O profesoară din SUA, care predă în România, a scris pe larg despre noi. Ce e pentru ea maneaua
- Roxana Roseti
- 5 aprilie 2015, 10:20
În 2010, Sorcha Sills a ales să trăiască dincolo de graniţele SUA (unde a absolvit University of South Florida) şi, în prezent, locuieşte în Bucureşti.
Sorcha predă la Britanica Learning Centre din Bucureşti şi a scris recent un material despre experienţa sa în România, pentru site-ul matadornetwork.com.
"În SUA, eram obişnuită să am fructe proaspete la îndemână, precum merele şi căpşunii. În România, produsele extrasezon sunt mai greu de procurat, astfel încât, dacă nu sunt în sezon, prefer să nu le consum. Totuşi, îmi place să consum fructe de sezon. Vara, îmi place să mănânc mere româneşti şi când totul este gri în jur, primii căpşuni apăruţi pe piaţă reprezintă primul semn de primăvară", scrie Sorcha Sills, pe site-ul matadornetwork.com.
Despre maidanezi şi cărţi
„Mi-a trebuit o singură dată în care vecinul meu a pus manele la ora două dimineaţa, ca să îmi dau seama de ce sunt oripilaţi colegii mei români. Manelele reprezintă un cancer pentru urechi", mai scrie Sorcha. .
"Aţi crescut cu desenele animate gen Johnny Bravo, Laboratorul lui Dexter şi Powerpuff Girls? Aşa au crescut şi copiii români, care sunt acum de vârstă cu mine. Ei urmăreau serialele în engleză, cu subtitrare în limba română, dar făceau şi la şcoală cursuri de engleză. Drept urmare, mulţi români tineri vorbesc limba engleză. Norocul meu este că am colegi care mă ajută să îmi îmbunătăţesc limba română", mărturiseşte tânăra profesoară.
Printre altele, profesoara "adoptată" de România nu ezită să vorbească despre maidanezii de pe străzile Capitalei, despre care spune că deși îi plac câinii, se ferește de cei maidanezi pentru că “sunt imprevizibili”.
Un alt element care a atras-o pe Sorcha este internetul foarte rapid din România (cel mai rapid din UE), pentru care plăteşte 12 dolari pe lună. "În SUA, am fost învăţaţi să tolerăm conexiunile foarte lente de internet", mărturiseşte tânăra.
"De asemenea, în ciuda avansului tehnologic, românii preferă să citească în continuare cărţile "de hârtie". Chiar dacă mulţi au cititoare digitale de cărţi, nu ezită să lectureze şi cărţi fizice, oriunde ar fi. Românii au automate de cărţi la metrou", apreciază Sorcha.
"România nu are o istorie liniştită, ci una caracterizată de invazii, ocupaţii, lupte şi strădanii. Din cauza asta, românii nu se aşteaptă să obţină ceva fără muncă, multă muncă, fără studii, fără o revoluţie. În calitatea mea de americancă răsfăţată, viaţa de aici reprezintă o lecţie de care aveam nevoie şi pentru care le mulţumesc românilor", conchide tânăra.