Editura Evenimentul si Capital

Primul termen în PROCESUL lui VANGHELIE. Fostul edil le-a cerut judecătorilor să-l lase să meargă la facultate

Autor: | | 0 Comentarii | 602 Vizualizari

Tribunalul București a judecat astăzi primul termen în procesul fostului primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, în care este acuzat de nouă infracțiuni de luare de mită, nouă infracțiuni de abuz în serviciu și șapte infracțiuni de spălare de bani. Vanghelie vrea să demnstreze că toate acuzațiile aduse de procurorii DNA sunt false.

 Marian Vanghelie a cerut judecătorilor extinderea controlului judiciar la nivel național ca limită teritorială. El vrea să meargă la cursuri, la Constanța, unde este student. Mai mult, fostul edil are o serie de propuneri din partea unor companii naționale pentru a fi director. Una dintre firme, a spus Vanghelie în fața judecătorilor, i-a propus să fie chiar director de investiții. Un nou termen a fost stabilit pentru 10 februarie.

În acest dosar, alături de edil au mai fost trimiși în judecată Mircea –Sorin Niculae, asociat și administrator al mai multor societăți comerciale ( șapte infracțiuni de complicitate la luare de mită și șapte infracțiuni de spălare de bani), Sorin- Ștefan Ciocan (spălare de bani), Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 S.R.L (complicitate la luare de mită, spălare de bani) și Marin Dumitru (opt infracțiuni de dare de mită).

Rechizitoriul DNA

Potrivit DNA, în perioada 2006 – 2014, Vanghelie Marian-Daniel, în calitate de primar al Sectorului 5 din București, ajutat deNiculae Mircea-Sorin și parțial de  Ciocan Laura, a solicitat și primit de la inculpatul Dumitru Marin foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).

Aceste foloase au fost pretinse și primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu atât în vederea atribuirii de către Primăria Sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri cât și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei).

Concret, foloasele necuvenite solicitate și primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel de la inculpatul Dumitru Marin au constat, în principal, în: 1) predarea de sume de bani lichizi, 2) încheierea și executarea unor contracte, nejustificate din punct de vedere economic, cu societăți comerciale controlate de către inculpatul Vanghelie Marian-Daniel ori în legătură cu care acesta avea un interes personal, 3) cedarea părților sociale și, implicit, a patrimoniului – unei societăți comerciale către persoane indicate de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, 4) transferul dreptului de proprietate asupra a două vile către o persoană indicată de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, 5) achitarea cheltuielilor prilejuite de campaniile electorale, 6) oferirea de bunuri de valoare (ceasuri); 7) încheierea de contracte de sponsorizare cu Primăria Sectorului 5 București, în vederea susținerii financiare a organizării unor manifestări publice aducătoare de capital electoral pentru inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, 8) achitarea de sume de bani unor persoane care au întocmit liste cu semnături pentru susținerea unei candidaturi la alegerile europarlamentare, 9) suportarea costurilor unor lucrări de renovare la obiective indicate de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, 10) suportarea costurilor de renovare ale unor magazine aparținând unei societăți comerciale, controlată de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, 11) achitarea costurilor aferente unor petreceri private.

Prejudiciu uriaș

Procurorii arată că în vederea atribuirii acestor contracte și pentru a facilita efectuarea plăților aferente acestora, Vanghelie Marian-Daniel fie nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu, fie și le-a îndeplinit în mod defectuos, vătămând drepturile patrimoniale ale Sectorului 5 din București (vătămare constând în cheltuirea în mod nejustificat a resurselor bănești aflate la dispoziția unității administrativ-teritoriale).

Astfel, pentru ca societățile comerciale controlate de către inculpatul Dumitru Marin să dispună de resursele bănești necesare asigurării foloaselor patrimoniale necuvenite solicitate de către inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, contractele de achiziții publice au fost încheiate la prețuri mult superioare față de valoarea reală a serviciilor prestate. În acest fel, costurile reale de execuție a lucrărilor, și implicit valoarea efectivă a acestor lucrări, au fost de cel mult 60% din valoarea contractelor. Ca atare, prejudiciul total cauzat bugetului Sectorului 5 prin activitatea infracțională a inculpatului Vanghelie Marian-Daniel este de 295.207.000 de lei.

În aceeași perioadă, o parte considerabilă din sumele de bani și din celelalte foloase patrimoniale necuvenite primite drept mită au fost supuse unor ample operațiuni de spălare de bani, prin circuite financiare fictive, desfășurate de inculpații Vanghelie Marian-Daniel, Niculae Mircea-Sorin, Ciocan Laura și Ciocan Sorin-Ștefan, având rolul de a disimula produsele, obiect al infracțiunilor. În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate