Ordinele prin care Iulian Vlad a evitat un război civil în 1989
- Aurel Rogojan
- 23 februarie 2018, 00:00
Astăzi, generalul Iulian Vlad, ultimul şef al Securităţii, ar fi împlinit 87 de ani. Recent, la editura Proema din Baia Mare, a apărut o lucrare care încearcă să facă lumină asupra activităţii generalului din timpul evenimentelor din 1989: „Iulian Vlad, Confesiuni pentru istorie”
Astăzi suntem în măsură să spunem că fără câteva decizii ale generalului Vlad, cursul evenimentelor din Decembrie 1989 putea lua o traiectorie periculoasă, se putea ajunge chiar la un război civil și la intervenția trupelor Sovietice. Alături de el a mai stat un general de excepție, Șeful Marelui Stat Major al Armatei, Ștefan Gușă, care a zădărnicit intervenția militară străină, dar a fost rapid scos din derularea evenimentelor la vârstă de 54 ani”, scrie în prefața lucrării apărută la editura din Baia Mare.
Securitatea nu s-a implicat in evenimentele din 1989
Generalul Iulian N. Vlad a rămas în istoria evenimentelor din decembrie 1989 prin măsurile luate ca Șef al Departamentului Securității Statului pentru a împiedica chiar o destrămare a României. Din cele menționate reiese clar că șeful securității, generalul Iulian Vlad a înțeles ceva din istorie, a stat în expectativă, a fost conștient de rolul său de patriot român și a împiedicat o vărsare de sânge, spre norocul poporului nostru.
Securitatea nu s-a amestecat în desfășurarea evenimentelor, nu s-a opus loviturii de stat din 22 Decembrie 1989, și un mare merit i-a revenit generalului Iulian Vlad, care a făcut ca România să nu fie transformată într-un câmp de luptă. Securitatea nu a fost luată prin surprindere de ceea ce s-a întâmplat în decembrie 1989 deoarece știa ce urma să se petreacă. Nicolae Ceaușescu a fost informat, avertizat, dar el nu a ținut seama de informațiile primite.
Acţiunile lui Iulian Vlad din decembrie 1989
Enumerăm câteva din ordinele date de generalul Iulian N. Vlad, contrar dispozițiilor legale atunci în vigoare :
● În seara zilei de 16 Decembrie a dat ordin ca subunitățile trupelor de Securitate, desemnate să participe la restabilirea ordinii la Timișoara, să plece în misiune fără arme și muniții.
● La 17 Decembrie a comunicat și colonelului Filip Teodorescu aflat la Timișoara: „Nu mai ieșiți din sedii, ca să nu pună pe seama voastră provocările lor.”
● În ziua de 18 Decembrie, prin Șeful Direcției I, colonelul Gheorghe Rațiu a dat ordin tuturor Șefilor Securității din județe, ca, indiferent de situație, să nu se tragă și să nu se implice în acțiuni de stradă.
● În dimineață zilei de 22 Decembrie, în jurul orei 7:30, a ordonat retragerea în unități a efectivelor Comandamentului Trupelor de Securitate, ale U.S.L.A. și ale Școlii de ofițeri de la Băneasa, care făceau parte din dispozitivul exterior de apărare a Pieții Comitetului Central.
● În jurul orei 10:30 prin in termediul generalului Câmpeanu, a dat ordin tuturor Șefilor Militiilor Județene de a nu acționa împotriva demonstrațiilor.