescu. Izolarea înseamnă că era dus în alta cameră!"

Autor: | | 12 Comentarii | 2581 Vizualizari

Lucia Hossu-Longin, producătorul serialului "Memorialul Durerii", a declarat în cadrul procesului în care este judecat Alexandru Vişinescu, că acesta aplica pedepse umilitoare deţinuţilor şi că Râmnicu Sărat, pe care acesta din urmă l-a condus, a fost cel mai exterminator penitenciar.

Update ora 15.15 Vișinescu: Coposu nu a facut nicio zi de izolare. Nici Mihalache. Numai Diaconescu. Izolarea înseamnă că era dus în alta cameră.

Judecător: Care era diferența? De ce evitați să răspundeți?

Visinescu: De ce să improvizez? De ce să raspund?

Update ora 15.00 Instanța prezintă mai multe fotografii din penitenciarul Râmnicu-Sărat. Alexandru Vișinescu se uita la poze și comenteaza. “Să arate cum a fost penitenciarul. Acum îmi arată o dărăpănătura. Am trecut și eu pe acolo. Sunt făcute de curând . Nu pot să înțeleg. Nu-i nimic real. Nu există deținuti înhumați în incinta penitenciarului. Se făceau sicrie”. Stă pe scaun în fata videoproiectorului. Mâna îi tremură. “Nu existau înhumări fără Procuratura Militară. Nu trebuia sa fie public transportul cadavelor. Cu Mihalache, am avut discuții cu el. Poate nu- l simpatizam, dar vorbeam. M-am bucurat pentru armistițiul cu rușii. Am participat la deshumarea lui Maniu”, zice Vișinescu în timp ce urmarește pozele.

Judecător: De ce nu vă uitați la fotografii?

Alexandru Vișinescu: Le stiu! Îi pare rău că a ajuns în paragină.Nu- i adevarat ce a zis doamna Longin. Am fost numai doi ani militar. N- am participat la execuția lui Antonescu. Inainte era curat. Aveam biroul în afara penitenciarului. Am intrat de mai multe ori în celule. Pe Pogoneanu eu l-am trimis la Văcăresti. Mi-a zis că o sa răspund pentru ororile de aici. Asta era parerea lui! A venit bolnav. A fost singurul care spunea asta în față. Nici vorbă ca m-am supărat pe el. Aici ar trebui sa vina Direcția Generala a Penitenciarelor, nu eu. Mihalache voia cât mai puțină sare în mămăligă. Am ramas uimit că oameni în toată firea să vorbească așa urât. Mintea omeneasca nu poate să creadă asa ceva.

Audierea Luciei Hossu-Longin

Lucia Hossu-Longin a fost audiată de judecători în calitate de martor în dosarul în care Alexandru Vişinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, este judecat pentru infracţiuni contra umanităţii, în legătură cu abuzurile exercitate asupra deţinuţilor politici.

"Am fost primii care în 1992 am deschis închisoarea de la Râmnicu Sărat. Era sigilată. Era foarte frig şi Corneliu Coposu s-a plimbat prin închisoare fumând ţigară după ţigară. Râmnicu Sărat a fost cel mai exterminator penitenciar, prin barbaria atinsă de administraţie. Vişinescu aplica pedepse umilitoare. Bătea cu biciul împletit cu metal. Deţinuţii aveau 500 de calorii pe zi. Felul principal de mâncare era celebra turtiţă preparată din nuiele de mătură tocate. Din penitenciarul de la Râmnicu Sărat au ieşit doar cei foarte tineri şi cei puternici. Deţinuţii erau trimişi acolo pentru a fi exterminaţi. Bătăile erau date de un grup de cerberi din penitenciar", a declarat Lucia Hossu-Longin.

Ea a susţinut că Vişinescu a fost ales comandant de penitenciar deoarece era ofiţer de Securitate.

"A făcut parte din plutonul de execuţie al lui Antonescu. La Râmnicu Sărat, asistenţa medicală nu exista. Carcera se dicta cu foarte mare uşurinţă. Corneliu Coposu a fost băgat într-un sac, dus pe malul Siretului şi scufundat în apă pentru a vorbi. A fost înjosit. El nu şi-a manifestat ura faţă de Vişinescu niciodată. Relevant este cazul unui învăţător care după 2 săptămâni de anchetă a murit în urma torturilor. Sistemul se baza pe primitivismul conducătorilor de penitenciare. Aveau câteva clase primare şi apoi câteva luni de specializare la Securitate", a adăugat Hossu-Longin.

  • Realizatoarea a mai spus că regimul de exterminare de la Râmnicu Sărat a fost planificat de PCR, Securitate şi de Direcţia Generală a Penitenciarelor.

Alexandru Vişinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a fost trimis pe 18 iunie 2014 în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind acuzat de săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în legătură cu abuzurile exercitate asupra deţinuţilor politici.

  • Procurorii susţin că, în perioada 1956-1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentate de deţinuţii politici încarceraţi în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic.

Astfel, deţinuţii erau supuşi unor condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea lor fizică, fără să li se asigure medicamente şi fără să li se acorde îngrijiri sau asistenţă medicală adecvate.

  • Totodată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv, condiţiile de detenţie inumane, relele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de deţinuţi erau tot atâtea acţiuni menite a duce la exterminarea fizică a persoanelor încarcerate.Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate