PATEUL DE POST, plin de E-uri. Experții recomandă ATENȚIE SPORITĂ la ETICHETA PRODUSULUI

PATEUL DE POST, plin de E-uri. Experții recomandă ATENȚIE SPORITĂ la ETICHETA PRODUSULUI

Un studiu realizat de Infocons arată că pateul de post consumat de majoritatea oamenilor conține foarte multe E-uri, care nu sunt tocmai sănătoase.

Infocons a realizat un studiu pe etichetele produselor tip pate vegetal ce se regăsesc pe piața din România. În total au fost analizate 23 de produse, de la următorii distribuitori/producători: SC Scandia Food SRL (Bucegi), Glina SA (Mandy), Orkla Foods România (Ardealul), Carrefour România SA, Auchan România SA, Metro Cash&Carry România

SRL (Aro), SC Mega Image SRL (365).  Rezultatele acestui studiu au fost, după cum urmează:

Din punct de vedere al aditivilor alimentari :

Ne puteți urmări și pe Google News

-          produsele au prezentat între 3 și 12 aditivi;

-          95.65% dintre produsele studiate au avut în componență caragenanul (E407);

-          91.30% dintre produsele studiate au avut în componență monoglutamatul de sodiu (E621);

-          69.56% dintre produsele studiate au avut în componență ascorbat de sodiu (E301).

Toate produsele studiate au avut informațiile nutriționale înscrise pe etichetă (cu excepția fibrelor). Aceste informații relevă următoarele :

    91.30% dintre produse au mai puțin de 5 grame de proteine/100g. Cantitatea de proteine se situează între 2-7g pentru produsele studiate.

    Valorile energetice sunt situate între 167 kcal și 286 kcal/100g.

    Remarcăm faptul că produsele cele mai bogate în glucide sunt și cele mai sărace în fibre. De asemenea, unele produse prezintă și cantități de zaharuri de până la 1,60g. Cantitatea de glucide se situează între 3,3-8g.

    Cantitatea de grăsimi variază între 13,6g și 28,9g.

    Cantitatea de acizi grași saturați este cuprinsă între 0g și 3,7g. Numai două produse nu prezintă acizi grași în componența lor(Auchan pastă vegetală 200g, Auchan pastă vegetală cu ciuperci 200g).

    95.65% dintre produse au avut cel puțin 1g de sare în compoziție. Cantitatea de sare din produsele studiate s-a situat între 0,51 și 1,89 g.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.