Busuiocul se numără printre cele mai apreciate plante aromatice, care prezintă și multe avantaje pentru sănătate. Site-ul passionsante.be a trecut în revistă câteva dintre ele.
Este cunoscut pentru efectele sale antispastice, îndeosebi asupra aparatului digestiv. Este recomandat femeilor însărcinate şi care alăptează, pentru proprietăţile sale galactogene (care stimulează secreţia de lapte).
Chiar la sfârşitul preparării
Bogat în vitaminele A şi C, în calciu şi fosfor, are o acţiune antioxidantă care contribuie la încetinirea îmbătrânirii celulare. Uscat, busuiocul furnizează şi vitamina K, esenţială în procesul de coagulare a sângelui. Este cunoscut şi ca antiinflamator, antibacterian şi antiseptic. Aplicat pe piele, poate alunga ţânţarii. În plus, îi calmează pe cei neliniştiţi, stresaţi sau care suferă de insomnii. Ca să îşi păstreze cât mai bine savoarea, este recomandabil să fie consumat crud — frunze sau tocat — sau să fie adăugat în mâncare chiar la sfârşitul preparării termice.