Pasiunile costisitoare ale parlamentarilor: tablouri, timbre, ceasuri

Pasiunile costisitoare ale parlamentarilor: tablouri, timbre, ceasuri

Pentru aleșii noștri nu câștigurile par a fi o problemă, ci plasarea banilor strânși de pe urma trudei în Parlament. Unii și-au investit economiile în case și terenuri. Cei pasionați de mașini nu s-au uitat la bani și și-au cumpărat autoturismele pe care le-au visat. Alți senatori și deputați și-au riscat banii, au înființat firme și au prosperat în afaceri. Zeci de parlamentari români au făcut o pasiune pentru artă sau au fost învățați că este o bună investiție. De-a lungul anilor, parlamenarii au adunat adevărate colecții de tablouri, sculpturi, mobilă antică, dar și icoane, timbre, cărți sau ceasuri de lux. Dacă unii le-au moștenit, pe alții pasiunea pentru operele artistice i-a costat o mică avere. Un ministru are chiar un lingou cu aur.

Un tablou realizat de celebrul pictor spaniol Pablo Picasso în 1905, intitulat „La fillette a la corbeille fleurie”, a fost adjudecat recent cu 115 milioane de dolari la o licitație organizată la New York de casa Christie’s. În aceeași licitație tabloul „Nympheas en fleurs”, pictat de impresionistul Claude Monet, a fost vândut cu 84,6 milioane de dolari. Tablourile fac parte din uriaşa colecţie de artă Rockefeller (peste 1.600 de opere), estimată la o valoare de 600 de milioane de dolari.

Chiar dacă nu se pot atinge de cele mai râvnite opere din patrimoniul cultural mondial, parlamentarii români șiau cultivat simțul estetic sau snobismul cu tablouri mai accesibile, ale pictorilor români.

Au strâns tablouri și obiecte de artă din epoca modernă

Timp de 21 de ani, Carmen Hărău, originară din Hunedoara, fost director la o firmă privată, a cumpărat picturi contemporane. Pasiunea pentru pictură a costato 250.000 de euro pe actuala senatoare PNL.

Deputatul PSD Damian Florea se laudă și el cu o vastă colecție românească de pasteluri, acuarele, desene, picturi în ulei pe suport de carton, placaj, lemn, hârtie, pânză, precum și sculpturi ale artiștilor români în piatră, marmură, gips, bronz, ceramic, teracotă. Operele sale moderne valorează 198.000 euro. Pe lângă tablouri și sculpturi, deputatul a mai strâns obiecte decorative și de cult din lemn, argint și sticlă în valoare de 8.000 de euro.

Un alt parlamentar pasionat de artă este senatorul PSD Cristian Sorin Dumitrescu. Din 1985 a colecționat picturi în ulei, pe pânză și carton, dar și sculpturi, atât vechi, cât și contemporane în valoare de 94.500 de euro.

Pasiunea pentru artă a fostului premier Adrian Năstase este binecunoscută. Unul dintre apropiații săi, Eugen Bejinariu, este acum deputat PSD și are aceeași slăbiciune. Bejinariu are colecții de picturi, desene și gravuri (82.000 de euro), vaze și statuete (29.000 de euro), dar și alte obiecte de artă și cult (3.000 de euro).

 

Proprietarii își evaluează singuri obiectele de artă

Legea îi obligă pe senatori și deputați să-și declare „bunurile sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi de cult, colecţii de artă şi numismatică, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural naţional sau universal, a căror valoare însumată depăşeşte 5.000 euro”. Parlamentarii sunt obligați să menționeze toate bunurile aflate în proprietate, indiferent dacă ele se află sau nu pe teritoriul României la momentul declarării. Legea nu le cere senatorilor și deputaților să obţină evaluări certificate ale valorii acestor bunuri, ci doar să realizeze o estimare personală a prețului la care se ridică acestea. Din calculele EVZ, toate aceste bunuri deținute de parlamentarii români se ridică la peste 4 milioane de euro.

În anul 2010 a apărut un întreg scandal în Parlament pe acestă temă: senatorii și deputații s-au plâns atunci că bijuteriile și tablourile țin de intimitatea unei persoane și că publicarea lor îi pune în pericol pentru că pot deveni ținte pentru hoți. Unii aleși s-au plâns că au fost nevoiți să-și angajeze gărzi de corp de când au ieșit la iveală obiectele colecționate.

Mobilă antică

Un deputat USR este artist și își face singur obiectele de artă. Iulian Bulai a sculptat diverse statui din ceramică și gips și le-a trecut în propria declarația de avere. Politicianul a ales să estimeze valoarea acestora în coroane norvegiene. Deputatul consideră că lucrările sale de artă valoarează 250.000 de NOK, adică aproximativ 26.000 de euro. Dintre președinții partidelor parlamentare, singurul care și-a declarat colecția de tablouri este președintele UDMR, Kelemen Hunor. Liderul unional preferă artiștii contemporani și a adunat picturi în valoare de 6.000 de euro.

