PROCESUL SECOLULUI: un tablou de Caravaggio, vândut cu 42.000 de lire sterline, ar valora de fapt 10.000.000!

PROCESUL SECOLULUI: un tablou de Caravaggio, vândut cu 42.000 de lire sterline, ar valora de fapt 10.000.000!

Prestigioasa casă de licitații Sotheby’s a fost dată în judecată pentru că a vândut mult sub valoarea sa tabloul lui Caravaggio „Trișorii”, atribuindu-l unui ucenic al maestrului și provocându-i vânzătorului o pagubă de milioane de lire sterline.

Pictura a fost vândută prin Sotheby’s în 2006 de către urmașul unui chirurg din Royal Navy, care o cumpărase în 1962. Sir Dennis Mahon, un colecționar britanic, a achiziționat lucrarea la licitație cu 42.000 de lire sterline, dar a declarat ulterior că ea valorează în realitate 10 milioane de lire sterline, deoarece îi aparține lui Caravaggio însuși.

În plângerea depusă la tribunal, vânzătorul, Lancelor Thwaytes, susține că Sotheby’s nu a consultat destui experți și nu a făcut suficiente expertize înainte să vândă lucrarea.

Aceasta este aproape identică cu o alta, care se află la Kimbell Art Museum din Texas, și care poartă inclusiv același nume. Tabloul înfățișează un tânăr nobil înșelat de un cuplu de trișori în timpul unui joc de cărți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sotheby’s a respins categori criticile, declarând că versiunea pe care a vândut-o era „clar inferioară” originalului din galeria texană. În 2006, în catalogul licitației, lucrarea a fost atribuită unui „ucenic al lui Michelangelo Merisi da Caravaggio”,

„Tabloul care se află la Kimbell a fost pictat de Caravaggio cu virtuozitatea și realismul extraordinare pentru care operele sale din tinerețe sunt celebre”, se arată în declarația depusă la tribunal în apărarea sa de Sotheby’s. „Calitatea execuției lucrării vândute de noi este departe de originalul de la Kimberly”, se mai arată în apărare.

Sotheby’s citează de asemenea o biografă a lui Caravaggio, Helen Langdon, dar și alți specialiști în opera maestrului italian, precum americanul Richard Speer.

Pe de altă parte, Thwaytes are și el de partea sa o echipă de experți redutabilă, în frunte cu Mina Gregori, cea care a descoperit săptămâna trecută originalul celebrei lucrări a lui Caravaggio, „Maria Magdalena în extaz”. Un alt expert care susține că „Trișorii” vânduți de Sotheby’s este un original este directorul Muzeului Vaticanului, Antonio Paolucci.

Picturile lui Caravaggio ajung rareori să fie vândute la licitații, aceasta și pentru că, la moartea artistului, în 1610, la vârsta de 38 de ani, i se cunoșteau doar 50 de lucrări.

Sir Dennis Mahon are reputația de a fi descoperit mai multe lucrări ale lui Caravaggio care se credeau pierdute. Printre ele, „Sfântul Ioan Botezătorul Tânăr”, pe care a văzut-o atârnând pe peretele primarului Romei, și care era considerată o copie.

Mahon a murit în 2011 și a lăsat prin testament 58 dintre tablourile pe care le avea, și evaluate la zeci de milioane de lire, unor importante galerii britanice, inclusiv National Gallery.