„Palatul de aur” al lui Ceaușescu, transformat în muzeu cu o vopsea ieftină. RA-APPS a început renovarea

„Palatul de aur” al lui Ceaușescu, transformat în muzeu cu o vopsea ieftină. RA-APPS a început renovarea

Vila cuplului Ceaușescu din Bulevardul Primăverii va fi deschisă publicului. A fost ultimul contract semnat de șeful RA-APPS, Georgian Surdu, înainte de a fi reținut ieri de DNA.

După ce, anul trecut, Regia Autonomă - Ad ministrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a încercat să vândă Palatul Primăverii al familiei Ceaușescu, anul acesta instituția vrea să taie bilete la intrarea în vilă. Altfel spus, vrea să transforme clădirea de la adresa Bulevardul Primăverii nr. 50 dintr-o vilă de protocol, într-un muzeu.

Povestea robinetelor

De o săptămână, o echipă de zece muncitori aruncă rugina de pe gard cu șpaclul și trage o vopsea ieftină în loc. „Se va face muzeu aici, nu este vorba de o renovare, ci de o mică operațiune de curățenie”, ne spune mândru unul dintre muncitori.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Piscina interioară din vilă era un adevărat centru spa

Vila cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu este celebră pentru luxul din interior. Robinetele de la baie, tăblițele de la paturi și fotolii au fost suflate „kitschios” cu aur. În mijlocul palatului este amenajat un centru spa cu o piscină, cu o adâncime de peste doi metri. Ceaușescu a comandat oglinzi scumpe din Italia, iar lămpile le-a ales din cristal. Cezar Lăzărescu este arhitectul care a modelat imobilul.

FOTO: Cuplu Ceaușescu a amenajat Palatul Primăverii în anii ’60

Decizia de a schimba destinația vilei de protocol a fost luată după ce demnitarii români au refuzat să se cazeze în acest imobil pentru a nu-și alătura imaginea de liderul comunist executat în 1989.

„Acest imobil nu este folosit destinaţiei legale, în cel mai bun caz existând trei-patru delegații pe an care îl utilizează pe perioade scurte de timp. Costurile de întreţinere ale clădirii sunt foarte mari, ceea ce duce la un nivel neatractiv al chiriilor plătite de cei care îl folosesc”, ni s-a explicat de la RA-APPS.

FOTO: Celebrele robinete suflate cu aur

La vizitare, din mai

De la biroul de presă ni s-a mai precizat că nu s-a aprobat vreo sumă specială pentru renovarea clădirii, lucrările realizându- se din bugetul alocat pentru întreținerea caselor aflate în patrimoniul RA-APPS. Vila ar urma să fie deschisă pentru vizitare în luna mai.

Mobila de lux a fost devastată

Una din țintele revoluționarilor bucureșteni din 1989 a fost și Palatul de pe Bulevardul Primăverii. Cei care au intrat în acele zile în clădire au rămas șocați de luxul afișat. Dacă populația nu avea lapte și pâine în magazine, cuplul Ceaușescu avea marmură scumpă în baie. Din păcate, din palat au fost furate multe bunuri și opere de artă în timpul evenimentelor. Mai mult, o parte din încăperile din palat erau devastate. Cu toate aceste distrugeri, tablourile marilor pictori au fost lăsate de revoluționari la locul lor, semn că aceștia nu erau experți în ale picturii. Oamenii nu s-au atins nici de vesela argintată din bucătării și nici de statuetele realizate din marmură.

Instalator: „Fiecare baie avea un nume”

Instalatorul familiei Ceaușescu, nea Pavel (foto medalion), și-a publicat o parte din memorii la Editura Mateescu, acesta povestind că fiecare baie era creată după personalitatea utilizatorului. „Toaletele tovarăşilor aveau gresie, faianţă scumpă etc. Fiecare baie avea un nume, în funcţie de personalitatea care o folosea. În Primăverii, instalatorii aveau grijă de mai multe săli: «baia lui Nicușor», «baia de ceai» (cu plante medicinale), «baia trifoi», jakuzzi, baia lui Valentin, a lui Zoia, şi a tovarăşilor, Elena şi Nicolae Ceauşescu”, își amintește acesta.

FOTO: Casa lui Nicolae Ceaușescu din Scornicești

„Erau doar aurite”

„Se vorbea după Revoluţie că Ceauşescu avea robinete din aur la baie. Nu-i adevărat, fraților! Erau doar aurite. O dată pe an, noi, cu mâna noastră, le demontam din toate casele de protocol și le duceam la Monetăria Statului. Acolo se aureau cu un gram de aur. Asta era tot”, a mai precizat nea Pavel.

O evaluare sumară a palatului din Primăverii duce spre un preț de 20 de milioane de euro. În jur de cinci milioane terenul și peste 15, vila.

FOTO: Instalatorul familiei Ceaușescu, nea Pavel

Luxul din casa din Primăverii contrasta cu sărăcia din casa copilăriei lui Nicolae Ceaușescu, din Scornicești. Aceasta a fost construită în jurul anului 1890 și reamenajată în 1979. Aici, în 60 metri pătrați, se găsesc și obiecte specifice acelei perioade: ii, vase de bucătărie, lăzi de zestre.