Pietrele la rinichi, pulverizate ca în filmele SF

Pietrele la rinichi, pulverizate ca în filmele SF

Un robot manevrat din vârful degetelor, cu un tub care intră în organism pe cale naturală și o rază laser care distruge orice calcul, oricât de dur ar fi el. De ieri, aceste intervenții se fac și în România

Nu taie, nu înțeapă și nu doare. E visul oricărui bolnav cu pietre la rinichi, care primește verdictul „ai nevoie de operație”. „Intervenția este absolut neinvazivă. Brațul robotului intră în organism pe calea urinară, ajunge în rinichi și, dirijat de urolog, distruge orice fel de litiază. Fără a atinge vreun vas de sânge. Oricât de dură ar fi piatra și oricât de mare. Pentru pietrele de peste 2,5 cm, e posibil să fie nevoie de două-trei sesiuni”, explică prof. dr. Petrișor Geavlete, în timp ce utilizează, în premieră națională, robotul-minune.

Dirijat din vârful degetelor

Chirurgul stă pe scaun și se joacă, cu două degete, cu un joystick. În timpul acesta, robotul, prin tubul introdus în organism, pulverizează piatra, strat cu strat, cu o rază laser. În doar 20 de minute o piatră dură, de doi centimetri, ajunge praf, pe care pacientul îl va elimina natural, fără să aibă vreo durere, în 24-48 de ore. Iar partea bună e că, deși intervenția presupune anestezie generală, până seara bolnavul vindecat poate pleca acasă!

Nu are contraindicații sau limite

„Oricare ar fi locul unde s-a format litiaza, laserul ajunge la ea și o distruge. Această tehnică - o numim noi „popcorn” - este rezolvarea completă. Nu are contraindicații și nu are limite”, explică profesorul Geavlete.

Totuși, urologul recunoaște că, pentru a putea opera cu un astfel de robot cu nume de filosof, chirurgul trebuie să aibă experiență. „Am peste 2.000 de teroscopii făcute până acum. E ușor de manevrat, pentru că învață mișcările operatorului, dar lucrezi la fracțiune de milimetru”. Robotul a fost lansat la sfârșitul anului trecut și, până acum, doar trei clinici din Franța, Turcia și Germania l-au mai folosit. Directorul Sanador, dr. Doris Andronescu, a spus că, la finalul perioadei de probă, care va dura câteva luni, vrea să cumpere robotul. „O operație normală costă, în străinătate, 15.000 de euro, dar această intervenție va fi mult mai ieftină”.

Primul „client”, o femeie

„E uimitor, mă simt foarte bine. N-am niciun fel de durere și nicio picătură de sânge n-a curs”, a spus, relaxată, Minuș Nistor, primul pacient din România, la doar trei ore după intervenție. Primele trei intervenții, realizate ieri, au fost efectuate gratuit

Ne puteți urmări și pe Google News