Editura Evenimentul si Capital

SEDOV, CORABIA-FANTOMĂ care bântuie mările de 96 de ani - FOTO

Sedov cu toate pânzele sus
Autor: | | 3 Comentarii | 7046 Vizualizari

Marele velier a acostat şi la Constanţa, în mai 2014. În 2021, nava va împlini 100 de ani de când colindă mările şi oceanele lumii

Uriaşa corabie rusească Sedov, cel mai mare velier din lume încă perfect operaţional, a fost lansată la apă în 1921, sub pavilion nemţesc. Nava de tip “barc”, cu patru catarge - full rigged, a fost construită la Kiel, în Germania, iar primul său nume, purtat între 1921 şi 1936, a fost Magdalene Vinnen II. Ulterior, până a fost confiscată de ruşi, ca pradă de război, în 1945, a mai navigat sub numele de Kommodore Johnsen.

Sedov la intrarea în portul bulgăresc Varna, Mai 2014 (Foto: Arhiva personală a autorului)

Construită pentru compania germană F.A Vinnen&Co din Bremen, unul din cei mai mari armatori a acelor vremuri, nava nu ar fi trebit să aibă motor şi ar fi trebuit să navigheze exclusiv cu vele dar, la argumentele inginerilor, proprietarul a acceptat şi înzestrarea sa cu un motor care o făcea mult mai viabilă pentru transportul mărfurilor generale. În fapt, uriaşul cargou cu pânze mai avea o destinaţie, instruirea cadeţilor de marină, care, dealtfel, erau absolut necesari pentru manevra celor 31 de vele ce însumau 4195 de metri pătraţi de suprafaţă velică.

Începuturile unei vieţii furtunoase

Primul său voiaj, din Bremen până la Buenos Aires, cu o escală la Cardiff, a durat, în ciuda vremii rele, doar 30 de zile. Până în 1936, când i s-a schimbat armatorul, velierul a transportat mărfuri din porturi din Australia, Africa de Sud, Chile, Reunion şi Seychelles, până în Finlanda şi alte destinaţii din Europa. Corabia, lungă de 117, 5 metri, lată de 15 metri şi cu un pescaj de 6,5 metri a dublat de două ori Capul Horn, unul din cele mai periculoase locuri din lume.

Pe fundal, Sedov. În prim plan, comandorul Gabriel Moise - comandantul Briuclui Mircea - şi contramiralul (r) Vergil Chiţac, la Varna, mai 2014 (FOTO: Arhiva personală a autorului)

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate