Petromidia, gazdă pentru marea sărbătoare a primăverii

Petromidia, gazdă pentru marea sărbătoare a primăverii

KMGI International, compania proprietară a Rompetrol, a organizat, pe 21 martie, o imensă petrecere pe platforma din fața rafinăriei de la Năvodari. Cu bucate tradiționale pregătite de chefi aduși din patria mamă, kazahii din România au celebrat începutul noului an alături de colegii lor de mai multe naționalități. În total, circa 2.500 de oameni au sărbătorit Nauryz.

Deținut de KazMunayGas Kazakhstan, KMG International desfășoară operațiuni majore în rafinare și petrochimie, comerțul cu amănuntul, comerț, servicii în amonte și servicii industriale pe 11 piețe principale. În România, din 2007, Grupul deține Rompetrol, prin care operează, în principal, Rafinăria Petromidia Năvodari, cu o capacitate de procesare de 5 milioane de tone pe an și Rafinăria Vega Ploiești - cea mai veche unitate de acest gen din țară, funcțională din anul 1905.

În KMGI lucrează oameni de 16 naționalități, fiecare păstrându-și și promovându-și tradiția. Așa se face că săptămâna trecută, pe 21 martie, pe platforma din fața Rafinăriei Petromidia s-a desfășurat o mare petrecere. Într-un uriaș cort încălzit, au sărbătorit Nauryz, Noul An kazah, circa 2.500 de angajați ai Grupului și ai companiilor partenere ale KMGI – Rompetrol, alături de reprezentanți oficiali ai autorităților din Constanța și Năvodari, dar și de la Prefectura și Consiliul Județean Constanța. „Această sărbătoare face parte dintr-un program de dezvoltare a relațiilor culturale din interiorul companiei noastre, care nu se derulează doar în București, ci și în județul Constanța. Fiind vorba de celebrarea prieteniei și a venirii primăverii, cred că va fi ușor de transformat într-o tradiție. Pentru noi, toți, primăvara începe pe 21 martie”, a dezvăluit Yedil Utekov, director general Rompetrol Rafinare.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Bucate pregătite ca în Kazahstan

Totul s-a desfășurat sub semnul respectării tradițiilor. Bucatele au fost pregătite de șapte chefi bucătari kazahi care au adus de acasă majoritatea ingredientelor. Pentru invitați, mesele erau frumos aranjate, cu buchete de flori de primăvară, iar pe lateralele cortului, de jur împrejur, mesele erau pline cu platouri cu bucate tradiționale, printre care se numărau și: Beshbarmak - delicatesă din carne de cal – care se servește alături de Sorpa – un orez cu mirodenii și bucăți de carne, kust - brânză uscată de iapă, Lyulya Kebab – un mix de carne de miel și vacă, gogoși Baur sak, dar și paste chak-chak dulci și Zhent sau Kospa pentru amatorii de dulciuri.

Alături de imensul cort unde avea loc petrecerea propriu-zisă, kazahii de la KMGI au instalat și o iurtă adusă din patria mamă. „O mare parte din ingrediente au fost aduse direct din Kazahstan, am adus și bucătari șefi de acasă, până și cei care au instalat iurt a aceasta sunt k azahi”, a c ontinuat Yedil Utekov.

 

Pregătiri îndelungate

În fața participanților, reprezentanții conducerii KMGI au arătat ce înseamnă Nauryz pentru poporul kazah. „Tradițional, pregătirile pentru această sărbătoare sunt îndelungate. Cu multe zile înainte de ea, oamenii se pregătesc, își pregătesc casele, fac foarte multă mâncare gustoasă, bucate tradiționale din care o parte sunt sigur că deja le-ați încercat. Și sper că v-au plăcut. Împreună cu noi la acest eveniment participă și invitați din Constanța, persoanalități importante în viața orașului. Sunt prezenți primarii orașelor și, de asemenea, și vicepreședinții companiei noastre. Și din partea gazdelor și a mea personal, vreau să vă felicit încă o dată pentru această minunată sărbătoare”, a conchis Yedil Utekov.

