Editura Evenimentul si Capital

REACȚIILE ADVERSE după VACCINARE. Ce obligații au medicii? AFLĂ TOT ce trebuie să știi despre Legea Vaccinării

76 de articole cuprinde Legea Vaccinării. Ea va intra în vigoarernîncepând cu 1 ianuarie 2018
Autor: | | 6 Comentarii | 1827 Vizualizari

Evenimentul zilei vă prezintă astăzi câteva dintre cele mai importante articole ale Legii Vaccinării, care va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2018

Etichetată, corect, drept problemă de siguranță națională, vaccinarea a generat, în ultima perioadă, sute de mii de comentarii, împărțind România în trei tabere: susținătorii acțiunii de vaccinare, militanții împotriva vaccinării și indecișii, nehotărâții, care ar reprezenta un procent de 10-15% din populație. Pentru ultimele două categorii, mai ales, publicăm astăzi câteva dintre cele mai importante articole ale Legii Vaccinării, fără a interveni asupra textului de lege, fără a-i aduce modificări și fără a-i interpreta paragrafele. Singurele fraze menționate de Evenimentul zilei sunt, de fapt, nedumeririle milioanelor de români transformate în întrebări.

CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL UNOR REACȚII ADVERSE POSTVACCINARE? Articolele 7 și 8 răspund acestei nelămuriri, atât de aprins dezbătute de români.

Art. 7

„Statul român asigură vaccinuri eficace și sigure, autorizate în mod corespunzător, conform legii.

Art. 8

(1) Statul român, prin Ministerul Sănătății, asigură condițiile pentru diagnosticul și tratamentul optim al oricăror reacții adverse ale vaccinării precum și compensarea oricăror efecte de durată, dacă sunt dovedite relațiile de cauzalitate.

(2) Tipurile de reacții adverse postvaccinare și măsurile compensatorii se stabilesc prin Hotărâre a Guvernului României.

(3) Confirmarea reacțiilor adverse și a relației de cauzalitate se face de către Grupul Tehnic de Coordonare a Activităților de Vaccinare.

(4) În situația în care reacțiile adverse sunt datorate unor deficiențe imputabile producătorului vaccinului statul român va urmări recuperarea contravalorii plătită ca măsură compensatorie.

CE INCLUDE, CONCRET, ACȚIUNEA DE VACCINARE?

Art.12

Serviciul medical de vaccinare include:

a) evaluarea contextului epidemiologic, după caz;

b) anamneza în vederea stabilirii situațiilor medicale care contraindică temporar sau definitiv vaccinarea;

c) examenul obiectiv pe aparate și sisteme;

d) inocularea;

e) consilierea părinților copiilor sau a aparținătorilor legali referitor la reacțiile postvaccinale și atitudinea terapeutică în cazul apariției lor;

f) urmărirea apariției RAPI;

g) înregistrarea inoculării și a eventualelor RAPI, în RENV.

CE VACCINURI SUNT OBLIGATORII? Regimul juridic al vaccinării

Art.13

Sunt obligatorii următoarele categorii de vaccinări:

a) vaccinările stabilite prin Calendarul Național de Vaccinare pentru copii;

b) vaccinările impuse de situații epidemiologice, care implică vaccinarea ca măsură de intervenție, în vederea limitării bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare;

c) vaccinările pentru personalul medico-sanitar din unitățile sanitare publice și private;

d) vaccinările pentru alt personal din unitățile publice și private care, prin natura atribuțiilor, sunt expuse suplimentar la boli infecțioase sau pot reprezenta surse de infecție care ar putea pune în pericol sănătatea publică. Aceste categorii vor fi stabilite prin Hotărâre a Guvernului;

CE VACCINĂRI SUNT RECOMANDATE?

Art.14

Sunt recomandate următoarele categorii de vaccinări:

a) vaccinările opționale din afara Calendarului Național de Vaccinare pentru copii;

b) vaccinările stabilite prin Calendarul Național de Vaccinare al adultului;

c) vaccinarea persoanelor care prezintă afecțiuni cronice și la care apariția bolilor infecțioase, care pot fi prevenite prin vaccinare, ar putea duce la decompensarea acestora şi le-ar pune în pericol viața;

d) vaccinarea persoanelor din categoriile de vârstă care prezintă un risc crescut de apariție a anumitor boli infecțioase;

e) vaccinarea femeilor gravide.

Art.15 La recomandarea medicului sau la solicitarea persoanei, ori a reprezentantului legal sau judecătoresc, sau a autorității responsabile, în cazul copiilor pot fi administrate și alte tipuri de vaccinări, cu acordul medicului care efectuează vaccinarea.

CINE SE VA OCUPA DE ADMINISTRAREA VACCINURILOR?

Art.17

Administrarea vaccinurilor va fi realizată de către:

1. unitățile medicale furnizoare de servicii medicale de vaccinare prevăzute în Ordinul Ministrului Sănătății pentru aprobarea Calendarului Național de Vaccinare, care au contracte încheiate pentru a desfășura activitatea de vaccinare. Condițiile care trebuie îndeplinite pentru contractarea furnizării de servicii de vaccinare potrivit Calendarului Național de Vaccinare vor fi stabilite prin Ordin al Ministrului Sănătății.

2. personalul medical din direcțiile de sănătate publică, din unitățile sanitare publice sau din cadrul autorităților publice locale, desemnat de către direcția de sănătate publică județeană respectiv de către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București pentru intervenții de vaccinare în comunitățile vulnerabile sau greu accesibile, unde vaccinarea se face prin centre de vaccinare fixe sau mobile;

Art.22

(1) Părintele sau persoana responsabilă, în cazul copilului minor, este scutit de obligația prezentării acestuia la vaccinare, dacă acesta are o contraindicație definitivă la un anumit vaccin sau la toate vaccinurile, în situația în care prezintă medicului care are în evidența sa minorul o certificare a situației invocate.

(2) Certificarea contraindicației de vaccinare a minorului se realizează de către Comisia Județeană de Vaccinare din județul de domiciliu al copilului la solicitarea părintelui ori, după caz, a altei persoane responsabile și în baza dovezilor medicale prezentate.

CE DATORII AU PĂRINȚII CÂND ÎȘI ÎNSCRIU COPILUL LA ȘCOALĂ?

Art.23 La data înscrierii copiilor sau a adulților într-o unitate de învățământ sau într-o altă colectivitate, așa cum este definită de prezenta lege, aceasta are obligația de a solicita prezentarea unei adeverințe, emisă de către medicul de familie care are în evidența sa persoana respectivă, care să ateste sau să infirme efectuarea vaccinărilor obligatorii.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Sănătate

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X