Mircea Malița, Andrei Pleșu și „afacerea” Indonezia din 1978

Mircea Malița, Andrei Pleșu și „afacerea” Indonezia din 1978

Matematician, fost ministru al Educației, membru în CC al PCR și diplomat de carieră, academicianul Mircea Malița a împlinit, în urmă cu două zile, 91 de ani, prilej pentru rememorarea unui episod spumos din viața României comuniste

Secolul meu scurt” (RAO, 2015), carte de memorii valoroasă prin varietatea evocărilor epocii comuniste, prinde, în sutele de pagini, și un episod picant legat de Andrei Pleșu. Autorul Mircea Malița dă o notă comică poveștii consumate în urmă cu aproape 40 de ani. Subiectul: o conferință la Jakarta, în Indonezia, cu tema „Arta și viitorul”. Ocupat până peste cap cu treburile statului, Malița - pentru că el fusese invitat inițial - îl trimite în locul lui pe tânărul și promițătorul Andrei Pleșu, la sugestia unei studente de la „Arte”, prietenă cu fiicele sale.

FOTO: Andrei Pleșu

340 de dolari, nota de plată la hotel

Pleșu acceptă bucuros, ajunge-n Indonezia (via Grecia, unde a vizitat Atena), doar că nu participă, în cele șapte zile, cât a stat în această țară insulară, la nicio conferință. Ratează, în fiecare zi, timp de o săptămână, întâlnirea cu arta. Cum, potrivit istorisirilor citate, protocolul prevedea acoperirea cheltuielilor doar pentru cei care luau parte la aceste dezbateri, Malița a fost nevoit să achite nota de plată a hotelului unde stătuse Pleșu din propiul buzunar. Suma, piperată: 340 de dolari.

Comentariile fostului diplomat sunt delicioase: „Trebuia să mă lămuresc ce era cu autorul. Se știe că geniile au momente de întunecare a minții. O fi un geniu neînțeles? O fi o alterare temporară a capacității de decizie sau a comportamentului? Am încercat în unele discuții la București să fac portretul psihologic al eroului. Fișa mea de observare a avut următoarele. Vorbire coerentă în limba maternă și în alte limbi: normal.

FOTO: Mircea Malița

Dorința de a întreprinde o călătorie îndepărtată cu temă de teoria artei: normal. Comportament ulterior: indiferență, nimic special. Explicarea absenței: se răspunde la toate întrebările. «Nu m-au căutat»ۚ. «Ai încercat să-i contactezi? Ai cerut ambasadei să te ajute? Ce ai făcut?». «Nimic. Am așteptat. N-a venit nimeni». Am recurs la cea mai simplă caracterizare. Nu este un om pe care să te poți baza”.

Arogant și lacom

În cartea sa de memorii, Mircea Malița îi face un „portret psihologic” deloc onorabil lui Andrei Pleșu: „egocentrismul, alegerea interesată și oportunistă a temelor de cercetare, consecvența neabătută prin care își urmărește obiectivul, odată fixat, aroganța și lăcomia” sunt printre cele mai importante tușe.