Ignorarea adevăratelor priorități ale României determină studenții să se pregătească de protest. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) se declară îngrijorată și dezamăgită de modul în care Guvernul și Parlamentul României tratează anumite subiecte de maximă importanță.
Studenții: „În contextul în care suntem în apropierea adoptării unei noi legi a bugetului, subiectele tratate cu prioritate de cele două instituții, în special cea de-a doua, sunt de-a dreptul paralele cu adevăratele priorități ale României. Modul în care parlamentarii au decis să prioritizeze anumite subiecte, cu o râvnă demnă de o cauză mai bună și într-un mod care sfidează spiritul democrației, ne determină să luăm în considerare într-un mod cât se poate de serios să ne alăturăm protestelor din marile orașe ale României”, se arată într-un comunicat al ANOSR.
Asociația reclamă faptul că, desi a solicitat Guvernului României o întâlnire de lucru pe tema legii bugetului pentru anul viitor, în dorința de a se asigura că acesta va trata cu responsabilitate problema învățământului superior din România, a domeniului de tineret, în general, „cererea noastră a fost ignorată până în momentul de față. De asemenea, ANOSR a tras o serie de semnale de alarmă către Coaliția de guvernare PSD-ALDE, prin care a solicitat respectarea angajamentelor luate în timpul campaniei din toamna anului trecut, ,,Viitorul Implică Studenții” (V.I.S.)”, adaugă sursa citată.
Totodată, studenții atrag atenția că „nici Guvernul, nici Parlamentul nu au soluționat problema studenților cu vârsta de peste 26 de ani, care nu mai beneficiază de gratuitate la transportul feroviar intern din cauza unei interpretări abuzive din partea Direcției Generale Juridic a Ministerului Educației Naționale”.
„De asemenea, solicităm parlamentarilor din Camera Deputaților să respingă proiectul de lege inițiat de Liviu Pleșoianu, alături de mai mulți colegi de-ai săi, privind modificarea OG nr. 206/2000, proiect care ar conduce la dispariția unui număr impresionant de ONG-uri. Ne dorim, de-asemenea, cel puțin corectarea pachetului de măsuri care conduce la trecerea contribuțiilor de la angajator, la angajat, măsuri pe care le considerăm cel puțin neinspirate în calitate de viitori absolvenți de învățământ superior”, se mai arată în comunicat.
„Un act de guvernare responsabil presupune prioritizarea educației! Din păcate, dezbaterea publică este parazitată de subiecte de un interes deosebit doar pentru terți. De asemenea, agenda unor parlamentari este dictată de interese meschine, precum în cazul propunerilor de modificare a OG 26/2000. Lipsa de toleranță și refuzul unui dialog autentic pe teme deosebit de importante, cu un impact major precum legile justiției sau trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, ne determină ca în cazul în care atitudinea Guvernului și Parlamentului nu se modifică, să ne alăturăm protestelor dintr-un număr tot mai mare de orașe, care au aceste teme centrale.”, a declarat Marius DEACONU, președinte ANOSR.