POLIȚIȘTII ROMÂNI care au anihilat rețeaua de HOȚI de la Disneyland

POLIȚIȘTII ROMÂNI care au anihilat rețeaua de HOȚI de la Disneyland

Polițiștii români care au participat la numeroase acțiuni pe teitoriul Franței, s-au întors în țară. Printre aceștia se numără și cei care i-au prins pe membrii grupării de hoți de buzunare care au furat, din Disneyland, bani, bijuterii și telefoane de circa un milion de euro. Din rândul celor 50 de oameni ai legii detașați la Paris fac parte și luptători SIAS.

Un grup de 17 de poliţişti români s-au întors, joi, din Franţa, acolo unde au fost angrenaţi în misiuni de patrulare, pe perioada sezonului estival, când în zonele marilor obiective turistice din Paris s-a înregistrat un aflux mare de turişti.

Este cea de-a douăsprezecea misiune de acest gen, la capătul căreia autorităţile franceze s-au arătat foarte mulţumite de rezultatele marcante obţinute cu sprijinul poliţiştilor români. În context, oficiali din Poliția Română ne-au declarat că ofițerii și agenții din România au avut un rol crucial în identificarea și prinderea hoților români de buzunare care acționau la Disneyland. Din 2015, membrii grupării de infractori români, condusă de un bulibașă, Marian Tincă, s-a folosit de circa 30 de copii cu ajutorul cărora au furat bani și bunuri de circa un milion de euro. În jurul parcului erau amplasate grupuri de câte doi trei, alături de cerșetori. Ceilalți, își cumpărau bilet, chiar dacă prețul este destul de piperat – în jur de 70 de euro- și intrau să „buzunărească” în voie. Parcul de distracții era o țintă preferată, ne-au dezvăluit anchetatorii, deoarecea acolo prețurile sunt foarte mari și intră numai oameni cu bani. Micilor hoți din România nu le era greu să se strecoare pe lângă grupurile de turiști și, la finalul unei zile, adunau de prin buzunare și genți cam 7.000 de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Misiuni de patrulare, alături de francezi

În cursul acestui an, poliţiştii români au plecat în misiuni operative în Franţa, în cadrul a două misiuni de patrulare. În misiunea din perioada sezonului de iarnă 2016 – 2017 au participat 19 poliţişti, iar în misiunea din perioada sezonului estival 2017 (3 iulie  - 31 august), au participat 17 poliţişti.

De asemenea, în cadrul unei misiuni de suport operativ au participat 14 poliţişti, dintre care 12 detaşaţi pe lângă serviciile Poliţiei din Paris şi doi poliţişti detaşaţi pe lângă Jandarmeria Franceză. Dispozitivul permanent sprijină autorităţile franceze în schimbul de mesaje operative și verificări, în cadrul acţiunilor derulate de autorităţile franceze şi mijlocesc comunicării cu cetăţenii români bănuiţi de comiterea de infracţiuni sau victime ale infracţiunilor.

Aportul poliţiştilor ce acţionează în calitate de specialişti suport operativ este important, serviciile de poliţie şi jandarmerie franceze apreciind activitatea poliţiştilor români şi implicarea acestora în soluţionarea unor importante dosare penale, transmite Poliția Română.

Poliţiştii care participă la misiuni au experienţă în structurile operative ale Poliţiei Române şi au parcurs un proces de selecţie care a constat în verificarea cunoştinţelor teoretice legislative, a nivelului de cunoaştere a limbii ţării în care vor desfăşura misiunea, dar şi a îndeplinirii la standarde europene a activităţilor specifice muncii de poliţie. În prezent, în Franţa, desfăşoară activităţi operative 13 poliţişti.

Acţiunile se desfăşoară la solicitarea partenerilor din Franța, ca urmare a bunei cooperări poliţieneşti, precum şi a Aranjamentului administrativ dintre Ministerul Afacerilor Interne din România şi Ministrul de Interne din Republica Franceză.

