Nivelul „Albastru precaut” şi purceaua moartă din coteţ, în plină vară
- Roland Căt ălin Pena
- 27 iulie 2016, 00:00
Omul de afaceri Horia Simu urlă, cât îl ţin bojocii, de câteva zile că din dosarul retrocedărilor ilegale de la ANRP, în care este judecat la Înalta Curte, lipseşte principalul vinovat.
El susţine un lucru de o gravitate excepţională, că autorul moral al întregii afaceri ar fi Daniel Moldoveanu, consilier de stat şi şeful Comunităţii de Informaţii de la Cotroceni, la data săvârşirii faptelor. Hristu mai spune că Moldoveanu ar fi primit, nici mai mult, nici mai puţin, decât un sfert din suma de 7,7 milioane euro. Pe fostul şef al Comunităţii, care supervizează activitatea serviciilor de informaţii, nu-l deranjează nimeni, stând, deocamdată, liniştit la umbra unui autodenunţ pe care l-ar fi făcut în mare grabă, când aflase că DNA şi-a băgat nasul în dosarul lui Simu. Până când?
Un alt caz care face vara şi mai fierbinte în Justiţie este cel al lui Adrian Mititelu, patronul clubului de fotbal „Universitatea Craiova”. Mititel, mititel, dar este şi acuzator şi acuzat în cauze în care se vorbeşte de milioane, dar ce zic eu milioane, sute de milioane de euro. Olteanul nostru zbiară şi el, mai tare ca Simu, că a fost trimis abuziv în judecată pentru prejudicierea ANAF de un procuror DNA Craiova, care ar fi mână în mână cu celebrul Doru Ţuluş, de la parchetul anticorupţie central, care, la rându-i, „a muşamalizat acţiunile grupării criminale în mai multe rânduri”. Mititelu a scris mare pe Facebook: „MAFIA contraatacă”. Cineva ar cam trebui să lămurească urgent cine sunt „mafia” şi „gruparea criminală”. Şi, mai ales, dacă procurori DNA sunt asociaţi cumva cu acestea, dacă ele există în realitatea şi nu doar în închipuirea lui Mititelu.
Furturile intelectuale săvârşite de oameni aflaţi la vârful statului român sunt dovedite pe bandă rulantă. Ministrul de Interne rezistă, deşi pare chestiune de zile până ce CNATDCU îl va declara şi pe el plagiator, pe calea deschisă de foştii săi şefi din Guvern, Victor Ponta şi Gabriel Oprea.
Ieri nu a participat la şedinţa CSAT pe motiv, neconfirmat oficial, că e în concediu. Parcă premierul Cioloş dăduse ordin pe unitate că membrii Executivului să nu-şi ia vacanţă în vara asta, nu? Sau o fi fost bolnav când era mic şi şi-a amintit abia acum că are nevoie de un „medical”? E şi ăsta un semn.
Ministrul Educaţiei, care sigur ştie el ceva, tocmai declarase că, dacă se dovedeşte că este vorba de plagiat în cazul lui Petre Tobă, el se retrage din cabinet, în caz că premierul îl va mai pune la masa din Palatul Victoria cu hoţul de doctorat. Tot Mircea Dumitru a ţinut să se ştie şi că nemulţumirile legate de Adrian Curaj, fostul deţinător al portofoliului de la Educaţie, s-au referit la întârzierile cu care a acţionat în problema plagiatelor.
După şedinţa CSAT de ieri, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că în România nu există, în prezent, raţiuni pentru ridicarea nivelului de alertă teroristă, în condiţiile multiplicării atentatelor din Franţa şi din Germania. „Am fost asigurat de toate instituţiile statului cu responsabilităţi în materie că nu există în acest moment raţiuni care să determine necesitatea ridicării nivelului de alertă teroristă mai sus de unde este acum la albastru precaut”, a spus Iohannis.
E drept că Dumnezeu ne-a ferit până acum de atacurile Statului Islamic, dar nu se ştie niciodată când îşi vâră dracul coada. În speranţa că nu şi-o va băga, n-ar fi rău să ridicăm puţin mai mult nivelul de alertă la corupţie şi să stabilim odată pentru totdeauna cât este adevăr şi cât legendă în povestea cu dosarele instrumentate doar că aşa vrea binomul DNA-SRI.
Purceaua e moartă în coteţ, iar pe căldura asta nu are cum să nu pută.