Nu în ultimul rând, la sărbătoarea Rompetrol au participat și o trupă de dansatori care au pus în scenă un mix de muzică românească și kazahă foarte interesant și antrenant. Însă, piesele de rezistență a spectacolului au fost trei artiști kazahi care au interpretat, pentru public, la instrumente tradiționale și voce, melodii din patria mamă.

„Nauryz celebrează prietenia și unitatea

„În Kazahstan, odată cu Nauryz, sărbătorim ziua unității popoarelor. Este momentul când oamenii celebrează prietenia și unitatea, și-și urează sănătate și prosperitate. Sunt foarte fericit că fac parte din familia noastră multinațională și că sărbătorim împreună. Sper ca această zi să ne aducă și mai aproape unii cu alții. Vă mulțumim și Nauryz fericit!”, le-a spus colegilor și invitaților Abzal Doszhanov, general manager al Rominserv.

 

„Este ocazia să punem laolaltă două culturi”

„Acest eveniment îl datorăm directorului general al Grupului nostru, KMGI, Zhanat Tussupbekov. Vreau să vă spun că Nauryz organizăm de când trăim împreună, la București, bineînțeles s-a întâmplat să fiu și în Kazahstan, dar este pentru prima dată când un astfel de eveniment este organizat la Petromidia și aceasta este forma de respect pe care președintele grupului, top-managementul KMGI, vi-l acordă, vi-l oferă dumneavoastră tuturor, ca mulțumire pentru activitatea și pentru dăruirea pe care le oferiți acestui grup.

Mă gândeam, venind spre Petromidia, care este cea mai mare șansă, sau una dintre șansele mari pe care le avem ca oameni. Este, zic eu, șansa de a călători, de a te mișca liber, de a vedea, de a reuși să micșorezi distanțele și cred că în ultimii ani, mulți dintre noi asta am reușit să facem.

Să călătorim într-o țară îndepărtată, despre care nu știam mare lucru, decât așa, geografic sau istoric, și mulți dintre noi am avut această șansă să descoperim o țară minunată, o țară mare cu oameni extraordinari, cu o cultură pe alocuri asemănătoare cu a noastră, pe alocuri diferită, aceasta este Kazahstanul. Împreună cu colegii din Kazahstan, de-a lungul anilor, am adus o bucățică din cultura lor, din tradițiile lor, din felul lor omenesc de a fi. Ne bucurăm că avem această șansă să călătorim, ne bucurăm că putem să punem alături două culturi și din aceste două culturi să iasă ceea ce putem astăzi să afirmăm cu mândrie că este cultura grupului nostru, a Grupului Rompetrol”, a arătat Cătălin Dumitru (foto), senior vicepresident al KMG International.

 

Alexandru Nicolcioiu: „Obiceiurile trebuie păstrate”

Consilier al directorului general al KMGI, Alexandru Nicolcioiu (foto) a arătat ce înseamnă pentru Petromidia și Rompetrol această sărbătoare. „ Înseamnă revenirea la viață a naturii, dar noi, la Rompetrol, ar trebui să ne reamintim foarte bine că am renăscut și am rămas în viață foarte solid cu ajutorul colegilor noștri din Kazahstan, compania KazMunayGas care, în august 2007, a achiziționat și această platformă. Trebuie să-i apreciem și să-i aplaudăm, pentru că fără acești investitori, acest eveniment n-ar mai fi avut loc, și nici cele care vor urma”, a spus el.

El a vorbit și despre obiceiurile legate de venirea primăverii care ar trebui păstrate. „Acum 60 de ani când eram copil, aveam un obicei la mine în sat. Am aici două frunze. Fiecare elev venea la școală, pe 21 martie, cu ceva verde în buzunar. Cu o frunză de ceapă, o frunză de pătrunjel, o frunză de mărar, o iarbă, care însemna că a renăscut natura, a revenit la viață. Asta înseamnă că 21 martie și la noi în România, și la mine în satul Valul lui Traian, exista acest obicei, care din punctul meu de vedere trebuie păstrat. Că plantăm un pom, o floare, că oferim o floare sau purtăm acest simbol în buzunar, înseamnă că ne bucurăm de viață și de existența pe această planetă”, a explicat Alexandru Nicolcioiu.