Rețeaua micilor infractori

Așa cum a dezvăluit „Evenimentul zilei”, pe 11 februarie 2016, o grupare formată din circa 30 de copii din România a reușit să fure, la Paris, bani și bunuri în valoare de aproximativ un million de euro, în șase luni. Minorii, coordonați de  părinți și rude, acționau în Disneyland și în împrejurimi. Autoritățile franceze, șocate de violența și dibăcia micilor infractori din țara noastră, au demarat o anchetă, împreună cu polițiștii și procurorii români de la DIICOT, la capătul căreia au descoperit o rețea bine organizată. Polițiștii români, detașați în Franța, au avut un rol crucial în depistarea membrilor rețelei și a hoților. Printre cei care i-au ajutat pe polițiștii și jandarmii francezi se numără și luptători SIAS, ai Poliției Române.  O anchetă comună a autorităților române și a celor franceze a descoperit că în Franța au ajuns în jur de 30 de copii, cei mai mulți din Craiova. Românii și-au făcut un „centru de comandă” la periferia Parisului, mai exact în departamentul Seine-Saint-Denis. Acolo erau „școliți” de către adulți cum să acționeze și erau planificate „atacurile”.

Șase arestări în România

La capătul anchetei demarate de autoritățile franceze și cele române, pe 9 februarie 2016 au avut loc 14 percheziții: patru în Franța și zece în România. Peste o sută de jandarmi francezi au descins în Le Bourget, în Aulnay-sous-Bois, Pantin și Aubervilliers. În România, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Craiova, polițiștii din Dolj și trei anchetatori francezi, alături de ofițerul de legătură ai Jandarmeriei Franceze la București au percheziționat locuințe din Craiova și Filiași. Șase membri ai rețelei au fost reținuți: Carmen Poenaru, Alin Salin Poenaru, Mugurel Poenaru, Emil Zlotea, Ionuț Daniel Fistogeanu, toți din Craiova, precum și Adrian Gabriel Ruici, din Filiași. La două zile distanță au fost prinși și capii rețelei, Albert Iamandiță și Roxana Gîscă, considerați capi ai rețelei.

Condamnați în Franța

Cu ajutorul polițiștilor români detașați la Paris, autoritățile franceze au reușit să prindă și să îi condamne, în acest an, pe 13 membri ai rețelei care acționau în Disneyland. Printr-o decizie a instanței, în Franța au fost condamnați, în primă instanță, românii acuzați de furt și de alte fapte grave:Marian Tinca, care riscă 10 ani închisoare, dar se solicită 8 ani închisoare şi interzicere definitivă de a se află pe teritoriul francez; Maria. Iamandiță, riscă 20 ani închisoare, se solicită 8 ani închisoare şi interzicere definitivă de a se află pe teritoriul francez; Robert Dumitru, riscă 20 ani închisoare, se solicită 8 ani şi interzicere definitivă de a se află pe teritoriul francez; Cerasela Iamandiță, riscă 20 ani închisoare, se solicită 6 ani şi interzicere definitivă de a se află pe teritoriul francez; Lilian Adam, riscă 10 ani închisoare, se solicită 6 ani şi interzicere definitivă de a se află pe teritoriul francez; Izabela Dumitru, riscă 10 ani închisoare, se solicită 3 ani şi interzicere definitivă de a se află pe teritoriul francez; Albert Iamandiță, riscă 10 ani închisoare, se solicită 4 ani şi interzicere definitivă de a se află pe teritoriul francez; Roxana Gîscă, riscă 10 ani închisoare, se solicită 4 ani şi interzicere definitivă de a se află pe teritoriul francez; Claudia Zlotea, riscă 10 ani închisoare, se solicită 4 ani şi interzicere definitivă de a se află pe teritoriul francez; Carmen Poenaru, riscă 10 ani închisoare, se solicită 6 ani şi interzicere definitivă de a se află pe teritoriul francez; Iasin Ramani, 2 ani închisoare cu suspendare şi 10000€ amendă;. Mohamed Ramani, 1 an închisoare cu suspendare; Un cetățean chinez, neidentificat până în prezent, complice al hoților, condamnat cu suspendare şi 10000€ amendă.