Povestea tristă a bradului de Crăciun. Cât îi trebuie să ajungă "tocmai bun de pus în casă"
- Silvana Chiujdea
- 23 decembrie 2014, 09:35
Unui brăduţ îi trebuie cu aproximaţie 12 ani ca să ajungă să fie considerat "tocmai bun de pus în casă" de Crăciun, adică la înălţimea de 1,80 – 2 metri, explică specialiştii în silvicultură. Trist este că este sacrificat pentru a fi util maxim două săptămâni, căci după ce trece magia sărbătorilor este aruncat la ghenă fără menajamente, căci atunci când vine vorba de reiclare, românul se dovedeşte a fi codaş la acest capitol.
„Pentru ca un brad să ajungă la înălţimea de 1,80 – 2 metri, adică bun de pus în casă, trebuie să crească timp de 12 ani”, a precizat dr. Ing. Mihai Leşan, reprezentant al Direcţei Silvice Maramureş, pentru Vocea Transilvaniei.
Natura trebuie „ajutată” pentru că nu mai face faţă să se regenereze singură, aşa cum se întâmpla în urmă cu ani buni.
30 de ani să ajungă la maturitate
„Copacii cresc spontan dar sporadic, în mai puţin de 50% din suprafaţa de pădure. Pentru ca un brad să producă seminţe, abia după 30 de ani ajunge la maturitate din punct de vedere sexual şi vă daţi seama că mulţi dintre ei nu ajung la această vârstă”, a spus Leşan.
Pentru a regenera suprafeţele de pădure, la începutul anilor 80, în Maramureş, la fel ca în alte judeţe au fost înfiinţate plantaje, adică suprafeţe speciale de pădure folosite exclusiv pentru recoltarea seminţelor de la copaci. Astfel, la Cărbunar, 35 de hectare de brad, molid şi larice, au fost plante doar în acest scop. „Primele seminţe au fost recoltate abia în anul 2006 şi procesul de recoltare este unul extrem de laborios”, a explicat pădurarul.
Fiecare con se recoltează manual
În perioada septembrie-octombrie, fiecare con se recoltează manual, direct din copac. Sunt ţinute în camere încălzite artificial la 30 – 35 de grade pentru a forţa deshiderea conurilor ca să fie recoltate seminţele efective. Abia după acestea sunt recoltate efectiv sunt trecute prin vânturătoare şi apoi plantate.
La fiecare 100 de metri pătraţi de pepinieră sunt folosite câte 11 kilograme de seminţe care răsar abia la 1 an de la momentul în care sunt plantate.
10.000 de puieţi pentru un hectar
După ce stau şase ani în peinieră, brazii ajung la 30 de centimetri înălţime şi se face transplantarea în pădure, exclusiv sub reţelele de înaltă tensiune. „Pentru că au un ritm foarte încet de creştere, vor sta alţi şase ani în plantaţiile care se amenjează doar în aceste zone”, a subliniat Mihai Leşan.
Pentru fiecare hectar de plantaţie se folosesc 10.000 de puieţi de brad. „Cu siguranţă, cei care vor vedea cât se munceşte pentru un brad în pădure vor alege un pom ecologic sau unul din pepinierele special create în acest scop”, a subliniat Leşan.