Numărul atacurile de URS s-a dublat! Autoritățile dau vina pe... CIOBANII neexperimentați

Numărul atacurile de URS s-a dublat! Autoritățile dau vina pe... CIOBANII neexperimentați

73 de cazuri de atacuri de urși au fost înregistrate de la începutul acestui an, dublu față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Agenției pentru Protecția Mediului Harghita.

Un număr de 73 de cazuri de pagube provocate în urma atacurilor urșilor au fost înregistrate de la începutul anului la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Harghita, număr aproape dublu față de 2016.

Potrivit datelor furnizate de directorul APM Harghita, Domokos Laszlo, de la începutul anului au fost înregistrate 100 de cereri de evaluare a pagubelor produse de animalele sălbatice, iar în 73 de cazuri este vorba despre urși. Referitor la pagubele provocate de urși, 7 de cazuri au fost atacuri asupra turmelor de oi, în rest fiind vorba de atacuri la vite sau alte animale, potrivit Agerpres.ro.

Comparativ cu anul precedent, numărul acestor situații a crescut, datele statistice arătând că în aceeași perioadă din 2016 s-au înregistrat 50 de pagube provocate de animalele sălbatice, în 40 dintre acestea fiind vorba de urși.

Ne puteți urmări și pe Google News

Domokos Laszlo a precizat că a crescut numărul turmelor de oi din județ și se înregistrează o suprapopulare a pășunilor, motiv pentru care ciobanii ajung să meargă să pășuneze în zone împădurite, unde riscul să se întâlnească cu ursul este mare. În plus, ciobanii nu sunt pregătiți, nu au experiență, sunt aduși din zone fără tradiție în oierit, câinii pe care îi folosesc nu sunt dresați, acestea fiind alte motive pentru care se înregistrează astfel de atacuri.

De la începutul anului, șapte persoane din Harghita au ajuns la spital în urma unor atacuri ale urșilor, în majoritatea cazurilor fiind vorba de ciobani.

Specialiștii în comportamentul urșilor spun că acest animal nu atacă din senin, ci atunci când simte că se află în pericol, iar în cazul ursoaicei când aceasta își apără puii și nu este exclus ca ciobanii să se fi apropiat de locul în care aceștia se aflau sau să fi acționat astfel încât animalul să se simtă amenințat.

Autoritățile din Harghita, Covasna, Mureș și Brașov, dar și reprezentanți ai composesoratelor, ai asociațiilor de vânătoare sau fermieri au protestat săptămâna trecută la sediul Ministerului Mediului și au cerut derogare pentru împușcarea urșilor periculoși, respectiv a celor care fac pagube materiale și pun în pericol viețile oamenilor.

A doua zi după discuția cu reprezentanții protestatarilor, Ministerul Mediului a pus în dezbatere ordinul de derogare pentru carnivorele mari, în cazul urșilor fiind vorba de 140 de exemplare.

Citește și : Harghita. Ciobani ATACAȚI de un URS. Oamenii au fost MUȘCAȚI