Editura Evenimentul si Capital

PROCES PIERDUT. Abecedarele emise de asocierea Litera-Siveco vor fi retrase de pe piață. Manualele scoase de ceilalți cinci câștigători ai licitației organizate de CNEE sunt în continuare valabile! Ministerul Educației se jură că legile au fost respectate

13-06/11_abecedar_AdiP_01-465x390
Autor: | | 1 Comentarii | 561 Vizualizari

Licitația pentru atribuirea contractelor pentru manualele școlare de clasa I și a II-a, organizată anul trecut de Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE), și-a găsit soluția în instanță. Asocierea Litera-Siveco a fost exclusă din lista câștigărilor licitației, în locul acesteia, Akademos Art SRL urcând în lista celor 6 care editează manualele.

UPDATE 2. La rândul său, Ministerul Educației se jură că a licitția a fost efectuată cu respectarea legislației în vigoare."Menţionăm că rezultatele licitaţiei pentru achiziţia de manuale pentru clasele I şi a II-a au fost stabilite cu respectarea OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii. Potrivit acestui act normativ, autoritatea contractantă îşi asumă deciziile stabilite de Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, în urma soluţionării contestaţiilor depuse de părţile implicate", se arată în comunicatul Ministerului Educaţiei.  Cu alte cuvinte, Instituția condusă de Sorin Cîmpeanu sugerează că dacă e vorba despre o vină, aceea trebuie căutată la CNSC. Ministerul mai precizează că a luat act de minuta hotărârii Curții de Apel București și că va dispune măsurile legale care se impun după ce va primi oficial verdictul motivat de judecători.

UPDATE 1.  Asocierea Litera-Siveco susține că manualele editate de acest consorțiu nu vor fi retrase din școli. "Hotărârea Curții de Apel  de astăzi, 27.03.2015, cu privire la plângerea formulată de Akademos, specifica necesitatea unei reevaluari din partea CNEE a ofertei Litera și SIVECO pentru manualul de comunicare în limba română. Obiectul hotărârii Curții de Apel nu îl reprezintă anularea contractului. Potrivit rezultatelor licitației, manualele de comunicare în limba română realizate de consortiul Litera/SIVECO au fost deja tipărite și livrate în școli, conform contractului încheiat cu MEN. În plus, această hotărâre nu specifică faptul că oferta Asocierii Akademos Art S.R.L. - Stand Agenție Difuzare Carte S.R.L. e considerata câștigatoare. În absența motivării deciziei Curții de Apel este prematur să fie avansate orice concluzii. Curtea de Apel nu a specificat nimic cu privire la retragerea sau eliminarea manualelor Litera și SIVECO din școli, deci în momentul de față această informație nu are susținere oficială", susține Mihaela Vodă, coordonatorul Serviciului de Relații Publice și Marketing de la Litera.

Asocierea Litera-Siveco a fost exclusă, de instanță, din lista celor șase câștigări ai licitației deschise organizate în aprilie 2014 de Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE). Licitația a fost făcută pe loturi, lotul ! - „Comunicare în limba română clasa I – 169.409 buc./an I”, și a fost organizată în vederea încheierii acordului cadru, având ca obiect „Achiziţie manuale şcolare pentru clasa I şi a II-a”.

Instanța de judecată a Curții de Apel București a decis să admită în parte plângerea împotriva deciziei Consilului Național pentru Soluționarea Constestațiilor prin care acest for respinsese contestația făcută de un participant la licitație care nu fusese admis printre câștigători. "Ca urmare a excluderii asocierii Litera - Siveco, manualele editate de acestea, atât cele tipărite, cât și cele digitale vor fi retrase de pe piață. Dacă au fost profesori care au optat pentru aceste manuale, ele vor putea fi folosite, dar nu vor fi decontate de stat", a declarat pentru Evenimentul zilei avocatul Gheorghe Dragoș, reprezentantul Asocierii Akademos ART SRL și Stand Agenție Difuzare Carte SRL.. Această asociere s-a clasat pe locul 7, în urma licitației efectuate de CNEE, iar acum prin excluderea Asocierii Litera - Siveco, va intra în grupul celor 6 câștigători care au dreptul să scoată pe piață manualele școlare pentru clasa I și clasa a II-a.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Educaţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate