Prima expoziţie în Golful Arab a unui mare artist român. Ștefan Râmniceanu în Bahrain

Prima expoziţie în Golful Arab a unui mare artist român. Ștefan Râmniceanu în Bahrain

Centrul de Cultură și Cercetare „Shaikh Ebrahim bin Mohammed Al Khalifa” a inaugurat pe 21 decembrie expoziția „Dialoguri”- prima expoziție în Golful Arab a artistului român Ștefan Râmniceanu.

Pentru prima dată în Golful Arab, pictura lui Ștefan Râmniceanu va fi adusă în dialog, oferind o vedere de ansamblu a parcursului atipic și a stilurilor sale în continuă schimbare. Expoziția vine ca o mărturie a importanței artei lui Ștefan Râmniceanu, în special a conținutului profund simbolic și a căutărilor neobosite asupra sensului conceptelor de memorie și identitate, vizibile în lucrările sale prin abordările și explorările sale estetice.

Expoziția va ilustra itinerariul unui artist cu  o contribuție importantă la limbajul artei contemporane. Prin bogăția operelor de artă expuse, expoziția va evidenția diversitatea operei lui Râmniceanu - între gest pur conceptual și abundență barocă de culori și materiale, între pictură și sculptură - precum și consecvența strictă, indiferent de mediu, în explorarea sufletului omenesc.

Expoziția este organizată de Centrul de Cultură și Cercetare „Sheikh Ebrahim bin Mohammed Al Khalifa” la centrul memorial Bin Mattar House, la inițiativa Ministrului Culturii și la invitația Familiei Regale a Bahrainului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Născut în Ploiești, pe 15 august 1954, Ștefan Râmniceanu a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București în 1979, în contextul prolificei „generații a anilor '80" din România. După ce s-a impus ca fiind un artist inconturnabil în pictura contemporană românească cu expoziția Ferecătura (Curtea Veche, 1988), Râmniceanu a decis să facă față arenei artistice internaționale. La scurt timp după ce a luat parte la revoluția română din decembrie 1989, Râmniceanu a fost invitat la Paris de către guvernul francez. În 1991 si-a stabilit atelierul în Franța. În 1992, a devenit rezident al Cité Internationale des Arts. În 1999, a primit cetățenia franceză. Lucrările sale au fost expuse în Europa - inclusiv în Belgia, Bulgaria, România, Franța, Germania, Grecia și Elveția - și sunt acum parte din colecții publice și private importante pe trei continente. În 2001, Curatorul Onorific al Muzeului Luvru și fost-director al Muzeului Delacroix din Paris, Arlette Sérullaz, a plasat impresionanta prefață pe care a dedicat-o primei monografii a lui Râmniceanu apărută în Franța, sub titlul „Între Est și Vest, un alchimist venit din negura timpurilor”. La reîntoarcerea sa în România, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești i-a dedicat lui Ștefan Râmniceanu, în octombrie 2014, o amplă retrospectivă, o expoziție eveniment sub titlul „Urme”, cu peste 400 de opere de artă prezentate în paralel la Palatul Mogoșoaia și la ATELIERAMNICEANU în București.

Limbajul materialului utilizat în arta sa joacă un rol esențial în opera lui Ștefan Râmniceanu, ale cărui lucrări au aproape toate o structură tridimensională. Într-o carieră de-a lungul a 35 ani, arta sa s-a dezvoltat ca urmare a unui proces de acumulare, întrepătrundere și îmbogătire a temelor, motivelor și simbolurilor exprimate în materii diverse; lemn, metal, beton, sârmă, creează conexiuni cu un puternic conținut simbolic. Suprapunerile straturilor de culoare dau suprafețelor picturilor sale o structură în relief și astfel pictura sa devine aproape o sculptură. Sensul formelor, al proporțiilor și dorința continuă de a se înfrunta într-o luptă corp la corp cu materia, s-au concretizat și în lucrările monumentale de sculptura în lemn și metal.

Expoziția din Bahrain este realizată în colaborare cu H&H Mécénat din Franța și ATELIERAMNICEANU.

„Dialoguri” are loc într-un spațiu dedicat expozițiilor în cadrul Shaikh Ebrahim Center, centrul memorial Bin Mattar House, aflat în cartierul vechi Muharraq al capitalei Manama.

Expoziția s-a deschis pe 21 decembrie 2014 și se va încheia pe 22 februarie 2015. Bin Mattar House este deschis de joi până sâmbătă, în intervalul orar 9:00-13:00 și 16:00-19:00.