POLONIA vrea ca RUSIA să nu mai aibă drept de VETO în Consiliul de Securitate, în privința Ucrainei
- Simona Mătieș
- 20 septembrie 2014, 14:17
Frustrat de răspunsul pasiv al ONU la agresiunea Rusiei în Ucraina, președintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, a declarat că intenționează că ceară organizației să-și schimbe regulamentele, astfel încât Rusia să nu aibă drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, din care face parte, în ceea ce privește acțiunile în regiune, scrie New York Times.
„Principalul meu mesaj va fi acela că poate Națiunile Unite ar trebui să se reformeze, pentru a face instituția capabilă să facă față amenințărilor care există azi!, a spus Komorowski într-un interviu, săptămâna aceasta, înaintea vizitei în SUA, unde va participa la Adunarea Generală a ONU, la New York.
„Cred că blocarea Consiliului de Securitate pe problema Ucrainei este un indiciu, un simptom al slăbiciunii și vulnerabilității ONU”, a spus oficialul de la Varșovia.
La fel ca ceilalți membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU - Marea Britanie, China, Franța și SUA, Rusia are puterea de a-și exprima veto-ul asupra oricărei acțiuni a Consiliului. Dar ideea de a-i lua acest drept este aproape imposibilă. Potrivit art. 108 din carta organizației, eliminarea dreptului de veto se poate face cu două treimi din Adunarea Generală a ONU și ratificarea procesului constituțional de către două treimi dintre membri națiune, inclusiv toți cei cinci membri ai Consiliului de Securitate.
Cu alte cuvinte, Rusia are dreptul de a vota dacă își păstrează sau nu dreptul de a veto.
Cu toate acestea, apelul făcut de Bronislaw Komorowski este un semn al criticilor consecvente ale Poloniei față de răspunsul internațional la criza din Ucraina, precum și al profilului tot mai important al acestei țări pe scena politică internațională.
Cu o economie care funcționează, Polonia este singura țară din Europa care a trecut prin recesiunea economică înregistrând creșteri economice în fiecare trimestru și a devenit, în ultima vreme, o voce tot mai puternică în UE și NATO, în special în ceea ce privșete problemele referitoare la Estul Europei.