Editura Evenimentul si Capital

VIȘINESCU, TUPEU ÎN FAȚA INSTANȚEI: "Coposu nu a facut nicio zi de izolare. Nici Mihalache. Numai Diaconescu. Izolarea înseamnă că era dus în alta cameră!"

Autor: | | 12 Comentarii | 2593 Vizualizari

Lucia Hossu-Longin, producătorul serialului "Memorialul Durerii", a declarat în cadrul procesului în care este judecat Alexandru Vişinescu, că acesta aplica pedepse umilitoare deţinuţilor şi că Râmnicu Sărat, pe care acesta din urmă l-a condus, a fost cel mai exterminator penitenciar.

Update ora 15.15 Vișinescu: Coposu nu a facut nicio zi de izolare. Nici Mihalache. Numai Diaconescu. Izolarea înseamnă că era dus în alta cameră.

Judecător: Care era diferența? De ce evitați să răspundeți?

Visinescu: De ce să improvizez? De ce să raspund?

Update ora 15.00 Instanța prezintă mai multe fotografii din penitenciarul Râmnicu-Sărat. Alexandru Vișinescu se uita la poze și comenteaza. “Să arate cum a fost penitenciarul. Acum îmi arată o dărăpănătura. Am trecut și eu pe acolo. Sunt făcute de curând . Nu pot să înțeleg. Nu-i nimic real. Nu există deținuti înhumați în incinta penitenciarului. Se făceau sicrie”. Stă pe scaun în fata videoproiectorului. Mâna îi tremură. “Nu existau înhumări fără Procuratura Militară. Nu trebuia sa fie public transportul cadavelor. Cu Mihalache, am avut discuții cu el. Poate nu- l simpatizam, dar vorbeam. M-am bucurat pentru armistițiul cu rușii. Am participat la deshumarea lui Maniu”, zice Vișinescu în timp ce urmarește pozele.

Judecător: De ce nu vă uitați la fotografii?

Alexandru Vișinescu: Le stiu! Îi pare rău că a ajuns în paragină.Nu- i adevarat ce a zis doamna Longin. Am fost numai doi ani militar. N- am participat la execuția lui Antonescu. Inainte era curat. Aveam biroul în afara penitenciarului. Am intrat de mai multe ori în celule. Pe Pogoneanu eu l-am trimis la Văcăresti. Mi-a zis că o sa răspund pentru ororile de aici. Asta era parerea lui! A venit bolnav. A fost singurul care spunea asta în față. Nici vorbă ca m-am supărat pe el. Aici ar trebui sa vina Direcția Generala a Penitenciarelor, nu eu. Mihalache voia cât mai puțină sare în mămăligă. Am ramas uimit că oameni în toată firea să vorbească așa urât. Mintea omeneasca nu poate să creadă asa ceva.

Audierea Luciei Hossu-Longin

Lucia Hossu-Longin a fost audiată de judecători în calitate de martor în dosarul în care Alexandru Vişinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, este judecat pentru infracţiuni contra umanităţii, în legătură cu abuzurile exercitate asupra deţinuţilor politici.

"Am fost primii care în 1992 am deschis închisoarea de la Râmnicu Sărat. Era sigilată. Era foarte frig şi Corneliu Coposu s-a plimbat prin închisoare fumând ţigară după ţigară. Râmnicu Sărat a fost cel mai exterminator penitenciar, prin barbaria atinsă de administraţie. Vişinescu aplica pedepse umilitoare. Bătea cu biciul împletit cu metal. Deţinuţii aveau 500 de calorii pe zi. Felul principal de mâncare era celebra turtiţă preparată din nuiele de mătură tocate. Din penitenciarul de la Râmnicu Sărat au ieşit doar cei foarte tineri şi cei puternici. Deţinuţii erau trimişi acolo pentru a fi exterminaţi. Bătăile erau date de un grup de cerberi din penitenciar", a declarat Lucia Hossu-Longin.

Ea a susţinut că Vişinescu a fost ales comandant de penitenciar deoarece era ofiţer de Securitate.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate