Povestea UITATĂ de omenire: Cum au REVOLUȚIONAT tehnologia doi TINERI din Chișinău

Povestea UITATĂ de omenire: Cum au REVOLUȚIONAT tehnologia doi TINERI din Chișinău

Puțină lume știe că doi tineri din Republica Moldova au avut un impact puternic asupra dezvoltării tehnologice a Rusiei.

În anul 1986, la Chișinău apărea primul computer de producție locală, care reușise să devină cel mai performant model din URSS și chiar concura cu producțiile occidentale. Era vorba de Vector-06C, construit de doi tineri ingineri — Donat Temirazov și Alexandr Sokolov. Mai târziu, computerul moldovenesc intră în producție în masă în întreaga Uniune, dezvăluite sputnik.md.

Cei doi tineri care au revoluționat în mod direct spațiul ex-sovietic erau angajați ai uzinei Sciotmaș. Ideea construcției unui computer i-a venit în minte lui Donat, care a prezentat o schemă a mașinii, Sokolov urmând să-l asambleze și să elaboreze un soft pentru funcționarea lui.

 

Cei doi au pus în aplicare proiectul în timpul unui concediu de o săptămâmă. Într-adevăr, sacrificiul în cele șapte zile a fost enorm, cei doi aproape nedormind deloc.

 

Întreprinderea a refuzat ca inveția celor doi tineri să se transforme într-o producție în masă. Conducerea întreprinderii unde erau angajați tinerii s-a arătat sceptică față de noua tehnică și a respins toate tentativele de a propune lansarea unei producții în masă. Cu toate acestea, Donat și Alexandr nu s-au lăsat bătuți.

 

Norocul le-a surâs după ce computerul a ajuns la cea de-a 33 expoziție unională a tehnicii radio, la care era prezent și ministrul industriei comunicațiilor din URSS, Vladimir Kurochkin. Delegația a trecut pe alături, fără a acorda prea mare atenție proiectului băieților de la Chișinău, așa cum se întâmplă deseori la evenimentele de acest gen.

 

Donat s-a dovedit a fi mai insistent: s-a pus pe capul unui adjunct al ministrului, astfel încât a reușit, în cele din urmă, să-l convingă să arunce o privire peste construcția chișinăuienilor. Înalții funcționari au decis să acorde câteva minute "ciudatei invenții", iar cele câteva minute s-au transformat în ore. Oficialii au fost entuziasmați la maxim de performanța computerului. În scurt timp, de la Moscova a venit ordin de lansare în serie a noului computer.

 

Începând cu anul 1987, Vector este produs la uzinele Sciotmaș și Vector de la Chișinău și în alte întreprinderi de apărare din URSS din Astrahan, Kirov, Voljsk și Minsk. Apariția noului model a stimulat elaborarea mai multor programe, jocuri, redactori de text, fiind recunoscut drept cel mai performant computer personal din Uniunea Sovietică. Importantul lui avantaj consta nu doar în caracteristicile tehnice, dar și în costul scăzut de producție și ușurința cu care putea fi utilizat de simpli utilizatori, comparativ cu alte modele sovietice.

 

Odată cu destrămarea URSS, disoluția industriei sovietice și apariția pe piață a producției occidentale, modelul computerului Vector nu a mai fost dezvoltat, rămânând doar o istorie.  

 

Ne puteți urmări și pe Google News