MISTERUL EUROPARLAMENTARELOR. "Bucureşteni" din 12 judeţe au votat în colegiul lui Dan Voiculescu
- Petrisor Cana
- 26 mai 2014, 03:09
La Şcoala 190, locul unde a fost votat Dan Voiculescu la alegerile trecute, în Colegiul 8, comisia unei secţii de votare era, ieri, nelămurită. Numai până la ora prânzului, acolo au votat, pe liste suplimentare, oameni veniţi din 12 judeţe. S-a votat şi pentru europarlamentare, şi pentru candidaţii la postul rămas liber, în urma demisiei „Varanului” din Parlamentul României.
Odată cu ieșirea din Parlament a lui Dan Voiculescu, s-au organizat alte alegeri pentru ocuparea postului de senator, rămas liber în Colegiul 8. Cu o întârziere de un an, Guvernul a decis să accepte organizarea unui alt scrutin pentru postul rămas vacant în Senatul României, odată cu alegerile europarlamentare.
Am intrat, ieri, curioși de prezența la vot. „E cam de 30 la sută. Dar e ciudat că sunt foarte mulți din provincie”, ne-au zis, aproape în cor, membrii unei comisii de votare. Revoltată, Georgeta Penciulescu, membră PDL, ne spunea că aproape 20 la sută dintre cei care votaseră erau veniți din 12 județe. Mai exact, spunea aceasta, s-au prezentat la urne oameni din judeţele: Tulcea, Prahova,Galaţi, Brăila, Buzău, Dolj, Neamţ, Vaslui,Constanţa, Teleorman, Harghita şi Covasna. „Suntem comisia aflată în prima sală de la intrare şi mulţi s-au oprit aici. Cine ştie câţi or mai fi votat şi la celelalte săli.”, a adăugat un alt membru al comisiei. Un coleg de al său ne-a făcut şi un calcul: 19 la sută dintre cei care votaseră până atunci erau din provincie. „Înţeleg că poate sunt muncitori care lucrează în Bucureşti, dar parcă sunt prea mulţi. Eu nu am mai văzut aşa ceva şi am participat la multe alegeri. E bătător la ochi”, spunea Georgeta Penciulescu, veterana comisiei de votare, în vârstă de 82 de ani.
Ilie Năstase a candidat pe locul "Varanului"
În colegiul uninominal 8, pentru postul rămas vacant după demisia din Senat a lui Dan Voiculescu, s-au înscris şapte candidaţi: Ilie Năstase (Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC), Constantin Petru Luhan (PDL), Cristina Pastramă (PNL), Ruxandra Maria Dragomir (PMP), Iulian Crăciun (PNŢCD), Aurel Cristian Rădan (FC) şi Gheorghe Chiran (PPDD).
Guvernul a încălcat legea
Până acum, Guvernul a tergiverst organizarea alegerilor parţiale în mai multe colegii parlamentare şi primării din ţară, deşi termenul legal pentru stabilirea unei date a scrutinului la care legea îl obligă este de 90 de zile. Un calcul simplu arată că, din ianuarie 2013, de când Dan Voiculescu a demisionat din Senat, Guvernul a încălcat legea timp de un an.
Colegiul 8 e cel mai mare şi cu una din cele mai importante mize politice. Deşi Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a înaintat Ministerului Afacerilor Interne de două ori, anul trecut, proiecte de hotărâri pentru alegeri pe 28 aprilie şi, apoi, pe 1 septembrie, aşa cum arată într-un document oficial transmis gandul.info, ambele termene au fost ignorate. În situaţii similare sunt însă şapte colegii de deputat sau senator la care se adaugă cel eliberat după arestarea lui Antonie Solomon, parlamentar PP-DD de Craiova.
Faptul că Guvernul a încălcat legea este admis de vicepreşedintele AEP, Marian Muhuleţ. Pentru acest lucru nu răspunde însă nimeni, dintr-o lacună legislativă. „Există doar o răspundere politică, morală, nu există o sancţiune în nicio lege, dacă Guvernul apreciază să nu organizeze alegeri" , explică Muhuleţ, pentru gandul.info.
Drepturile a 500.000 de români au fost încălcate: nu au fost reprezentaţi în Parlamentul României
Aproximativ 500.000 de cetăţeni cu drept de vot nu au reprezentare în Parlament, din cauza tergiversării de către Guvern a organizării alegerilor parlamentare parţiale. Un deputat reprezintă aproximativ 70.000 de cetăţeni, iar un senator 160.000. În acest moment, sunt opt colegii unde Guvernul are obligaţia să organizeze alegeri.
Colegiile parlamentare rămase cu posturi vacante sunt: colegiul 4 Ilfov – Eduard Hellvig - PNL (demisie din Parlament în 3 septembrie), colegiul 2 Satu Mare – Ovidiu Silaghi – PNL (demisie din Parlament în 3 septembrie), George Becali – PNL (condamnat la trei ani de închisoare în 29 mai), Dan Radu Ruşanu – PNL (demisie din Parlament în 29 aprilie), Aurel Nechita – PSD (sentinţă definitivă privind incompatibilitatea).
La Senat, Dan Voiculescu (PC) – colegiul 8 Bucureşti - şi-a dat demisia din Parlament pe 28 ianuarie 2013, Olosz Gergely – UDMR – colegiul 2 Covasna - a demisionat pe 13 mai, iar recent senatorul PPDD, Antonie Solomon, a fost condamnat trei ani de închisoare cu executare.
Fostul senator PC, Dan Voiculescu, a reuşit performanţa de a-şi da demisia din Parlament de două ori, în cursul a doar opt luni. Preşedintele fondator al PC şi-a dat prima dată demisia în iunie 2012, iar dosarul său a fost transferat de la Curtea Supremă la Tribunalul Bucureşti.