O voce superbă: Aurelian Andreescu | VIDEO

O voce superbă: Aurelian Andreescu | VIDEO

I s-a spus să realizeze un subiect la concursul de crainici şi interpreţi de muzică uşoară, care se desfăşura la sediul Radiodifuziunii, în anii \'60.

„Printre participanţi era şi un necunoscut, cu inţialelele A.A”, îşi aminteşte cineastul Pantelie Tuţuleasa.

La acea vreme

„Actualitatea în imagini”, aceasta era denumirea emisiunii periodice la care a fost repartizat să lucreze cineastul după terminarea Facultăţii de Cinematografie. „Astfel, din tematica unui jurnal de toamnă al anilor '60 mi s-a spus să realizez un subiect la concursul de crainici şi interpreţi de muzică uşoară, pe când lucram la jurnalul cinematografic, la Studioul Sahia Film”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aşa să cunoască şi diverse personalităţi ale vieţii artistice româneşti, „printre care se numără în primul rând  un om care mi-a rămas în suflet pentru totdeauna: Aurelian Andreescu. Pe culoarele sălii de concerte Radio se auzea o voce superbă, care pentru mine prevestea un mare interpret. Nu l-am putut filma, întrucât nu aveam sursele de lumină pe care trebuia să le am şi nu aveam nici instalaţie sincron. La acea vreme Aurelian Andreescu era un necunoscut, dar eu l-am invitat în studioul Sahia Film pentru o posibilă filmare şi înregistrare. Era un barbat frumos, cu o voce extraordinară".

Concursul la solişti de muzică uşoară nu îl luase nimeni. După ce comisia (iar  Aurelian Andreescu nu a văzut niciodată această comisie!), a mai ascultat încă odată benzile înregistrate, l-au chemat să dea proba din nou. „Vocea lui nu se asemăna cu niciuna dintre vocile ce se prezentaseră la concurs!”. De data aceasta a avut noroc: „A fost şansa lui”.

Recunoaşterea publicului

Tuţuleasa avea să îl reîntâlnească pe Aurelian Andreescu la una dintre ediţiile festivalului Cerbul de Aur de la Braşov. "Pe atunci avea în pregătire două melodii: Oameni, oameni şi Dorul”, spune cineastul.

Aurelian Andreescu a fost unul dintre cei mai iubiţi şi apreciaţi solişti de muzică uşoară din România. S-a născut în Bucureşti, la 12 mai 1942, debutând pe scena Festivalului de la Mamaia, în 1963, chiar la prima ediţie a acestuia. Din 1965 a fost angajatul Teatrului „Constantin Tănase", cu care a efectuat turnee în multe ţări din Europa, dar şi în Israel, Cuba şi Turcia. A reprezentat România la câteva  competiţii muzicale europene, inclusiv la Olimpiada Cântecului de la Atena, în  1973. Şi-a câştigat recunoaşterea publicului prin numeroase melodii de excepţie (a înregistrat aproape 200 de cântece în toată cariera), cum ar fi: "Copacul", "Tu eşti primăvara mea", "Oameni", "Merit eu", "Un fluture şi-o pasăre", "Dorul". A murit la vârsta de 44 de ani, doborât de ciroză”.