Cum schimbă ACHITĂRILE lui Ponta și Toni Greblă lumea JUSTIȚIEI. Planul lui Tudorel Toader

Cum schimbă ACHITĂRILE lui Ponta și Toni Greblă lumea JUSTIȚIEI. Planul lui Tudorel Toader

Achitările lui Victor Ponta și Toni Greblă aduc schimbări majore în justiție. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Tudorel Toader.

Tudorel Toader doreşte realizarea unei evidenţe a persoanelor care au fost anchetate şi arestate, iar ulterior achitate. Scopul acestui demers este, conform declarațiilor ministrului, obținerea unor date concrete despre românii au suferit pe nedrept.

Tudorel Toader a fost întrebat marţi, într-o conferinţă de presă, la Constanţa, ce părere are despre achitarea lui Toni Greblă, fost judecător al Curţii Constituţionale.

“Dar, de ce vorbim noi e grav că l-a achitat pe Ponta? E normal, dacă nu sunt probe, e foarte bine, dacă s-a făcut actul de justiţie. Sau Toni Greblă? Dar ca om, ca şi cetăţean, de ce facem deosebire că l-a achitat pe unul după ce nu ştiu cât, dar câţi anonimi pe care nu-i ştim noi nu au trecut prin aceste furci, nevinovaţi. Trebuie să vedem fenomenul, nu exemplele, exemple sunt aşa de nuanţă, că e ăla, e ală, care e deosebirea, are tot un buletin, tot un CNP, tot un suflet, tot o suferinţă, tot o familie, tot o degradare socială, poate şi fizică şi psihică”, a spus ministrul, potrivit news.ro.

Tudorel Toader a precizat că este posibil să vină şi vremea când va exista o evidenţă riguroasă a celor anchetaţi, arestaţi şi care apoi nu au fost condamnaţi.

“Probabil că va veni vremea în care să vedem o evidenţă riguroasă a celor care au fost anchetaţi, arestaţi, deţinuţi eventual şi ulterior achitaţi necondamnaţi. Să ştim şi noi un tablou al românilor care au suferit pe nedrept. Nu ştiu dacă vom realiza sau nu, dar poate nu ar fi lipsit de interes să ştim şi faptul că X a fost ţinut în anchetă trei ani de zile, eventual trimis în judecată, eventual arestat, de către procurorul Y”, a afirmat Tudorel Toader.

El susţine că ar trebui să se ştie şi numele procurorilor care i-au anchetat pe cei care în cele din urmă vor fi achitaţi de instanţă.

“Poate nu e lipsit de interes să ştim şi noi de ce pe unul care fură îl punem la zid şi spunem că ăsta e condamnat şi cutare şi cutare şi după aceea el e nevinovat. Ne pare rău, îţi dăm despăgubiri, du-te la CEDO,  îţi dau ăia de la CEDO, vezi dacă nu facem o înţelegere şi o semnează ministrul Justiţiei şi scoatem procesul de pe rol, îi dăm 2-3 mii de euro, la revedere. Credeţi că trei mii de euro acoperă suferinţa a trei ani de puşcărie nemeritată ? Categoric, nu. Şi atunci de ce îl punem la zid, a furat, e infractor, e cutare, e cutare, e grav, e foarte grav, dar ăla care a făcut represiunea asta nedreaptă nu trebuie să-l ştim şi pe ăla ? Poate va veni vremea când lucrurile se vor limpezi...Nu e nevoie de legiferare, e foarte simplu, statistic”, a explicat Tudorel Toader.