MOSCOVA "TUNĂ şi FULGERĂ" din nou din cauza SCUTULUI NATO, după ACTIVAREA bazei militare SUA de la Deveselu

MOSCOVA "TUNĂ şi FULGERĂ" din nou din cauza SCUTULUI NATO, după ACTIVAREA bazei militare SUA de la Deveselu

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Dumei de Stat , Alksei Puşkov este de părere că sistemul antirachetă NATO amplasat pe teritoriul României este îndreptat împotriva Rusiei. Acesta atacă declaraţiile secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

"Jens Stoltenberg a declarat că sistemul antibalistic din România nu este îndreptat împotriva Rusiei, ci ar viza ameninţări abstracte. Aceste declaraţii înseamnă un lucru: este îndreptat împotriva Rusiei", a scris Aleksei Puşkov pe pagina sa de Twitter, conform Sputnik Italia.

Jens Stoltenberg a declarat în timpul vizitei în România că sistemul antirachetă NATO are scop pur defensiv şi nu vizează în niciun fel contracararea arsenalului nuclear rus.

"Capacităţile pe care le-am dezvoltat sunt pur defensive. Acest lucru este important. Acest amplasament din România, la fel ca şi ca şi cel din Polonia, nu sunt îndreptate împotriva Rusiei", a spus secretarul general NATO.

Planul NATO de a instala elemente antibalistice în România şi Polonia dă naştere unor tensiuni cu Moscova. Rusia vede iniţativa americanilor ca pe o ameninţare, fiind de părere că sistemele militare amplasate la noi ar fi îndreptate împotriva sa, în ciuda faptului că Alianţa Nord-Atlantică a precizat că sunt vizate capacităţile balistice ale ţărilor precum Iran sau Coreea de Nord.

"Noi am spus de la bun început că sistemul antirachetă (din România - n.red.) reprezintă o ameninţare pentru Rusia. La început au fost explicaţii ample referitoare la potenţiale ameninţări balistice din partea Iranului. (...) Trebuie să vă amintesc că preşedintele Vladimir Putin a întrebat de mai multe ori împotriva cui este îndreptat acest sistem", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei.

"Nu se pune întrebarea dacă Rusia va lua sau nu măsuri; este clar că sunt luate măsuri pentru menţinerea securităţii Rusiei la nivelul adecvat", a anunţat Peskov.

Ministerul rus de Externe a avertizat NATO şi Statele Unite că se ridică problema unei încălcări a Tratatului forţelor nucleare intermediare, potrivit Mediafax.

"Instalarea elementelor antirachetă în România afectează interesele de securitate ale Rusiei", a transmis Ministerul rus de Externe. "Decizia Statelor Unite de a instala elemente antibalistice în România este greşită, existând riscul afectării echilibrului strategic", a subliniat diplomaţia rusă. "În plus, este vorba de o încălcare de către Statele Unite a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare", a reiterat Moscova.

Activarea sistemulului antiballistic din Româna are menirea de a apăra Europa de ameninţările unor ţări precum Iranul, a fost argumentul emisarului Pentagonului în Europa, Robert Bell, reiterând poziţia SUA că sistemul antirachetă de la Deveselu nu este îndreptat împotriva Rusiei.

"Acum, NATO va avea capacităţile militare de a apăra Europa", a declarat Robert Bell referindu-se la integrarea elementelor antibalistice de la Deveselu (judeţul Olt) în sistemul antirachetă al Alianţei Nord-Atlantice. "Iranul continuă să suplimenteze capacităţile balistice, iar noi trebuie să fim pregătiţi. Sistemul antirachetă (din România - n.red.) nu este îndreptat împotriva Rusiei", a subliniat Bell.

Ne puteți urmări și pe Google News