PRECEDENT. Statul obligat la plata unor daune morale de 125.000 de euro în cazul asistenţilor maternali acuzaţi că au torturat, crestat cu cuţitul şi opărit doi copii!

PRECEDENT. Statul obligat la plata unor daune morale de  125.000 de euro în cazul asistenţilor maternali acuzaţi că au torturat, crestat cu cuţitul şi opărit doi copii!

Decizie fătă precedent dată de Curtea de Apel Bucureşti în cazul asistenţilor maternali acuzaţi că au torturat doi copii cu vârstele de 4, respectiv 8 ani. Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului – Ilfov şi angajaţii acesteia, trimişi în judecată pentru neglijenţă, falsuri sau violenţe, trebuie să plătească daune morale de 125.000 de euro.

Sentinţa Curţii de Apel Bucureşti, poate fi contestată cu recurs la Curtea Supremă. Asistenta socială Fănica Grădinaru: 15 ani de închisoare. Soţul asistentei, Mitică Grădinaru: 3 ani de închisoare. Psihologul Maria Popescu: 3 ani de închisoare cu suspendare. Asistenta socială Viorica Pandele: 3 ani de închisoare cu suspendare. Medicul de familie Ana-Cristina Miţişor: Amendă penală în cuantum de 5.000 lei. Asistenta socială Marinela Constantin: 3 ani de închisoare cu suspendare. Asistenta socială Ana- Daniela Moise: 2 ani de închisoare cu suspendare.

Daunele morale

Potrivit minutei, Fănica Grădinaru, Mitică Grădinaru, Ana Daniela Moise, Marinela Constantin, Maria Popescu şi Pandele Viorica, în solidar şi cu partea responsabilă civilmente Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov la plata, către unul dintre copii Cerasela Andreea P., a sumei de 100.000 euro, în echivalent lei la data efectuării plăţii şi, către celălat copil Marian M, a sumei de 25.000 euro, în echivalent lei la data efectuării plăţii, cu titlu de daune morale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sechestru asigurator pe bunuri

Acuzaţii şi DGASPC – Ilfov trebuie să plătească şi cheltuielile 29.400 de lei, către partea civilă Spitalul de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu. Judecătorii au decis să pună sechetru pe imobilele proprietatea Fănicăi Grădinaru, Mitică Grădinaru, Moise Ana Daniela, Constantin Marinela, Popescu Maria şi Pandele Viorica şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov, până la concurenţa sumelor de 125.000 euro şi de 29.400 lei.

Acte de violenţă şi cruzimi

Procurorii au stabilit că, în perioada octombrie 2007-11 decembrie 2009, Fănica Grădinaru, asistent maternal, împreună cu Mitică Grădinaru "au exercitat acte de violenţă şi cruzimi asupra părţilor vătămate (minori cu vârstele de 4, respectiv 8 ani). Astfel, aceasta le-a băgat cu capul în vasul de toaletă după care a tras apa, le-a lovit cu capul de diferite obiecte, le-a scufundat în cadă, ţinându-le capul sub apă, le-a expus noaptea la temperaturi scăzute, ţinându-le dezbrăcate afară", se arată într-un comunicat al Parchetului. În plus, pe una dintre fete, Fănica Grădinaru a lovit-o pe tot corpul cu o bâtă de lemn, a opărit-o, a tăiat-o în zonele intime, precum şi la braţul stâng, leziuni pe care le-a tratat într-un mod superficial, favorizând infectarea acestora.

Acte false la DGASPC-Ilfov

Totodată, Fănica Grădinaru, pentru a justifica absenţa de la grădiniţă şi de la şcoală a fetelor, le-a obligat să mintă şi să răspundă la un alt nume dar şi să relateze aspecte nereale privind rănile suferite. Fănica Grădinaru este acuzată şi că a deps acte false la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului - Ilfov pentru a justifica absenţa de la grădiniţă a fetiţei de patru ani.

Procurori: Au întocmit rapoartele de vizită şi de evaluare false

De asemenea, trei asistenţi sociali în cadrul Consiliului Judeţean Ilfov, Marinela Constantin, Viorica Pandele şi Ana-Daniela Moise, au întocmit rapoartele de vizită şi de evaluare false, consemnând în mod nereal că au vizitat amândoi copiii la domiciliul asistentei maternale şi că starea de sănătate a acestora era bună, rapoartele fiind întocmite fără a vedea părţile vătămate. Procurorii au mai stabilit că Maria Popescu Maria, în calitate de psiholog în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului - Ilfov, în perioada decembrie 2008-11.12.2009, nu şi-a îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile de serviciu privind evaluarea psihologică părţilor vătămate şi a asistentului maternal Fănica Grădinaru, iar în perioada 11.12.2009 - 08.04.2010, pe cele privind consilierea psihologică a uneia dintre fete, cauzând o vătămare importantă a drepturilor minorilor la viaţă, integritate corporală şi dezvoltare psihică armonioasă. Psihologul a intimidat-o pe fată

În zilele de 10.10.2011 şi de 14.10.2011, profitând de rolul său de psiholog, de tehnicile de manipulare pe care le cunoştea şi de faptul că, datorită atribuţiilor sale, a intrat în contact cu părţile vătămate, Maria Popescu a intimidat-o pe una dintre fete pentru ca aceasta să declare în faţa sa, a asistentei maternale M.F. şi a angajaţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului - Ilfov că nu au fost supuşi la acte de violenţă şi cruzimi de către Fănica Grădinaru, oferind astfel un ajutor acesteia, prin îngreunarea exercitării urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tentativă la omor calificat şi deosebit de grav şi rele tratamente aplicate minorului. Totodată, Maria Popescu nu şi-a îndeplinit în mod corespunzător, la data de 10.10.2011, atribuţiile de serviciu privind consilierea psihologică a părţilor vătămate, cauzând o vătămare importantă drepturilor minorilor la dezvoltare psihică armonioasă, şi a făcut menţiuni necorespunzătoare adevărului în raportul cu privire la partea vătămată M.M. din data de 17.10.2011.

Acuzaţiile Parchetului Capitalei

Ana-Cristina Mitişor, în calitate de medic de familie al minorei P.C.A., a făcut menţiuni necorespunzătoare adevărului în scrisorile medicale adresate Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului - Ilfov şi înregistrate la această instituţie, referitoare la examinarea minorei şi lipsa semnelor de rele tratamente. Ca urmare, procurorii au dispus trimiterea în judecată a următorilor: Fănica Grădinaru, arestată preventiv, pentru tentativă la omor calificat şi deosebit de grav(2 fapte), precum şi a infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului (2 fapte) şi a unei infracţiuni de uz de fals; Mitică Grădinaru, acuzat de complicitate la tentativă la omor calificat şi deosebit de grav (2 fapte) şi a infracţiunii de complicitate la rele tratamente aplicate minorului (2 fapte); Ana- Daniela Moise, acuzată de fals intelectual (2 fapte), fals material în înscrisuri oficiale (2 fapte) şi a infracţiunii de neglijenţă în serviciu; Marinela Constantin, acuzată de fals intelectual (20 fapte), fals material în înscrisuri oficiale (10 fapte) şi a infracţiunii de neglijenţă în serviciu; Maria Popescu, acuzată de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu în formă calificată, fals intelectual, favorizarea infractorului şi omisiunea sesizării organelor judiciare; Viorica Pandele, acuzată de neglijenţă în serviciu (2 fapte) şi a infracţiunii de omisiunea sesizării organelor judiciare; Ana-Cristina Miţişor, acuzată de fals intelectual (2 fapte).