NATO va instala o bază şi în România, pentru a contracara ameninţarea rusă

NATO va instala o bază şi în România, pentru a contracara ameninţarea rusă

NATO a anunţat că va instala cinci baze pe teritoriul Europei, ţările unde acestea vor fi amplasate fiind Polonia, România, Lituania, Letonia şi Estonia, a anunţat duminică cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, citat de Moscow Times.

Bazele vor avea un personal multinaţional permanent cuprins între 300 şi 600 de angajaţi în fiecare bază. Acest personal exclude trupele actuale mobilizate în Europa, numărul acestora fiind limitat prin tratatul din 1997 dintre Rusia şi NATO, informează mediafax.ro.

La aceste baze, ce vor fi folosite pentru pentru logistică, pentru misiuni de recunoaştere şi planificare, vor fi prezente şi "contingente mici" de trupe NATO. De asemenea, NATO va avea o forţă de reacţie rapidă de 4.000 de persoane, pregătită să se mobilizeze în est în decurs de două până la şapte zile.

Organizaţia Nord-Atlantică a anunţat încă de săptămâna trecută că vor fi instalate baze militare permanente în estul Europei, acestea fiind un răspuns la agresiunea rusă din Crimeea și implicarea Federaţiei Ruse în situaţia tensionată din estul Ucrainei. La summitul de la Newport, Alianţa va adopta şi un plan de reacție rapidă la o eventuală agresiune externă, care implică și trupe amplasate constant la granițele ruse.

De cealaltă parte, tot săptămâna trecută, Moscova a anunţat că  va ţine cont de activitatea forţelor NATO în apropierea graniţelor Rusiei atunci când îşi va elabora planurile militare.

“Evident, vom lua în considerare configuraţia şi activitatea forţelor NATO la graniţa Rusiei în planificările noastre militare şi vom lua toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea şi pentru a contracara orice ameninţare”, a declarat atunci Aleksandr Gruşko, reprezentantul Rusiei la NATO.

În plus, preşedintele rus, Vladimir Putin, a ameninţat la sfârştiul săptămânii trecute că Rusia este una dintre cele mai mari puteri nucleare, însă a dat asigurări că Rusia nu este şi nu intenţionează să fie implicată în conflicte la scară mare. Declaraţiile au fost făcute la un forum al tinerilor organizat în centru Rusiei.

"Trebuie să fim mereu pregătiţi să respingem orice agresiune împotriva Rusiei şi partenerii noştri ar trebui să fie conştienţi mereu indiferent în ce condiţie se află guvernele lor sau ce concepte de politică externă urmăresc, că este mai bine să nu se confrunte cu Rusia în cazul unui posibil conflict armat", a avertizat acesta

Ne puteți urmări și pe Google News