Preotul Chris Terheș, președintele unei organizații a românilor din SUA, apreciază că Washington-ul este nemulțumit de evoluția justiției din România

Preotul Chris Terheș, președintele unei organizații a românilor din SUA, apreciază că Washington-ul este nemulțumit de evoluția justiției din România

Chris Terheș, președintele Coaliției Românilor din America, analizează pe facebook discursul noului ambasador american la București, Hans Klemm, concluziobând că SUA și-a schimbat discursul în privința justiției din România.

SUA și-au nuanțat discursul în urma derapajelor din ultimul an, care erau evidente pentru cine înțelege cât de cât principiile democratice și notiunea de stat de drept, afirmă Terheș într-o postare pe internet. Preotul greco-catolic este un personaj controversat după ce a atacat de mai multe ori Biserica Ortodoxă Română, dar și pe ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea. Terheș a decis să nu mai participe, săptămâna trecută, la evenimentul din Washington organizat de asociația Alianța, un ONG care are ca scop strângerea legăturilor dintre Romania și SUA, din cauza prezenței vicepremierului Gabriel Oprea.

"Demn de remarcat este că în pozițiile sale publice de când a ajuns la București, ambasadorul SUA de la București, Hans Klemm nu s-a referit niciodată la DNA și nici nu s-a întâlnit cu șeful instituției, Laura Codruța Kovesi", mai scrie Terheș în postarea sa.

Aici trebuie amintit că, la audierea din Senatul de la Washington, Klemm a precizat că progresele anticorupție sunt substanțiale în România și el se angajează că va susține dublarea activităților anticorupție în țara noastră.

Expert în justiția din țările din zone de Risc. Noul ambasador al SUA în România, Hans Klemm, este un expert în probleme de justiție, fiind implicat anterior în organizarea sistemelor judiciare din Afganistan și Timorul de Est, fiind implicat în întărirea luptei anticorupție a întărirea justiției din aceste state aflate în zone de risc.

POSTAREA INTEGRALĂ A LUI CHRIS TERHEȘ legată de mesajul noului ambasador în România

Am fost primul care am spus încă din martie a acestui an că SUA și-au schimbat discursul în privința justiției din România. Mesajul principal nu mai este axat pe anticorupție, ci pe stat de drept și independenta instituțiilor judiciare. Grav este că referirea la "independența justiției" arată că aceasta nu este independentă în prezent.

Stat de drept înseamnă mai mult decât lupta anticorupție. Stat de drept înseamnă instituții puternice de lupta cu corupția și care investighează orice suspect, respectandu-i însă drepturile garantate constituțional și urmând procedurile de rigoare (in engleza asta poarta numele "due process"). Stat de drept înseamnă că inclusiv cel acuzat de corupție, când este adus în fața judecătorului trebuie să aiba parte de un proces echitabil, iar pentru asta ai nevoie de judecători independenți. Stat de drept înseamnă să ai legi clare, făcute in favoarea oamenilor. Stat de drept inseamna ca institutiile statului sa respecte, sa protejeze si sa garanteze drepturile fundamentale ale omului.

SUA si-au nuantat discursul in urma derapajelor din ultimul an, care erau evidente pentru cine intelege cat de cat principiile democratice si notiunea de stat de drept.

Recentul discurs al Ambasadorului american Hans Klemm este elocvent in acest sens. Am extras paragrafele care au legatura cu justitia pentru a intelege nuantele:

"But, Romania’s work remains unfinished. For security, democracy and prosperity to thrive over the longer term, the government and the parliament must continue reforms focused on sustainable development and a full adherence to the rule of law."

"However, security transcends military and law enforcement cooperation. Security encompasses rule of law, energy security and diversification, as well as sustainable economic growth."

"I call on Romania’s leaders to set an example for the future [...] and robustly and publically defend those prosecutors pursuing corrupt actors, and vocally support an independent judiciary."

Remarcati ca de 2 ori (!!!) se face conectia in discurs intre "stat de drept" si "securitate". Nu intre anticoruptie si securitate, ci intre stat de drept si securitate.

Apoi, Ambasadorul scoate in evidenta rolul guvernului si parlamentului in intarirea statului de drept. Semnalul e clar pentru cei care vor sa discrediteze aceste institutii fundamentale intr-un stat de drept.

Nu in ultimul rand, Ambasadorul Klemm cere liderilor din Romania sa ia pozitie atat in apararea procurorilor care lupta impotriva coruptiei, cat si sa fie vocali in apararea independentei justitiei. Cu alte cuvinte, acesti lideri nu au fost vocali pana acum si bine ar fi sa fie. De la inceputul anului, de exemplu, numai SUA a tot cerut ca institutiile sistemului judiciar sa lucreze independent.

Independenta justitiei are strict legatura cu independenta decizionala a judecatorilor, care trebuie sa fie feriti de orice influenta din interior sau din exterior. Sper sa se inteleaga acum raul provocat justitiei din Romania, si implicit statului de drept, de afirmatiile generalului SRI Dumitru Dumbrava, care a spus ca instantele sunt "camp tactic" pentru acest serviciu secret. Asa ceva este inadmisibil intr-o democratie si dovedeste ca Romania mai are inca de facut progrese pana sa ajunga la un stat de drept bine functional.