Editura Evenimentul si Capital

POLIȚIȘTII ROMÂNI care au anihilat rețeaua de HOȚI de la Disneyland Paris

Autor: | | 3 Comentarii | 3692 Vizualizari

Polițiștii români care au participat la numeroase acțiuni pe teritoriul Franței, s-au întors în țară. Printre aceștia se numără și cei care i-au prins pe membrii grupării de hoți de buzunare care au furat, din Disneyland, bani, bijuterii și telefoane de circa un milion de euro. Din rândul celor 50 de oameni ai legii detașați la Paris fac parte și luptători SIAS.

Un grup de 17 de poliţişti români s-au întors, joi, din Franţa, acolo unde au fost angrenaţi în misiuni de patrulare, pe perioada sezonului estival, când în zonele marilor obiective turistice din Paris s-a înregistrat un aflux mare de turişti.

Este cea de-a douăsprezecea misiune de acest gen, la capătul căreia autorităţile franceze s-au arătat foarte mulţumite de rezultatele marcante obţinute cu sprijinul poliţiştilor români. În context, oficiali din Poliția Română ne-au declarat că ofițerii și agenții din România au avut un rol crucial în identificarea și prinderea hoților români de buzunare care acționau la Disneyland. Din 2015, membrii grupării de infractori români, condusă de un bulibașă, Marian Tincă, s-a folosit de circa 30 de copii cu ajutorul cărora au furat bani și bunuri de circa un milion de euro. În jurul parcului erau amplasate grupuri de câte doi trei, alături de cerșetori. Ceilalți, își cumpărau bilet, chiar dacă prețul este destul de piperat – în jur de 70 de euro- și intrau să „buzunărească” în voie. Parcul de distracții era o țintă preferată, ne-au dezvăluit anchetatorii, deoarecea acolo prețurile sunt foarte mari și intră numai oameni cu bani. Micilor hoți din România nu le era greu să se strecoare pe lângă grupurile de turiști și, la finalul unei zile, adunau de prin buzunare și genți cam 7.000 de euro.

Misiuni de patrulare, alături de francezi

În cursul acestui an, poliţiştii români au plecat în misiuni operative în Franţa, în cadrul a două misiuni de patrulare. În misiunea din perioada sezonului de iarnă 2016 – 2017 au participat 19 poliţişti, iar în misiunea din perioada sezonului estival 2017 (3 iulie  - 31 august), au participat 17 poliţişti.

De asemenea, în cadrul unei misiuni de suport operativ au participat 14 poliţişti, dintre care 12 detaşaţi pe lângă serviciile Poliţiei din Paris şi doi poliţişti detaşaţi pe lângă Jandarmeria Franceză. Dispozitivul permanent sprijină autorităţile franceze în schimbul de mesaje operative și verificări, în cadrul acţiunilor derulate de autorităţile franceze şi mijlocesc comunicării cu cetăţenii români bănuiţi de comiterea de infracţiuni sau victime ale infracţiunilor.

Aportul poliţiştilor ce acţionează în calitate de specialişti suport operativ este important, serviciile de poliţie şi jandarmerie franceze apreciind activitatea poliţiştilor români şi implicarea acestora în soluţionarea unor importante dosare penale, transmite Poliția Română.

Poliţiştii care participă la misiuni au experienţă în structurile operative ale Poliţiei Române şi au parcurs un proces de selecţie care a constat în verificarea cunoştinţelor teoretice legislative, a nivelului de cunoaştere a limbii ţării în care vor desfăşura misiunea, dar şi a îndeplinirii la standarde europene a activităţilor specifice muncii de poliţie. În prezent, în Franţa, desfăşoară activităţi operative 13 poliţişti.

Acţiunile se desfăşoară la solicitarea partenerilor din Franța, ca urmare a bunei cooperări poliţieneşti, precum şi a Aranjamentului administrativ dintre Ministerul Afacerilor Interne din România şi Ministrul de Interne din Republica Franceză.

Rețeaua micilor infractori

Așa cum a dezvăluit „Evenimentul zilei”, pe 11 februarie 2016, o grupare formată din circa 30 de copii din România a reușit să fure, la Paris, bani și bunuri în valoare de aproximativ un million de euro, în șase luni. Minorii, coordonați de  părinți și rude, acționau în Disneyland și în împrejurimi. Autoritățile franceze, șocate de violența și dibăcia micilor infractori din țara noastră, au demarat o anchetă, împreună cu polițiștii și procurorii români de la DIICOT, la capătul căreia au descoperit o rețea bine organizată. Polițiștii români, detașați în Franța, au avut un rol crucial în depistarea membrilor rețelei și a hoților. Printre cei care i-au ajutat pe polițiștii și jandarmii francezi se numără și luptători SIAS, ai Poliției Române.  O anchetă comună a autorităților române și a celor franceze a descoperit că în Franța au ajuns în jur de 30 de copii, cei mai mulți din Craiova. Românii și-au făcut un „centru de comandă” la periferia Parisului, mai exact în departamentul Seine-Saint-Denis. Acolo erau „școliți” de către adulți cum să acționeze și erau planificate „atacurile”.

Șase arestări în România

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate