Nevasta a intentat divort? Vezi ce rol joacă banii în decizia ei!
- Florian Saiu
- 26 octombrie 2016, 15:29
În România, rata divorţului a ajuns la 25% în anul 2015, conform datelor de pe site-ul INS, reprezentând numărul total al divorţurilor raportate la numărul total al căsătoriilor
Nevasta te-a anunțat că divorțează? Totul are o explicație. Potrivit datelor INS, o căsătorie din patru s-a sfârşit prin divorţ, anul trecut. Cele mai multe divorţuri se înregistrează în Bucureşti, urmează judeţele Constanţa şi Prahova, la polul opus, cu cele mai puţine divorţuri, sunt judeţele Tulcea, Giurgiu şi Bistriţa.
Din studiul Divorce Journey aflăm că femeile din Bucureşti sunt cele mai dispuse să divorţeze, pentru că se pot întreţine singure şi îşi pot întreţine şi copiii, graţie veniturilor proprii. 11 procente din cele 31.500 de divorţuri intentate în 2015 în România, au fost în Bucureşti.
“Datele noastre arată că femeile sunt cele care intentează divorţul mai des decât bărbaţii, principala cauză declarată fiind infidelitatea partenerilor. O mare parte a femeilor divorţate din Bucureşti sunt femei independente financiar, care îşi pot permite să plătească consiliere pentru a depăşi această problemă dificil de gestionat la nivel emoţional şi social”, spune Dr. Gabriela Saulea, managerul Divorce Journey.
Femeile vin primele la specialist
Din acelaşi studiu aflăm că femeile sunt primele care vin şi cer ajutorul unui specialist pentru a se recupera după divorţ. Rata de prezenţă la un consilier care să ajute în depăşirea problemelor din timpul sau de după divorţ este de 80% femei versus 20% bărbaţi.
„Revenirea după trauma psihologică a divorţului este facilitată de deschiderea către ajutorul exterior şi din dorinţa fiecăruia de a înţelege importanța acestui eveniment în viaţa lui. Femeile se folosesc de diferite abilităţi pentru a trece peste trauma divorţului. Ele sunt mai atente la nevoile emoţionale, sunt mai deschise decât bărbaţii să caute ajutor, reuşesc să se înconjoare de un sistem de sprijin pozitiv pentru ele şi copiii lor”, continuă Dr. Gabriela Saulea.
Copiii după divorţul părinţilor
Din totalul divorţurilor care au avut loc anul trecut, 43% au fost familii cu unul sau mai mulţi copii minori în îngrijire. În 2015 au rezultat peste 18.500 de minori proveniţi din familii destrămate, din care aproximativ 20% au fost în Bucureşti.
„Ne confruntăm cu un număr mare de copii proveniţi din familii destrămate, iar în perioada divorţului părinţii sunt atât de ocupaţi cu demersurile avocăţeşti, cu partaje şi efortul de a-şi păstra serviciul, încât uită de impactul psihologic pe care îl are divorţul asupra copiilor. Nu e de mirare că ne confruntăm cu un număr tot mai mare de copii rebeli, scăpaţi de sub control sau în depresie”, constată Dr. Gabriela Saulea.
Ce este Divorce Journey
Divorce Journey este o companie care activează în România din luna martie. Compania deţine un ansamblu de programe de consultanţă care au ca scop conştientizarea nevoii de ajutor pentru persoanele care trec printr-un divorţ, luând în calcul aspectele psihologice şi de sănătate a familiei, de parenting, juridice precum şi de viaţă socială.