Povestea românului cu credit în franci elvețieni, care a învins banca în instanță: Îmi sunau și vecinii

Povestea românului cu credit în franci elvețieni, care a învins banca în instanță: Îmi sunau și vecinii

Ovidiu Olteanu, clientul Piraeus Bank care a câştigat la procesul deschis la Tribunalul Buzău, mărturisește că a apelat la justiție din cauză că se săturase să fie hărțuit de bancă. Olteanu a contractat creditul de 112.000 de franci elvețieni în 2007, când avea venituri destul de mari, dar pe măsură ce criza economică i-a redus încasările, iar valoarea francului a crescut, s-a trezit în imposibilitatea de a mai plăti ratele.

Bărbatul a povestit, pentru mediafax.ro, că se simțea hărțuit de angajații băncii, care îl sunau și pentru întârzieri de câteva zile. Mai mult decât atât, aceștia îi contactau chiar și pe vecinii săi.

”După ce am început să întârzii, au început să mă sune şi să mă hărţuiască, să îmi sune vecinii, prietenii. La un moment dat, le-am zis să vină să îmi pună un banner mare pe poartă că am întârziat o lună. Mă sunau tot timpul. Într-o zi le-am zis că nu pot vorbi pentru că sunt la volan şi atunci au spus că de ce nu vând maşina ca să le plătesc datoria sau să mai pun ceva gaj, că garanţia este prea mică. Atunci am considerat că cel mai bine e sa apelez la justiţie”, explică Ovidiu Olteanu, adăugând că rata lunară sărise de la 970 de lei, la contractarea creditului, până la aproape 3.000 de lei.

La rândul ei, avocata bărbatului, Elena Pavel, spune că mai are cel puţin 20 de astfel de procese înregistrate atât la Tribunalul Buzău, cât şi la Tribunalul Bucureşti.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Am solicitat îngheţarea cursului franc elveţian - leu la momentul contractării împrumutului. Soluţia instanţei de la Buzău este un al doilea precedent după o decizie dată la Galaţi, care a dispus îngheţarea, stabilizarea cursului la momentul la care s-a luat împrumutul, în cazul de la Buzău 28 martie 2007”, a explicat avocata, adăugând că decizia Tribunalului Buzău poate fi un precedent pentru că se bazează pe decizia Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în cazul Kasler vs. OTP.