Preşedintele Statelor Unite, Barack OBAMA, a împlinit 53 de ani. Impresiile de călătorie şi experienţele | VIDEO

Preşedintele Statelor Unite, Barack OBAMA, a împlinit 53 de ani. Impresiile de călătorie şi experienţele | VIDEO

Preşedintele american, Barack Obama, a împlinit luni 53 de ani. Şi-a sărbătorit ziua de naştere încă din weekend, printr-o partidă de golf devenită deja tradiţională cu această ocazie.

Preşedintele s-a întâlnit sâmbătă dimineaţa pe teren, la baza militară aeriană Andrews din Maryland, cu unii dintre cei mai apropiaţi prieteni, precum Mike Ramos, Bobby Titcomb şi Greg Orme, cu care a copilărit în Hawaii, potrivit New York Daily News. În a doua parte a zilei, Obama s-a retras împreună cu familia la reşedinţa de la Camp David, Maryland, pentru o petrecere privată.â

O senzaţie sinceră

Ziua de naştere a preşedintelui Statelor Unite este întotdeauna prilej de rememorări, ori comentarii. Cum ar fi faptul că, folosindu-se de jurnalele în care avea obiceiul să îşi noteze impresiile de călătorie şi experienţele, Barck Obama scria în 1995 "Dreams From My Father". Carte în care evocă figura tatălui, care l-a părăsit la vârsta de doi ani, o carte devenită document abia când a ajuns preşedinte. Unul dintre cele mai memorabile aspecte este faptul că oferă o senzaţie sinceră despre cum era să creşti în anii 60-70 la bariera ideologică de rasă din SUA, acea senzaţie de a cunoaşte două lumi şi de a nu aparţine nici uneia. Volumul din 1995 are stilul liric care se va regăsi ulterior în unele dintre cele mai bune discursuri ale lui Obama.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, l-a ajutat să facă “trecerea" spre cea de-a doua carte , "The Audacity of Hope" (2006). Vocea narativă din acest volum este similară cu cea din “Dreams from My Father", o voce care abordează discuţii de la politică externă la amintiri despre şcoala vieţii şi de la comentarii incisive despre dreptul constituţional la păreri personale în stil New Age. Printre altele, Obama îşi aduce aminte despre o întâlnire de socializare la Casa Albă cu George W.Bush, care i-a strâns mâna cu căldură, iar apoi “s-a întors către un asistent alăturat, care i-a turnat preşedintelui în mână o tonă de dezinfectant sanitar". “Bună chestia asta", îl citează el pe Bush, care i-a oferit şi invitatului său nişte dezinfectant: “Te fereşte de riscul de a lua câte o răceală". Autorul mai povesteşte călătoria întreprinsă prin Illinois împreună cu un asistent, care l-a mustrat pentru că a cerut muştar de Dijon la un restaurant, arătându-şi îngrijorarea că senatorul (pe atunci) ar putea părea un elitist. După care adaugă că ospătăriţa a replicat, simplu: “Avem Dijon dacă vreţi".

Abilitatea lui

Jurnaliştii şi politicienii folosesc adesea cuvântul “autenticitate" pentru a-l descrie pe Obama. Sugerând abilitatea lui de a părea în ochii poporului un om normal, şi nu un politician preambalat. În paginile celei de-a doua cărţi, autorul se adresează adesea cititorului de parcă ar fi un vechi prieten din trecut, condimentând relatările politice cu digresiuni pitoreşti. Totuşi, parcă nimic nu se compară cu metafora primei cărţi, cu acea impresie că el, omul-Obama, nu s-a reinventat în trecerea sa de la o slujbă la alta: asistent comunitar în Chicago, redactor la The Harvard Law Review, profesor de drept constituţional, avocat specializat pe drepturile civile, senator… “Iarba, băutura şi poate puţină cocaină îmi puteau alunga din minte întrebările despre cine sunt"…