Ne ocupăm de România! "7 teme fundamentale pentru România"
- Florian Bichir
- 10 mai 2014, 00:00
Ani de zile un amic Relu îmi răspundea invariabil la întrebarea: ”Ce mai faci?” cu ”Mă ocup de România”.
Chestiunea aceasta mi-a plăcut așa de mult, teribil, încât am preluat-o și eu, deși nu aveam copy-right. Într-o lume haotică în care fiecare se ocupă de propria înavuțire, de bacșișuri, de mizerii mai mari sau mai mici trebuie să se ocupe cineva și de țara aceasta.
Exact când eram din ce în ce mai dezamăgit, Dumnezeu mi-a demostrat că se mai întâmplă minuni. Asemenea multor state - e drept acolo chestiunile astea se petrec de zeci de ani - Marius Stoian și cu alți inimoși a înființat un club, Clubul România. Un grup informal și discret de reflecție care reunește personalități din administrație, economie, finanțe, cultură și media. Lună de lună pe baza unor teme bine alese și cu timpul măsurat precis pentru fiecare vorbitor, diverse personalități din cele mai diverse domenii le explică celorlalți care sunt substraturile, realitățile chiar crude, dincolo de avalanșa asta informațională, care de cele mai multe ori te zăpăcește decât să lămurească. Ei bine, după ani de discuții în Clubul România, profesorul Dan Dungaciu, Vasile Iuga și Marius Stoian au decis să pună la cale o raport de țară. Creuzetul era deja format, ideile prinseseră contur și parcă era păcat ca mai multe organizații internaționale - prestigioase fără îndoială - să dea anual rapoarte despre România, iar noi nu.
Nu au dreptul românii să-și facă un propriu raport de țară? Să indentifice, să disece problemele cu care ne confruntăm? Nu ne cunoaștem noi cel mai bine? Și uite așa s-a năascut un volum monumental "7 teme fundamentale pentru România". Zic volum din modestie pentru că e o adevărată Biblie de 750 de pagini! Într-o societate atomizată unde este greu să găsești doi oamnei cu aceleași păreri, iar cei trei coordonatori Dan Dungaciu, Vasile Iuga și Marius Stoian au reușit să coaguleze 59 de personalități în doar louă luni de zile și să prezinte publicului o carte de referință. O carte care nu trebuie să fie scăpată din mână de niciun politician sau analist serios. Sau de un simplu român precupat de țara sa.
Încununarea eforturilor sau mai bine zis strălucirea a dat-o Ovidiu Enculescu cu editura RAO care a tipărit raportul în condiții excepționale, dar și de ambasadorul George Cristian Maior, care ca un fin intelectual nu numai că a prefațat volumul dindu-i girul intelectual și academic, dar a și publicat un studiu: ”State, rețele, companii și indivizi: paradoxurile spațiului cibernetic”. Mă simt obligat să îi notez pe cei care și-au adus aportul la această inițiativă unică din România. Dintre contributori: Cristian Unteanu, Bogdan Olteanu, acad. Daniel Dăianu (coordonator secțiune), Vasile Pușcaș, Valentin Lazea, Dragoș Pâslaru, Aurelian Dochia, Cristian Socol, Antonia Colibășanu, Sergiu Celac (coordonator secțiune), Dan Dungaciu (coordonator secțiune), Luca Niculescu, Valentin Naumescu, George Grigoriță, Darie Cristea, Petrișor Peiu, Liviu Bota, acad. Mircea Malița, George Cristian Maior, Bogdan Gavrilă (coordonator secțiune), Ionel Nițu, Florian Enea, Marcel Foca, Mihai Busuioc, Irina Socol, Florin Cosmoiu, Floriana Jucan, Doina Banciu, Marius Stoian (coordonator secțiune), Victor Vevera, Oana Popescu, Adriana Săftoiu, Ioana Lupea, Călin Cotoi, Mihaela Nicola, Sandra Pralong, Lucian Cernat, Vasile Iuga (coordonator secțiune), Radu Crăciun, Răzvan Orășanu, Radu Dudău, acad. Nicolae Anastasiu, Alexandru Pătruți, Ionuț Dumitru, Claudiu Cercel, Ruxandra Chiriță, Gabriel Biriș, Laurențiu Ștefan (coordonator secțiune), Florin Abraham, Sever Voinescu, Simina Tănăsescu, Iulian Chifu, Sebastian Burduja, Mirel Palada, Bartolomeu I, Mircea Geoană, Radu Carp, Florian Bichir, Cristina Popescu.
Nu sunt de fel un timp egocentric, dar m-a bucurat că am fost inclus în ”lista celor 59”. Prin modestele mele competențe ăn istorie, teologie și geopolitică am alanizat ispitele ortodoxiei!
Poate ar fi cazul după atâtea decenii de luptă fraticidă, de război româno-român să devenim toți un Club. Sau ca să-l parafrazez pe George Cristian Maion și Marius Stoian toată România să devină un mare Club de idei și de încredere în destinul acestei țări!