Parlamentarii, ofuscați de circul cătușelor

Parlamentarii, ofuscați de circul cătușelor

După ce zeci de politicieni au apărut, în ultima perioadă, la televizor cu cătușele la mâini, parlamentarii sunt deciși să schimbe legea pentru a evita pe viitor astfel de imagini.

Spectacolul televizat cu politicienii încătușați ieșind pe ușa DNA nu este pe placul parlamentarilor. Aleșii, indiferent dacă sunt de la Putere sau de la Opoziție, consideră că încătușarea corupților este împotriva legii. „Încătușarea reprezintă o formă de constrângere a celor care sunt extrem de violenți, dar eu chiar înțeleg impulsul acesta al populației pentru dreptate absolută”, a declarat, pentru „Evenimentul zilei”, senatorul PNL Sebastian Grapă. Acesta consideră că, în momentul în care politicienii apar încătușați în lumina reflectoarelor, le este „știrbită demnitatea”. „În momentul în care îți sunt puse cătușele există o anatemă asupra ta. Tu ești în ochii publicului catalogat drept vinovat”, a mai spus Grapă.

FOTO: Senatorul PNL, Sebastian Grapă

Ne puteți urmări și pe Google News

Prea mult circ

Parlamentarii consideră că televiziunile fac prea mult circ pe baza politicienilor care ajung să dea cu subsemnatul în „beciul domnesc”. „Mi se pare prea mult circ. Noi am început să facem ca și romanii: să dăm circ și pâine. Noi dăm doar circ. Justiția trebuie să își facă treaba. Nu vreau ca arestul preventiv să devină o regulă. Eu vreau ca încătușarea să fie pe baza legii. Este dreptul dvs. să îi filmați. Ar putea să iasă (n.r. - din sediul DNA) așa cum au intrat. Fără cătușe”, a declarat, pentru EVZ, senatorul Ioan Iovescu.

FOTO: Senatorul Ioan Iovescu nu vede de ce corupții ar trebui să fi e încătușați 

Ba mai mult decât atât, aleșilor li se pare inutil ca celor acuzați de fapte de corupție să li se pună cătușe, pentru că „nu sunt superman” să zboare din fața polițiștilor. „În momentul în care sunt doi , în stânga și dreapta mea, și doi în față și în spatele meu. Ce pot să fac? Să zbor? Nu sunt superman”, a spus Grapă. Același lucru este susținut și de colegul său Iovescu: „Nu cred că politicienii ar fugi dacă nu ar avea cătușe”.

Aleșii din Parlament dau vina pe legislație, uitând că ei sunt cei care voteză actele normative. „Un om nu este vinovat până când un judecător nu stabilește vinovăția. Haideți să terminăm o dată cu spectacolul ăsta pentru că nu umblăm la fond. Sunt de acord ca cei care sunt corupți să plătească, dar nu sunt de acord să fie actorii unei emisiuni de televiziune care să-i discrediteze”, a declarat, pentru EVZ, senatorul PSD, Nicolae Moga.

FOTO: Senatoarea Florina Jipa e supărată pe presă pentru că „nu mai termină cu chestia aia cu mirul de acum nu știu câte zeci de săptămâni, că mă scoate din fi re”

Presa, dezorganizată la DNA

Nu o dată am văzut cu toții la televizor cum zeci de operatori, reporteri sau fotografi încearcă să surprindă cele mai bune cadre cu politicienii scoși încătușați din sediul DNA sau să mai smulgă o declarație de la aceștia.

Parlamentarii s-au săturat de circul de la televizor făcut în urma valului de arestări și au pus piciorul în prag

Nu puține au fost momentele când polițiștii care îl însoțeau pe „încătușați” au fost nevoiți să îi bruscheze pe jurnaliști. În acest context, un deputat ne-a mărturisit că nu ar fi neapărat o problemă cătușele, ci ar fi nevoie mai de garbă de o orgnizare mai bună în fața DNA. „Nu spun că această situție în care toată ziua vedem la televizor persoane care trec prin grămezi (n.r. - făcând referire la jurnaliști), ca la rugby. De ce nu se poate face un culoar, unde presa să stea la o anumită distanță? Asta e o măsură de organizare. Toata viața noastră se petrece acum în fața televizoarelor. Dacă acolo s-ar asigura un traseu decent, nu cred că ar fi vreo problemă”, a declarat , pentru EVZ, un deputat.

Senatorii s-au pus pe treabă

După ce s-au săturat să își tot vadă colegii acuzați de fapte de corupție încătușați la televizor, senatorii s-au pus pe modificat legi. Comisia juridică a Senatului a aprobat, săptămâna aceasta, două texte de modificare a Codului de Procedură Penală. Unul dintre acestea prevede ca încătușarea să fie „o măsură excepțională” ce se impune doar în cazul persoanelor cercetate pentru infracțiuni comise prin acte de violență sau dacă persoanele în cauză s-au opus măsurii reținerii sau arestării preventive. „Justiția se face în sala de judecată. Noi am făcut niște modificări în Comisia Juridică”, a declarat senatorul Florina Jipa, membru în Comisia Juridică. Aceasta consideră că noul Cod de procedură penală trebuie schimbat de urgență, susținând ideea că spectacolul televizat al cătușelor trebuie oprit.