 

30 la zece mii

Un alt fericit posesor al unei colecții de pictură este senatorul Ion Hădârcă. El a preferat să cumpere mult cu bani puțini. Cele 30 de tablouri ale sale valoarează 10.000 de euro. Fostul președinte Traian Băsescu a strâns ponderat obiecte de artă. Din 1989 până în 2014 fostul șef al statului a investit doar 19 000 de euro în tablouri.

Multă mobilă, puțină durere

În casele parlamentarilor mai găsim mobilă antică. Deputatul UDMR, Rozalia Biro, are în sufragerie mobilă în valoare de 75.000 de lei. Senatoarea liberală Laura Scântei deține o pianină „C. Bechstein Classic 118” care valorează 18.000 de euro.

Un alt parlamentar care a investit în mobilier o sumă însemnată (50.000 de euro) este Ileana Cristina Dumitrache, iar deputatul PSD își asezonează mobile cu tablouri care valorează 102.000 euro.

Senatorul PNL Marius Petre Nicoară î și poate decora pereții cu 80 de picturi. O parte din lucrările de artă le-a cumpărat, pe altele le-a primit moștenire; acum se laudă cu o colecție în valoare de 100.000 de lei.

Sute de mii de euro pentru ora exactă

Afaceriștii obișnuiesc să spună, într-o expresie devenită celebră: „Time is money” („Timpul înseamnă bani” – n.r.). Peste 40 de parlamentari au o slăbiciune pentru ceasuri de mii de euro. Unii poartă accesorii care ajung până la câteva zeci de mii de euro. Cea mai valoroasă colecție îi aparține unui senator aflat la primul mandat: constănțeanul Liviu Tit Brăiloiu și-a estimat ceasurile la 300.000 de euro.

O adevărată colecție de lux ținând cont că ceasul „Rolex” pe care și l-a cumpărat ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, în anul 2007, valorează 2.000 de euro. Printre mărcile de ceasuri preferate de aleșii români sunt: Tag Heur, Hublot, Tudor, Frederique Constant, Vacheron et Constantin, Omega, Montblanc, Chopard. Afaceristul și avocatul Remus Borza, deputat independent, deține și el ceasuri în valoare de 200.000 de euro. O colecție însemnată a adunat și fostul președinte al României, Traian Băsescu. A adunat, în perioada 19752016, ceasuri în valoare de 52.000 de euro.

Sfânta pasiune

Românii sunt reliogioși și adună diverse icoane în casă. Puțini însă se pot lăuda cu colecția de icoane pe care o deține un deputat PSD. Ileana Cristina Dumitrache a strâns, în cinci ani, icoane în valoare de 70.000 de euro. Mai modest, senatorul Vasilică Toma (PSD) a primit de la părinți, ca donație, tablouri vechi din lemn, cu fețe de sfinți și scene religioase, în valoare de 7.000 de euro. Aplecarea spre religie l-a costat 3.800 de euro pe deputatul PSD, Damian Florea. A cumpărat icoane din sticlă și din lemn. Alt parlamentar care și-a pus icoanele în declarația de avere este Cătălin Predoiu. El a strâns în 16 ani obiecte de cult în valoare de 2.000 euro.

 

Un fost premier este fi latelist înrăit

Alți parlamentari sunt pasionați de timbre; vechi, rare, sau unicat. Cu trecerea timpului, ele pot ajunge să valoreze o adevărată avere. Cel mai vechi timbru din lume, emis de Marea Britanie în anul 1840, a fost vândut cu 5 milioane de dolari. Întâiul filatelist al Parlamentului României este fostul prim-ministru Mihai Tudose. Deputatul PSD a adunat între anii 1980 și 1987 o colecție de timbre pe care și-a estimat-o la 30.000 de euro. Cât o garsonieră în Capitală.

Un alt parlamentar îndrăgostit de timbre este senatorul PSD Șerban Valeca. Fost ministru al Cercetării, Valeca practică kung-fu, dar are acasă și o colecție filatelică în valoare de 5.000 de euro. Un deputat PSD continuă și în ziua de azi să strângă timbre. Social-democratul Radu Babuș adună din 1997 mărci poștale și acum a ajuns la o colecție care valoarează 6.000 de euro.

Lingoul de aur din Palatul Victoria

Deputatul PSD Ana Birchall, viceprim-ministru pentru relațiile strategice ale României, este unul din cei mai bogați membri ai Guvernului. În declarația sa de avere apare, cu titlu unicat printre parlamentari, un „lingou cu aur” achiziționat în anul 2011. O altă raritate este „Albumul Papal” pe care și l-a cumpărat un senator în 2013; liberalul Marcel Vela și-a estimat albumul la 6.000 de euro. Singurul parlamentar român care se laudă că are acasă cărți este un fost ministru al Justiției, deputatul PNL Cătălin Predoiu. Spre deosebire de restul doamnelor din Parlament, senatoarea PNL Laura Scântei este atrasă în mod deosebit de „accesorii vestimentare de colecție”, pe care a cheltuit, alături de bijuterii, 40.000 de euro.