Incursiunea unui jurnalist austriac în Oradea: "O bijuterie uitată"
- Ioana Tomescu
- 20 august 2014, 08:23
Jurnalistul austriac Claudius Rajchl a vizitat vara aceasta municpiul Oradea şi a publicat recent un articol în care descrie frumuseţile oraşului despre care spune că este o "bijuterie uitată".
Rajchl, care lucrează pentru cel mai mare ziar austriac, Kurier, a ajuns în Oradea şi în Băile Felix în luna iunie a anului acesta. Alături de el au venit alţi doi jurnalişti, Elke Papouschek şi Richard Rőder, care publică în reviste şi pe site-uri de turism. Cei trei au ajuns în România prin intermediul Oficiului de Turism al României din Viena, cu scopul de a face cunoscut oraşul, din punct de vedere turistic, în rândul austriecilor, scrie Yahoo News.
Cei trei jurnalişti au publicat fiecare câte un articol în publicaţiile pentru care lucrează, iar al lui Rajchl a apărut în suplimentul de călătorie al ziarului Kurier: "Reise". Austriacul descrie Oradea ca "o localitate cu un aer de veche Austrie, situată pe graniţa cu Ungaria, la doar şase ore de mers cu maşina de Viena. Într-un amestec de strălucire barocă, Jugendstil (stil tineresc - n.r.) şi eşecuri arhitecturale comuniste, aici se simte acum pulsul unui nou început".
Jurnalistul îi sfătuieşte pe austrieci să nu rateze Oradea, asigurându-i că acesta este un "oraş fascinant, care se trezeşte la viaţă ca frumoasa din pădurea adormită, sărutată de prinţ - în cazul de faţă tinerii ei cetăţeni entuziaşti şi implicaţi”.
Rajchl nu a ocolit nici simbolul oraşului, Cetatea. "A fost ascunsă de comunişti după blocuri de beton în timpul odiosului dictator Ceauşescu. Fostă fortăreaţă bisericească în secolul XI, garnizoană austriacă în timpul Mariei Tereza, ea a fost folosită de comunişti ca închisoare în care erau schingiuiţi adversarii regimului [...] Un semn original de mulţumire al orădenilor faţă de Maria Tereza a fost ascuns într-o catedrală barocă: două medalioane cu portretele împărătesei şi ale împăratului Iosif al Doilea au fost ascunse sub tablouri ale Fecioarei Maria şi ale Sfântului Iosif din Catedrala Greco-Catolică Sf. Nicolae", a scris Rajchl, în articolul care a fost tradus şi de ebihoreanul.ro.
Nu au fost ferite de atenţia jurnalistului nici Băile Felix. "Izvoarele termale cu efect curativ, descoperite de un călugăr în anul 1221, mai curg şi azi. De la ele se trage numele localităţii: Băile Fericite. Locul arată ca o staţiune tipică: hoteluri uriaşe, cu piscine şi parc acvatic, alături de ele pensiuni şi hoteluri mici, deschise de un an sau doi. O atracţie sunt lacurile cu nuferi din centrul staţiunii. Este şi un ştrand public - cu puţină umbră. Aproape toţi arborii de acolo au fost tăiaţi", scrie Rajchl.